بررسی غلظت حشره کش ارگانوکلرهء ددت در بافت عضلانی ماهی سفید درسواحل جنوب شرقی دریای خزر
محورهای موضوعی : آب و محیط زیستعلی ماشینچیان 1 , عباس اسماعیلی ساری 2 , سید محمدرضا فاطمی اسلامی 3 , آمنه بینش 4
1 - استادیار گروه بیولوژی دریا واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی.
2 - دانشیار دانشکده شیلات و بیولوژی، تربیت مدرس تهران.
3 - استادیار و مدیرگروه بیولوژی دریا، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد
4 - فارغ التحصیل کارشناسی ارشد گروه بیولوژی دریا، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی.
کلید واژه: ماهی سفید دریای خزر, دی کلرو دی فنیل تری کلرو اتان , گلستان و مازندران,
چکیده مقاله :
هدف از انجام این تحقیق اینست که با بررسی مقدار سم کشاورزی ارگانوکلره دی کلرو دی فنیل تری کلرو اتان(ددت) در عضلات ماهی سفید و مقایسهءآن با استانداردهای مجاز و احتمال خطر مصرف آن در سواحل جنوب شرقی دریای خزربوده است. بدین منظور 5 ایستگاه نمونه برداری در منطقه تعیین گردید (1- بندر ترکمن، 2- خزرآباد، 3-فریدونکنار، 4- نور، 5- چالوس). سم ددت از عضلهء ماهی توسط دستگاه سوکسله استخراج شده و سپس در دستگاه روتاری تغلیظ گردید. پس ازآن جداسازی لیپیدها صورت گرفت. در انتها غلظت نمونه ها در دستگاه گازکروماتوگراف مجهز به دتکتور الکترون کپچر تعیین گردید. بطور کلی در طول سواحل جنوب شرقی دریای خزر غلظت متوسط سم ددت 0035/0 قسمت در میلیون در بافت چربی اندازه گیری شده است. از میان 5 ایستگاه، نمونه های ایستگاه فریدونکنار و بندرترکمن با مقدار متوسط کمتر از 0003/0 قسمت در میلیون در بافت چربی حاوی کمترین میزان سم ددت و نمونهء ایستگاه چالوس با 016/0 قسمت در میلیون در بافت چربی بیشترین میزان ددت می باشند. در مجموع می توان بیان نمود که در سواحل جنوب شرقی دریای خزر میزان سم مذکور کمتر از میزان مجاز جذب روزانه می باشد لیکن به علت سمیت بالا و پایداری این ترکیب ، میزان آن در گونه هایی چون ماهی سفید که ارزش اقتصادی بالایی دارند باید به حداقل ممکن برسد.
In this study species samples of the most consumed fishes , Sefid , with scientific name of Rutilus FrissiKutum has been analyzed for concentraition on one of organochlorine pesticides as DDT.Sampleshave been captured on 5 staitions(Bandartorkaman, Khazarabad,Fereidunkener,Noor and Chalous)in twoprovinces in the south of caspian sea (Mazandaran and Golestan). Determination of this pesticideconcentration was performed by gas chromatography equipped with electron-capture detector(GC-ECD).Asresult ,average of DDT concentration in the samples of the whole area is about 0.0035 ppm per fat weight.Sample of chalous station has the highest concentration than the others (0.016 ppm per fat weight) and Bandartorkaman &Fereidun kener with 0.0003 ppm per fat weight have the minimum concentration.
منابع
References:
5. International Report of Caspian Environment Program, 2005.
6. Stephen de Mora, Jean-Pierre Villanueva, Mohammad Reza Sheikholeslami, Chattini, Imma Tolosa.2005, Marine Environmental Laboratory, International Atomic. Energy Agency, 4 quai Antoine, B.P.800. MC 98012 Principality of Monaco, Monaco.
8. T.Stoichev, N.Rizov, A.Kolarsk, F.Ribarova, M.Atanasova, 2001, Department of Food Chemistry, National Center for Public Health Protection, 15 Ivan Geshov Blvd, Sofia 1431, Bulguria.