بررسی پارامترهای کیفی آب ورودی و خروجی مزرعه پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) بر پارامترهای کیفی آب رودخانه ماسوله رودخان، استان گیلان
محورهای موضوعی : جنگلداریرضا فرضی 1 , نجمه طبسینژاد 2 , آذین احمدی 3 , سیدحامد موسوی ثابت 4 , جاوید ایمان پورنمین 5
1 - دانشجوی دکتری شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایران.
2 - دانشجوی دکتری شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایران.
3 - دانشجوی دکتری شیلات، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایران.
4 - دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایران.
5 - دانشیار گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه گیلان، صومعهسرا، ایران.
کلید واژه: اسیدیته, پارامتر کیفی آب, پساب, تراکم, Oncorhynchus mykiss,
چکیده مقاله :
در چند دهه اخیر احداث مزارع پرورش ماهی در حاشیه رودخانه ها افزایش چشمگیری یافته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت آب ورودی و خروجی مزرعه پرورش ماهی قزل آلای رنگین کمان و همچنین بررسی تاثیرات پساب مجموعه بر پارامترهای کیفی آب رودخانه ماسوله رودخان واقع در استان گیلان بود. برای انجام این آزمایش هر پانزده روز یک بار به مدت 3 ماه (آبان، آذر و دی ماه سال 1399) از سه ایستگاه به ترتیب ایستگاه شاهد در محل ورودی کارگاه، ایستگاه دوم خروجی پساب کارگاه و ایستگاه سوم در فاصله کمتر از 100 متر بعد از خروجی مزرعه نمونه برداری صورت گرفت. نتایج مطالعه نشان داد آب خروجی مزرعه بر فاکتورهای کیفی آب از قبیل دما، اسیدیته (pH)، اکسیژن محلول (DO)، نیتریت (-NO2)، نیترات (-NO3) و آمونیاک تاثیر معنی داری داشته است. میزان اکسیژن محلول در آب خروجی در دو ماه اول نمونه برداری (0/18 ± 5/75 میلیگرم در لیتر) نسبت به آب ورودی کاهش معنی داری داشت (0/05>P) و مقادیر اسیدیته، نیترات، نیتریت و سختی آب در آب خروجی ( به ترتیب 0/09 ± 8/23، 0/15 ± 4/83، 0/07 ± 0/09، 0/18 ± 7/55) نسبت به آب ورودی افزایش معنی داری نشان داد (0/05>P). همچنین مقایسه بین ایستگاه ها نشان داد ایستگاه سوم از آلودگی بیشتری نسبت به ایستگاه های دیگر برخوردار بود و با افزایش مسافت از خروجی میزان درجه آلودگی آب کم شد. با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه می توان این گونه بیان کرد خروجی مزرعه پرورش ماهی به خاطر استفاده از خوراک تجاری بی کیفیت، افزایش تراکم، افزایش فعالیت پرورشی در مجموعه بیشترین میزان آلودگی را نسبت به سایر ایستگاه ها دارد و با افزایش فاصله از مزرعه، به دلیل روند خودپالایی رودخانه از میزان درجه آلودگی آب کاسته می شود.
In the last few decades, the construction of fish farms on the banks of rivers has increased significantly. The purpose of this study was to investigate the quality of the inlet and outlet water of the rainbow trout farm and also to investigate the effects of the effluent on the water quality parameters of the Masouleh River located in Guilan Province. To perform this study, three stations including the control station at the entrance of the farm, the second station at the outlet of the farm effluent and the third station at a distance of less than 100 m after the outlet of the farm were sampled once every fifteen days for three months (November, December, and January 2019). The results of the study showed that the farm output water had a significant effect on water quality indices such as temperature, acidity (pH), dissolved oxygen (DO), nitrite (NO2-), nitrate (NO3-) and ammonia. The level of dissolved oxygen in the outlet water in the first two months of the sampling (5.75 ± 0.18 mg/L) had a significant decrease (P<0.05) compared to the inlet water and the acidity, nitrate, nitrite and water hardness values in the outlet water (8.23 ± 0.09, 4.83 ± 0.15, 0.09 ± 0.07, 7.55 ± 0.18, respectively) showed a significant increase compared to the input water (P<0.05). Also, the comparison between the stations showed that the third station was more polluted than the other stations and the degree of water pollution decreased as the distance from the outlet increased. According to the results of this study, it can be concluded that the output of the fish farming farm has the highest level of pollution compared to other stations due to the use of low-quality commercial feed, high density, and high rearing activity in the farm and as the distance from the farm increases, the level of water pollution decreases due to the process of self-purification of the river.
_||_