ارزیابی مقایسهای فعالیت ضدباکتریایی اسانس گیاهان شوید (Anethum graveolen L.) و آویشن باغی(Thymus vulgaris) بر باکتری سالمونلا تایفیموریوم (ATCC=14028)
محورهای موضوعی : پاتوبیولوژی مقایسه ای
نازیلا اسلامی
1
,
یونس انزابی
2
,
میرعلیرضا نورآذر
3
1 - دانشآموختهی کارشناسی ارشد میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 - استادیار، گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3 - استادیار، گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
کلید واژه: سالمونلاتایفیموریوم, شوید, آویشن, فعالیت ضدباکتریائی, مقاومت آنتیبیوتیکی,
چکیده مقاله :
سالمونلوزیس یکی از مهمترین بیماریهای مشترک انسان و دام بوده که دارای گستردگی جهانی است. در سال های اخیر با شیوع مقاومتهای آنتیبیوتیکی، تمایل به استفاده از گیاهان دارویی برای کنترل میکروارگانیسمها افزایش یافته است. هدف از تحقیق تجربی حاضر، بررسی اثرات ضدباکتریایی اسانس گیاهان آویشن باغی و شوید بر سویه استاندارد باکتری سالمونلا تایفی موریوم (ATCC=14028) بود. اسانس گیاهان مذکور به روش تقطیر با بخار آب توسط دستگاه کلونجر استخراج گردید و ماده موثره آنها با روش کروماتوگرافی گازی/ طیف سنجی جرمی (GC-MS) مشخص شد. در ادامه با استفاده از روش میکرودایلوشن براث، حداقل غلظت مهارکنندگی، حداقل غلظت کشندگی و همچنین براساس روش انتشار چاهک در آگار، حساسیت یا مقاومت دارویی باکتری مذکور نسبت به اسانسهای بدست آمده به تنهایی و بصورت مخلوط با هم و نیز نسبت به 3 آنتی بیوتیک رایج در دامپزشکی شامل اریترومایسین، اکسیتتراسایکلین و داکسیسایکلین، تعیین شد. تجزیه و تحلیل GC-MS اسانس آویشن باغی و شوید به ترتیب وجود 12 و 11 ترکیب شیمیایی را نشان داد. بر طبق یافتهها، حداقل غلظت مهارکنندگی برای اسانس آویشن باغی25/0، مخلوط اسانس های گیاهان آویشن باغی و شوید 50/0، داکسیسایکلین 0078/0 و اکسیتتراسایکلین، 00195/0>0 میکروگرم بر میلیلیتر محاسبه شد. حداقل غلظت کشندگی ترکیبات مذکور نیز به ترتیب 25/0، 50/0، 0156/0 و 00195/0>0 میکروگرم بر میلیلیتر بهدست آمد. بیشترین حساسیت هم نسبت به آنتی بیوتیک اکسیتتراسایکلین با قطر منطقه ممانعت از رشد27میلیمتر و بیشترین مقاومت هم نسبت به به اسانس آویشن باغی با قطر منطقه ممانعت از رشد10 میلیمتر، ثبت شد. همچنین اسانس شوید و آنتیبیوتیک اریترومایسین، در هیچ یک از آزمایشات انجام گرفته، اثر ضدباکتریائی برعلیه باکتری مورد آزمایش نشان ندادند. به نظر میرسد که اسانس آویشن باغی برخلاف اسانس شوید، تاثیر ضدباکتریایی قابل توجه وکاربردی بر باکتری سالمونلا تایفی موریوم دارا میباشد.
Salmonellosis is one of the most important common diseases of livestock and humans worldwide. With the prevalence of antibiotic resistance, the tendency to use medicinal plants to control microorganisms has increased. The aim of this research was to investigate the antibacterial effects of the essential oils of Thymus vulgaris and salmonella typhimurium (ATCC=14028). For this purpose, first, the essential oils of the mentioned plants were extracted by steam distillation using a Clovenger machine. Then, using the microdilution broth method, the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and the Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of essential oils alone and in combination, as well as drug sensitivity or resistance testing based on the well diffusion method in agar against the standard strain of Salmonella typhimurium bacteria, were determined in comparison with three common antibiotics in veterinary medicine. The MIC was calculated for thyme (0.25), mixed essential oil (0.50), doxycycline (0.0078) and oxytetracycline (<0.00195) μg/ml. The MBC for them was 0.25, 0.50, 0.0156 and >0.00195 respectively. Dill essential oil and erythromycin antibiotic had no antimicrobial effect against Salmonella typhimurium. The highest effect was related to oxytetracycline (with a growth inhibition diameter of 27 mm) and the lowest effect was related to thyme essential oil (with a growth inhibition diameter of 10 mm). Unlike dill essential oil, garden thyme essential oil has a significant antibacterial effect.
_||_