تبیین شایستگیهای حرفهای متمایزکننده عملکرد مدیران واحدهای تولید محصولات گلخانهای استان خراسان جنوبی
محورهای موضوعی : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیمحمد معتمدی 1 , کوروش روستا 2 , اسدالله زمانی پور 3 , ملیحه فلکی 4
1 - دانشجوی دکتری ترویج و آموزش کشاورزی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
2 - دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
3 - دانشیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران
4 - استادیار ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، بیرجند، ایران
کلید واژه: محصولات گلخانهای, شایستگیهای حرفهای, مدیران, واحدهای تولید, تحلیل تشخیصی,
چکیده مقاله :
پژوهش حاضر باهدف تبیین شایستگی های حرفه ای متمایز کننده عملکرد مدیران واحدهای تولید محصولات گلخانه ای استان خراسان جنوبی انجامشده است. روش تحقیق ازلحاظ هدف کاربردی و ازنظر جمع آوری دادهها توصیفی همبستگی است و به روش پیمایش انجام گردیده است. جامعه آماری تحقیق 141 نفر از مدیران واحدهای تولید خیار گلخانه ای بوده که به دلیل محدود بودن جامعه بهصورت سرشماری موردبررسی قرارگرفته است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که در زمان انجام تحقیق 117 گلخانه فعال و اطلاعات بر اساس آنها جمع آوری و به کمک روش آماری تحلیل تشخیصی تجزیهوتحلیل گردید. نتایج تحلیل نشان داد از 23 متغیر مستقل موردبررسی تنها 8 متغیر به ترتیب اولویت بر اساس بالاترین میزان ضریب همبستگی کانونی شامل: رعایت اصول انجام عملیات داشت، رعایت شایستگی های اعتقادی- اخلاقی در محیط کار گلخانه، بهکارگیری شایستگی های مدیریتی، رعایت شایستگی های پایه محیط کار، آمادهسازی بستر کاشت، تعداد دوره های آموزش- ترویجی مرتبط با گلخانه، آماده سازی خزانه و عملیات کاشت و سابقه کشت گلخانه که توان ایجاد حداکثر تمایز بین مدیران واحدهای تولید محصولات گلخانهای موفق و ناموفق را داشتند
Present study conducted with the aim of explaining the distinctive Professional competencies performance of managers in greenhouse production units in Southern Khorasan. The research method was applied in terms of purpose, and descriptive-correlational in terms of collecting data. The study was conducted through the survey method. The statistical population of the study was 141 greenhouse owners from greenhouse cucumber production Units who were selected through the census method due to the limited statistical population. The instrument used for collecting data in this study was a questionnaire. At the time of research, 117 active greenhouses and information were collected and the statistical analysis was using of the discriminant analysis. The results of the analysis showed that out of the 23 independent variables examined, only 8 variables including observing the technical principles of growing operation, observing ethical beliefs, observing managerial competencies, observing the basic/generic competencies, the method of preparing the planting bed, the number of extension-training courses, the method of preparing the terrace and the planting operation, and the experience in greenhouse cultivation could maximally differ between successful and unsuccessful managers of greenhouse cucumber production Units in order of priority based on focal correlation coefficient.Explaining the Distinctive Professional Competencies Performance of Greenhouse Managers Production units in Southern Khorasan Province
احمدی، ک.، قلی زاده، ح.، و عباد زاده، ح، ر. (1396). آمارنامه کشاورزی سال 95 جلد دوم، تهران: وزارت جهاد کشاورزی، معاونت برنامهریزی و اقتصادی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات.
ادیب، س. (1389). بررسی کارکرد مؤلفههای اصلی نظام دانش و اطلاعات کشاورزی در افزایش تولید محصولات گلخانهای استان خراسان جنوبی. پایاننامه کارشناسی ارشد رشته ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند.
حبیب پور، ک.، و صفری، ر. (1391). راهنمای جامع کاربرد SPSS در تحقیقات پیمایشی. تهران: لویه.
جعفر نیا، س.، و همایی، م. (1385). راهنمای جامع و مصور کشت گلخانهای خیار و گوجهفرنگی. تهران: سخنگستر.
رحمانی، ح.، نورکی، ف.، و برادران، م. (1391). ارزیابی عوامل مؤثر بر مدیریت بهینه گلخانههای صیفی استان خوزستان، مجله علوم و فنون کشتهای گلخانهای، سال 3، شماره 10، صفحات 89- 99.
روستا، ک.، آبادی خواه، م.، و بخشی، م ر. (1390). ارزیابی اقتصادی واحدهای تولیدی خیار گلخانهای در شهرستان بیرجند. مجله علوم و فنون کشتهای گلخانهای، سال 2، شماره 7، صفحات 9-17.
ستود، و.، و محمودی کرمجوان، ج. (1395). تحلیل تشخیصی شاخصهای مؤثر در میزان تولید زنبورستان های آذربایجان شرقی. فصلنامه پژوهشهای ترویج و آموزش کشاورزی، سال 10، شماره 4، زمستان، پیاپی 36. صفحات 37- 45.
سجادی نسب، س. (1383). بررسی عوامل مؤثر بر سودآوری محصول توتفرنگی در دهستانهای شهرستان سنندج. پایاننامه کارشناسی ارشد مدیریت مزرعه، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران.
شکری زاده، م. (1382). بررسی عوامل مؤثر در موفقیت یا عدم موفقیت مدیریت گلخانه در شهرستان اصفهان، پایاننامه کارشناسی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان.
قاسمی، ش.، زرافشانی، ک.، و قمبر علی، ر. (1396). بررسی عوامل پیشگو کننده استمرار پذیرش کشت کلزا در شهرستان کرمانشاه. مجله تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، دوره 2-48، شماره 4، صفحات 933-646.
کلانتری، خ. (1389). پردازش و تحلیل دادهها در تحقیقات اجتماعی- اقتصادی. تهران: فرهنگ صبا.
مراد نژادی، ه.، ایروانی، ه.، شعبانعلی فمی، ح.، حسینی، س. م.، و کافی، م. (1386). تحلیل سازههای مؤثر بر توسعه کارآفرینی در واحدهای تولیدی گلخانهای در ایران. مجله علوم کشاورزی ایران، دوره 2، شماره 2، صفحات 226-219.
منصور فر، ک. (1388). روشهای پیشرفته آماری همراه با برنامههای کامپیوتری. تهران: دانشگاه تهران.
منصوری، ه.، قربانی، م.، و کهنسال، م ر. (1395). کاربرد تحلیل تمایزی چندگانه در ارزیابی کارایی تولید کشاورزان در روستاهای شهرستان اسلامشهر. مجله پژوهشهای اقتصاد و توسعه، سال 3، شماره 6، صفحات 49-63.
نظام گلخانهای کشور. (1391). ضوابط و دستورالعمل و مقررات اجرایی گلخانهها. معاونت نظارت راهبردی رئیسجمهور، دفتر نظام فنی و اجرایی، نشریه شماره 472.
Barton, S. (2003). Enhancing profitability greenhouse through improved personnel management. University of Delaware Press: 132-145.
FAO. (1993). Agriculture forward 2010. Extension plans production office press. Jihad agriculture ministry of Tehran. Retrieved from: http:// www.fao.org .
Hall, C.H. (2003). Issues Affecting Profitability of the Nursery and Greenhouse Industry. University of Tennessee Press: 88-97.
Mattson, N. (2008). Needs assessment survey of the New York state greenhouse industry. Department of Horticulture, Cornell University, Ithaca, NY.
Morgan, M. T., Ismail, B., & Hayes, K. (2006). Relative importance of the Institute of Food Technologists (IFT) core competencies—a case study survey. Journal of Food Science Education, 5(2): 35-39.
_||_