کارایی عصاره برگ زیتون (.Olea europaea L) به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک در تغذیه جوجههای گوشتی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی
زهرا وزیری
1
(
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
)
محمد هوشمند
2
(
دانشیارگروه علوم دامی، دانشگاه یاسوج
)
علی نقی کشتکاران
3
(
استادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج
)
رضا نقی ها نجف آبادی
4
(
دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج
)
سیامک پارسایی
5
(
استادیار گروه علوم دامی دانشگاه یاسوج
)
کلید واژه: جوجه گوشتی, ایمنی, عملکرد, جمعیت باکتریایی, فراسنجه خونی, زیتون,
چکیده مقاله :
این پژوهش با هدف بررسی تأثیرسطوح مختلف عصاره آبی برگ زیتون بر جمعیت باکتریهای ایلیوم، توان ایمنی، برخی فراسنجه های خونی و عملکرد جوجههای گوشتی انجام شد. تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده در قالب یک طرح کاملاً تصادفی بین 5 گروه آزمایشی با 4 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع و تحت شرایط یکسان پرورش یافتند. از سن 2 روزگی تا پایان دوره پرورش، گروه اول آب آشامیدنی بدون افزودنی (به عنوان شاهد) و سایر گروههای آزمایشی، بترتیب آب آشامیدنی حاوی آنتیبیوتیک اریترومایسین (0125/0 درصد آب)، 2، 4 و یا 6 درصد عصاره آبی برگ زیتون دریافت نمودند. نتایج پژوهش نشان داد افزودن آنتیبیوتیک و 6 درصد عصاره، جمعیت اشرشیاکولی ایلیوم را کاهش و 6 درصد عصاره شمار لاکتوباسیلوسها را در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (05/0>P). دریافت 2 درصد عصاره سبب افزایش غلظت ایمونوگلوبینهای کل و M شد (05/0>P). افزودن 4 درصد عصاره، غلظت تریگلیسرید و VLDL و افزودن 2 درصد عصاره و آنتیبیوتیک، غلظت کلسترول خون را نسبت به گروه شاهد کاهش دادند (05/0>P). آنتیبیوتیک و 6 درصد عصاره، افزایش وزن بدن کل دوره پرورش را در مقایسه با گروه شاهد بهبود دادند (05/0>P). اختلاف معنیداری از نظر ضریب تبدیل غذایی بین گروه شاهد و افزودنیها مشاهده نشد (05/0<P). با توجه به فراسنجههای بررسی شده، استفاده از 6 درصد عصاره برگ زیتون در تغذیه جوجههای گوشتی اثرات سودمندی همانند آنتیبیوتیک داشته و بنابراین، میتواند به عنوان جایگزین آنتیبیوتیک مورد استفاده قرار گیرد.