مقایسه اثرات ممانعت کنندگی کلرید پتاسیم، کلرید آمونیم و دی متیل پیرازول فسفات بر فرآیند نیتریفیکاسیون در خاک
محورهای موضوعی : آب و محیط زیستمحمد کاظم سوری 1 , کمال السادات اسیلان 2 , فولکر رومهلد 3 , معین نائیجی 4
1 - عضو هیئت علمی گروه باغبانی دانشگاه تربیت مدرس
2 - استادیار دانشگاه پیام نور واحد کرج
3 - استاد تغذیه گیاهی، دانشگاه هوهنهایم، اشتوتگارت 70599 ، آلمان
4 - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی دانشگاه تربیت مدرس
کلید واژه: نیتریفیکاسیون, آمونیم, نیترات, دیمتیل پیرازول فسفات, کلراید,
چکیده مقاله :
نیتریفیکاسیون فرآیند اکسیداسیون میکروبی آمونیم به نیترات در خاک است که همراه با هدر رفت نیترات و آلودگی منابع آب و خـاک می باشد. مواد شیمیایی ممانعت کننده فرآیند نیتریفیکاسیون اصولاً جهت کاربرد در کشت محصولات باغبانی مخصوصاً سبزیجات که عمدتاً به صورت تازه مصرف می شوند و همچنین افزایش بازده کارآیی کودهای نیتروژنه توسعه یافته اند. کاربرد همزمان این ترکیبات با کودهای آمونیمی باعث تثبیت تغذیه آمونیمی و متعاقباً تجمع کم تر نیترات و اگزالات در سبزیجات و همچنین آلودگی کم تر آب های زیرزمینی می شود. در این مطالعه کارآیی کلراید به دو شکل کلراید پتاسیم و کلراید آمونیم در مقایسه با 3و4-دیمتیل پیرازول فسفات (DMPP) به عنوان یک ممانعت کننده استاندارد نیتریفیکاسیون به صورت آزمایش گلدانی تحت شرایط کنترل شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که DMPP به طور موثری از نیتریفیکاسیون در خاک در طول مدت آزمایش (هفت هفته) ممانعت نمود. از سویی دیگر کلراید به هر دو شکل کلرید آمونیم و کلرید پتاسیم در مقایسه با کنترل طی هفت هفته از شروع آزمایش، به طور معنی داری از نیتریفیکاسیون ممانعت نمود. اثرات ممانعت کنندگی کلراید رابطه مثبتی با غلظت های کاربردی کلراید داشت، به طوری که غلظت 500 میلی گرم بر کیلوگرم خاک ممانعت موثرتری را در مقایسه با غلظت های 250 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم خاک طی یک دوره 5 هفته آزمایش باعث گردید. نتایج همچنین بیانگر آن است که جدا از ممانعت کننده های تجاری نیتریفیکاسیون، کلراید همچنین می تواند به طور معنی داری از اکسیداسیون میکروبی آمونیم در خاک ممانعت کند. لذا در مناطقی که کلراید مشکلی جهت خاک نمی باشد کاربرد فرم های کلریدی نیتروژن احتمالاً بتوانند کارآیی کود نیتروژنه را به طور چشمگیری افزایش دهد.
Nitrification is the microbial oxidation of ammonium to nitrate in the soil which results nitrate loss and water resource contamination. Nitrification inhibitors basically evolved to improve nitrogen use efficiency of crops particularly in vegetable production systems. They also aimed to reduce nitrate accumulation and oxalate problems in fresh leafy vegetables، as well as less ground water nitrate content. The effectiveness of two types of chloride salts were compared to 3، 4-dimethylpyrazole phosphate (DMPP)، as a standard synthetic nitrification inhibitor، in pot experiment under controlled conditions. Results showed that DMPP strongly inhibited nitrification during the whole period of experiment (7 weeks). On the other hand، chloride in forms of ammonium chloride and potassium chloride، significantly inhibited nitrification compared to control at all sampling dates. Inhibitory effects of chloride were positively correlated to chloride concentrations، in which higher concentration (500 mg/kg soil) showed more effective inhibition compared to less concentration (250 or 100 mg/kg soil). The results also indicated that apart from commercial nitrification inhibitors، chloride also can retard nitrification in soil. Therefore، where chloride is not a soil problem، chloride forms of nitrogen fertilizers could significantly increase nitrogen use efficiency.