بررسی مدیریت مواد زاید جامد هتل ها در منطقه 6 شهر تهران
محورهای موضوعی : مدیریت محیط زیستمنیره مجلسی 1 , قاسمعلی عمرانی 2 , پریسا الهی 3
1 -
2 -
3 -
کلید واژه: مدیریت پسماند منطقه 6 شهرتهران, هتل,
چکیده مقاله :
در گذشته مدیریت مواد زاید جامد شهر تهران عمدتاً شامل جمع آوری و دفع در زمین بود. با گذشت زمان آگاهی های زیست محیطی به دلیل رشد علوم و فناوری محیط زیستی افزایش پیدا کرد و رابطه بین محیط زیست و سلامتی مردم مشخص تر شد از جمله مراکز تولید کننده پسماند ، مراکز صنفی اعم از هتل ها و رستوران ها می باشند که عمدتاً پسماند های شبه خانگی تولید می کنند مطابق بررسی های انجام شده در منطقه 6 تهران هتل ها از جمله مراکز مهم تولید پسماند می باشند که قسمت اعظم ترکیب پسماند آنان متشکل از مواد آلی و فسادپذیر با منشا گیاهی و حیوانی هست (70%) لذا تمرکز مدیریت مواد زاید جامد باید بیشتر به سمت جداسازی این گونه مواد و تولید کمپوست باشد. درمورد موضوع مدیریت مواد زاید جامد هتل ها در ایران مطالعه ای انجام نشده. و یا درصورت انجام در کتابخانه های عمومی و تخصصی درج نشده است. این پروژه از تاریخ 1385 تا 1386 با هدف بررسی وضعیت موجود مدیریت مواد زاید جامد در هتل های شهر تهران انجام گرفت. در شهر تهران 72 هتل ، 180 مهمانپذیر و 760 رستوران وجود دارد. در این پژوهش میزان تولید زایدات ، شناخت ترکیب فیزیکی آن ها، سیستم های ذخیره سازی، جمع آوری و حمل ونقل آن ها مورد مطالعه قرار گرفت. آگاهی از این مراحل به منظور بهینه سازی مدیریت آن امری ضروری است. جمع آوری اطلاعات درخصوص مدیریت مواد زاید جامد هتل ها از طریق مراجعه به آن ها (انتخاب به طور تصادفی) جهت نمونه گیری، آنالیز فیزیکی و تکمیل پرسشنامه انجام پذیرفت. تکمیل پرسشنامه به تعداد 11 نسخه برای هتل های منطقه 6 صورت گرفته است. پرسشنامه ها به روش دلفی استاندارد شده است. از هر هتل با درجات مختلف حداقل 2 هتل به صورت تصادفی انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته (درمواردی که به نظر تغییرات بیشتری داشتند تا 4 هتل نیز افزایش یافته است) . همچنین نمونه گیری از 2 هتل (انقلاب و آزادی ) در این منطقه با 3 بار مراجعه و با هدف آنالیز فیزیکی انجام شد و وزن اجزای زباله به تفکیک اندازه گیری گردید . اصناف یادشده به صورت تصادفی جهت آنالیز فیزیکی انتخاب شده و به علت یکسان بودن ترکیبات زباله در هتل ها ( به جهت مطالعات انجام شده) در هر صنف به صورت تصادفی یک مخزن جهت آنالیز فیزیکی انتخاب شده است. روش نمونه گیری به صورت طبقه ای جهت نتیجه گیری نهایی ارایه شده است. برمبنای یافته های این پژوهش سرانه تولیدی زایدات هتل ها تقریباً 1 تا 5/1 کیلوگرم است. همچنین مشاهده شد در 3/36% از هتل ها تفکیک زباله انجام نمی گیرد و در 6/63% از هتل ها تفکیک زباله انجام می گیرد که در اکثر آن ها معمولاً فقط نان خشک را جدا می کنند . این مطالعه میانگین درصد ترکیبات فیزیکی زایدات هتل ها را به قرار زیر نشان می دهد: پسماندتر 8/75% ، پلاستیک 6/14%، قوطی فلزی 5/1%، کاغذ 5/2% ، شیشه 3% و سایرمواد 5/2% . همچنین 27% از هتل ها مخزن ندارند و 45% از آن ها1تا3 مخزن و 27% نیز بیش از 4 مخزن دارند. جمع آوری زباله در 3/27% از هتل ها به صورت غیرمکانیزه می باشد، 4/36% از آن ها از جمع آوری مکانیزه زباله راضی و 4/36% از آن ها نیز بسیار راضی هستند.
In past times, Tehran citys solid waste management was included mostly collecting and burying waste. Environmental knowledge was increased over times due to improvement in environment technology and sciences and so the relationship between the public health and environment became more obvious. Main waste producer sections are trading centers such as hotels and restaurants which mostly produce semi-household wastes. According to studies undertaken on District 6 of Tehran city, hotels are the main waste producers. The most part of waste composition includes organic and regenerative matters with plant-and animal-based origin (70%). So solid waste management must concentrate mostly on such materials separations and compost production. Hotels solid waste management is a topic which yet no study has been implemented about it or if any, there is no publication in general and expertise libraries about the subject. The present study has been carried out since 1385 to 1386 aiming to investigate the current status of solid waste management dominated on Tehrans hotels. There are 72 hotels, 180 hostels and 160 restaurants in the city. Study areas include waste production rate, distinction of physical composition, Storage, collecting and transportation systems. To improve waste management task it is necessary to obtain required knowledge about these steps. Data gathering with respect to hotels solid waste management was performed through referral for sampling (random selection), physical analysis and questionnaire completion in which the later was carried out with 11 copies for hotels in District 6. The questionnaires have been standardized according to Delphi method. Among hotels with various ranking in service delivery quality, two hotels were selected randomly and considered for investigation, (in some cases with seemingly more changes, the number was increased to 4 hotels). Sampling of two hotels (Enghelab and Azadi) in the District was carried out with 3 referrals for Physical analysis and waste fractions weight was measured separately. Above mentioned trading units have been selected randomly for physical analysis and because of waste composition similarities in hotels (due to undertaken studies), a bin was selected randomly for every trading unit which then was analyzed physically. Step sampling method has been introduced for final conclusion. Based on the project findings, hotels’ waste production per capita is bout 1-1.5 kg. It was also observed that waste separation is not undertaken in 36.3 percent of hotels but 63.6 percent do the task mostly for dried bread. The study shows the average percent of waste physical composition in hotels is as following: 75.8% wet residual, 14.6% plastic, 1.5% metal cans, 2.5% paper, 3% glass and 2.5% other materials. It was also shown that 27 percent of hotels were not equipped with bin and 45 percent had 1.2 and 3 bins, 27 percent had more than 4 bins. Waste collecting procedure is carried out in un-mechanized collection system in 27.3 percent of hotels which 36.4 percent of them are satisfied with mechanical waste collection and 36.4 percent are very satisfied with the method