آسیب شناسی بافتی پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین و تحت درمان با عصاره اتانولی گیاه خرفه
محورهای موضوعی : پاتوبیولوژی مقایسه ایپژمان مرتضوی ، مریم آقایی میبدی ، ایرج پوستی ، سعید حسینی . 1
1 -
کلید واژه: گیاه خرفه, موش صحرایی, دیابت, استرپتوزوتوسین,
چکیده مقاله :
بیماری دیابت شیرین شامل مجموعهای از اختلالات متابولیک است که روی هم باعث افزایش قند خون میشوند و عواملی چون ژنتیک، عوامل محیطی، عادات و سبک زندگی در ایجاد آن دخالت دارند. در این مطالعه به منظور بررسی اثر عصاره الکلی گیاه خرفه بر آسیبشناسی بافتی پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی از 36 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار استفاده گردید که در شش گروه به ترتیب شامل: 1- کنترل سالم، 2- دیابتی با استرپتوزوتوسین، 3- دیابتی با استرپتوزوتوسین و درمان با دوز 200 mg/kg عصاره خرفه به مدت 4 هفته(T1)، 4- دیابتی با استرپتوزوتوسین و درمان با دوز 400 mg/kg عصاره خرفه به مدت 4 هفته(T2)، 5-درمان با عصاره خرفه با دوز 200mg/kg به مدت 4 هفته و سپس دیابتی کردن موشها با استرپتوزوتوسین(T3)، 6-درمان با عصاره خرفه با دوز 400mg/kg به مدت 4 هفته و سپس دیابتی کردن موشها با استرپتوزوتوسین(T4) مطالعه شدند. پس از پایان دوره آزمایش تمام موشها پس از بیهوشی، آسان کشی شده و پانکراس آنها به منظور تهیه مقاطع هیستوپاتولوژی در فرمالین بافر 10% قرار داده شد. نتایج آسیبشناسی بافتی نشاندهنده تخریب جزایر لانگرهانس و نکروز سلولهای جزایر و نفوذ سلولهای التهابی در گروه دیابتی بود که شدت این جراحات در گروههای درمان با عصاره خرفه کاهش معنیداری را نشان داد. این کاهش در گروههای T3 و T4 نسبت به بقیه بیشتر بود. نتایج این مطالعه نشاندهنده اثرات ضد دیابتی عصاره گیاه خرفه میباشد که احتمالاً این نقش را از طریق خاصیت آنتی اکسیدانی خود ایفا می کند.
Diabetes mellitus is a constellation of metabolic disorders that increase blood glucose andfactors such as genetics, environmental factors, life-style habits that are involved in creating.In this study, to evaluate the effect of alcoholic extract of purslane on diabetic rats, 36 adultmale Wistar rats were used in six groups, respectively, including healthy controls, diabetic withstreptozotocin, diabetic with streptozotocin and treated with Purslane extract (200 mg/kg) for 4weeks (T1), diabetic with streptozotocin and treated with Purslane extract (400 mg/kg) for 4weeks (T2), treatment with Purslane extract (200 mg/kg) for 4 weeks thereafter induction ofdiabetes with streptozotocin (T3), treatment with Purslane extract (400 mg/kg) for 4 weeks andthen inducing diabetes with streptozotocin (T4). Blood glucose was measured at the end of eachweek. At the end of experiment, all rats were euthanized, and pancreas tissue samples wereplaced in 10% buffered formalin and referred to pathology laboratory for histopathology slidespreparation.Histopathological findings demonstrated islet cell necrosis and inflammatory cell infiltration indiabetic rats. Purslane extract-treated groups showed significant reduction in the severity of theinjuries. This reduction was greater in T3 and T4 groups compared to others. The resultsobtained showed anti-diabetic activities of purslane extract which is probably related to itsantioxidant properties.