بررسی عوامل موثر بر نرخ بازده اقتصادی طرح احداث کارخانه تولید پودر شیرخشک با استفاده از نرمافزار Comfar
محورهای موضوعی : مدیریت
1 - گروه مهندسی صنایع، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهر ری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - گروه مهندسی صنایع، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهر ری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
کلید واژه: "عوامل تاثیرگذار بر نرخ بازده", "نرخ بازده", "طرح احداث کارخانه شیرخشک", "نرم افزار کامفار",
چکیده مقاله :
این پژوهش برای شرکت تولیدی لبنی در حال تولید، مطالعه و تدوین شده است که برای تکمیل شدن چرخه فرآیند تولیدی و ارتقاء سبد محصولاتش و رسیدن به نقطه مطلوب تولیدی و اقتصادی، نیاز به احداث کارخانه شیر خشک دارد. ظرفیت طرح، تولید انواع پودرهای لبنی شامل پودر شیرخشک و پودر آب پنیر به میزان 4200 تن در سال است. جهت احداث کارخانه شیرخشک، نیاز به انجام مطالعات در حوزه مواداولیه، دانش فنی محصولات تولیدی، مطالعات بازار، مطالعات فنی و بررسی هزینه های طرح است و برای تحلیل اقتصادی طرح، نیاز به استخراج و محاسبه دقیق هزینههای سرمایه گذاری ثابت و متغیر، هزینه های تولید، فروش و جریانات نقدینگی و نهایتاً بررسی شاخص های مالی، جهت بررسی مطلوبیت اقتصادی طرح است. در این مقاله، روش مطالعات اقتصادی با استفاده از نرم افزار Comfar انجام شده است و هدف این مقاله بررسی نتیجه تحلیل های اقتصادی حالت پیش بینی شده و عوامل تأثیر گذار بر میزان بازده است و بر اساس اطلاعات ارائه شده در این مقاله، میزان تاثیر گذاری تغییرات ناشی از عوامل سیستماتیک و غیر سیستماتیک در هزینه ثابت سرمایه گذاری، تغییر میزان فروش محصول تولیدی و مواد اولیه، تغییر قیمت مواداولیه و محصول تولیدی و تورم تاثیر بسزایی در نرخ بازده طرح دارد و سرمایه گذاران باید این عوامل را در تمامی طول فرآیند تصمیم گیری در ارتباط با سرمایه گذاری مد نظر قرار دهند تا با در نظرگرفتن نتایج مطالعات اقتصادی و عوامل موثر بر نرخ بازده، نسبت به اتخاذ تصمیم مطلوب جهت سرمایه گذاری اقدام نمایند.
This research has been studied and developed for a dairy company which is under production that needs to build a new dairy powder factory to complete its production process cycle, product portfolio upgrade and to reach the desired point of production and cost. The designed capacity to produce dairy powders, including industrial milk powder and whey powder are 4200 tons per year. In order to build a dairy powder factory, it is necessary to do market studies, technical knowledge of the product, technical studies and study of project cost. For economic analysis of the plan, it is necessary to do precise calculation on fixed and variable investment costs, production costs, sales and cash flows, and finally to extract the financial indexes. In this research, the method of economic studies was based on Comfar software analysis, therefor the main target of this article is to investigate the results of economic analysis to predict the factors which are affecting the efficiency of the project. Based on the information provided in this article, the changes of systematic and non-systematic factors like the cost of project investment, changing in sales and prices of produced products and the cost of material, and inflection rate has significant impact on the rate of investment return. So the investor should be informed and consider economical indexes and parameters which are affecting investment plan in order to make the right decision.
_||_
بررسی عوامل موثر بر نرخ بازده اقتصادی طرح احداث کارخانه توليد پودر شیرخشک با استفاده از نرمافزار Comfar
این پژوهش برای شرکت تولیدی لبنی در حال تولید، مطالعه و تدوین شده است که برای تکمیل شدن چرخه فرآیند تولیدی و ارتقاء سبد محصولاتش و رسیدن به نقطه مطلوب تولیدی و اقتصادی، نیاز به احداث کارخانه شیرخشک دارد. ظرفیت طرح، توليد انواع پودرهای لبنی شامل پودر شیرخشك و پودر آبپنير به ميزان 4200 تن در سال است. جهت احداث کارخانه شیرخشک، نیاز به انجام مطالعات در حوزه مواداولیه، دانشفنی محصولات تولیدی، مطالعات بازار، مطالعات فنی و بررسی هزینههای طرح است و برای تحلیل اقتصادی طرح، نیاز به استخراج و محاسبه دقیق هزینههای سرمایهگذاری ثابت و متغیر، هزینههای تولید، فروش و جریانات نقدینگی و نهایتاً بررسی شاخصهای مالی، جهت بررسی مطلوبیت اقتصادی طرح است. در این مقاله، روش مطالعات اقتصادی با استفاده از نرمافزار Comfar انجام شده است و هدف این مقاله بررسی نتیجه تحلیلهای اقتصادی حالت پیشبینی شده و عوامل تأثیرگذار بر میزان بازده طرح است و بر اساس اطلاعات ارائه شده در این مقاله، میزان تاثیرگذاری تغییرات ناشی از عوامل سیستماتیک و غیر سیستماتیک در هزینه ثابت سرمایهگذاری طرح، تغییر میزان فروش محصول تولیدی و مواداولیه، تغییر قیمت مواداولیه و محصول تولیدی و تورم تاثیر بسزایی در نرخ بازده طرح دارد و سرمایهگذاران باید این عوامل را در تمامی طول فرآیند تصمیم گیری در ارتباط با سرمایهگذاری مدنظر قرار دهند تا با در نظرگرفتن نتایج مطالعات اقتصادی و عوامل موثر بر نرخ بازده، نسبت به اتخاذ تصمیم مطلوب جهت سرمایهگذاری اقدام نمایند. (چالز پی، 1386، 21)
واژههاي كليدي: تحلیل اقتصادی، نرمافزار کامفار، نرخ بازده داخلی، نرخ بازده داخلي حقوق صاحبان سرمايه.
1- مقدمه
عصر حاضر، عصر تغییرات و تحولات اساسی و بنیادی است و سازمانهایی میتوانند خود را با این شرایط تطبیق داده و در رقابت باقی بمانند که مدیران و رهبرانی کارآمد ، تحولگرا و با چشم انداز بلندمدت داشته باشند. (رضا احتشام راثی،1400، 2) تداوم پویایی و تحول به سوی رشد و توسعه اقتصادی، بهبود شرایط موجود در امر سرمایهگذاری ملی، دستیابی به توازن پایدار بین عرضه و تقاضای کالاها و خدمات، نوسازی و شکوفایی اقتصادی برای تسریع در پیشرفت و توسعه اقتصاد ملی و سیر به سمت سطوح بالای تولید ناخالص داخلی، علاوه بر مشارکت بخشهای خصوصی و دولتی، نیازمند تحول در مدیریت تأمین منابع مالی است. در همین رابطه گزارش توجیهی، مجموعه اطلاعات مورد نیاز برای شروع یک پروژه سرمایهگذاری و کار تجاری (تولیدی یا خدماتی) را نشان میدهد. اطلاعاتی از قبیل سرمایه لازم، تأسیسات و تجهیزات مورد نیاز، میزان تولید سالیانه، میزان حقوق و دستمزد و... در این طرحها پیشبینی میشود، داشتن یک طرح توجیهی نهتنها برای افرادیکه مایل به استفاده از تسهیلات بانکی هستند مفید است، بلکه برای افراد علاقهمند به راهاندازی کسبوکار نیز ضروری است. تحلیلگران فنی سرمایهگذاری معتقدند وقتی سرمایهگذاران با شرایط مشابهی که در گذشته رخ داده است روبرو میشوند، به روش پیشبینی شدهای رفتار میکنند که ممکن است شرایط اقتصادی در زمانهای مختلف باعث شود تا نتیجه مشابهای تکرار نشود. (رضا راعی، 1383، 103) لذا یک گزارش توجیهی برای توجیه نمودن سرمایهگذار (اعم از بانک، سازمان، شرکت و یا شخص) تنظیم میشود و هرچه دقیقتر نوشته شود، سرمایهگذار، راحتتر میتواند تصمیم بگیرد که آیا این طرح میتواند خواستههای او را برآورده کند یا خیر. در تنظیم یک طرح توجیهی باید سعی نمود واقعیتها بیان شود و تمامی دادهها با منبع و مرجع معتبر ارائه گردد و همچنین تا حد امکان از فرضیاتی که درستی آنها کاملاً مشخص نیست، دوری کرد.
2- تحلیل اقتصادی
تحلیل اقتصادی یا ارزیابی اقتصادي در واقع، فهم پارامترها و راهکارهای گوناگون انجام یک فعالیت یا برنامه مبتنی بر هزینه1 و فایده2 است. هر چیزی را که براساس هزینه و فایده (سود و زیان) ارزیابی و بررسی کنید، در واقع یک تحلیل اقتصادي انجام دادهاید. پس ارزیابی اقتصادي خوب، میتواند در تصمیمگیریهای اقتصادی و استفاده بهینه و اثربخش از منابع مالی و غیر مالی (مانند سرمایه نیروي انسانی و تجهیزات) را به ارمغان آورد. علت اهمیت ارزیابی اقتصادي و توجه مردم به این موضوع در سبک زندگی آن است که این بررسی، ابزاري به منظور تعیین وضعیت مناسب همه منابع در موقع تصمیمگیري است. هدف از این تشخیص، برآوردي از هزینه و فایده طرح و پروژه و خرید و فروش کالا و خدمات در هر حوزهاي است. (سرزعیم، 1395، 26-25)
نرخ بازده داخلی یا همان IRR که مخفف Internal Rate of Return است، بیانگر نرخ سود یک پروژه سرمایهگذاری است که اصل و سود رقم سرمایهگذاری شده در این پروژه با این نرخ بازگشت داده میشود. در برآورد جریانات نقدی محاسبه IRR، فرض براین است که کل سرمایهگذاری از جانب یک منبع و بدون هزینههای مالی آتی منتج از آن تأمین میشود و لذا جریانات نقدی اخذ وام و بازپرداخت آن در این جریانات لحاظ نمیشود؛ درحالیکه در محاسبه نرخ بازده داخلی سرمایهگذار IRRE که مخفف Internal Rate of Return on Equity است در جریانات نقدی محاسبه این نرخ صرفاً جریانات نقدی ورودی و خروجی سهامدار مدنظر قرار می گیرد. سهامدار بخشی از سرمایهگذاری را تأمین مینماید و از محل درآمدها هزینههای جاری و بدهی به بانک را بازپرداخت نموده و الباقی بهعنوان سود سرمایهگذاری وی لحاظ میشود.
3- روش پژوهش/تحقیق
زمانیکه ایدهای جهت سرمایهگذاری و انتخاب مطرح گردد، سرمایهگذاران به دنبال راهحلهای مختلفی هستند تا بتوانند بهترین تصمیم را بگیرند. اما وجود پارامترهای فراوان، محاسبات را گاهی آنقدر پیچیده میکند که تصمیم گیرندگان از نتایج آنها اطمینان لازم را ندارند. از طرف دیگر نگرشهای متفاوت به یک موضوع خاص، باعث میشود تا نتایج یکسان حاصل نشود. بهعبارت دیگر در مورد یک طرح، برخی از محاسبات، طرح را اقتصادی جلوه میدهد و بعضی دیگر کاملاٌ آن را رد میکند.
این موضوع سبب شد تا دستاندرکاران به فکر استاندارد نمودن تعاریف و محاسبات افتادند. اما مشکل اصلی، یعنی پیچیدگی عملیات محاسباتی هنوز باقی ماند. برای حل این مشکل، کمیتهای در UNIDO برای استانداردسازی و کامپیوتری کردن همزمان ارزیابی اقتصادی طرحها تشکیل شد و نهایتاً برنامه کامفار تهیه و به بازار عرضه گردید. نرمافزار تخصصی کامفار یک برنامه کامپیوتری است که از طرح تحقیقات قبل از بهرهبرداری حمایت میکند و استفاده از آن، سازماندهی و محاسبه گزارشات مالی و اقتصادی را آسان میسازد. کامفار(COMFAR) اختصار عبارت انگلیسی Computer Model for Feasibility Analysis and Reporting به معنی مدل کامپیوتری برای آنالیز امکانسنجی و گزارشگیری است. (عزیزی و دیگران، 1400، 3)
گزارش توجیهی که یکی از خروجیهای کامفار است، دارای سه بخش اصلی مطالعات بازار، بررسیهای فنی و همچنین تجزیه و تحلیل مالی است. در واقع نرمافزار کامفار با داشتن اطلاعاتی از قبیل هزینههای سرمایهگذاری، هزینههای ثابت و متغیر، سرمایه در گردش، ظرفیت تولید محصول یا خدمات، نرخ فروش محصول و... مدل مالی طرح را ارائه میدهد که در آن جریان نقدی3 پروژه به طور کامل داده شده است. (شهنوازی، 1395، 7)
در این مقاله برای بررسی تحلیلهای اقتصادی حالت استاندارد بر اساس اطلاعات مطالعه شده و عوامل تأثیرگذار بر میزان نرخ بازده طرح از نرمافزار کامفار استفاده شده است.
4- فرآیند تولید پودر شیرخشک
مرحله اول: شیرخام پس از دوشیده شدن در دامداری خیلی سریع تا ۴ درجه سانتیگراد سرد شده و با همین دما توسط مخازن دوجداره مخصوص حمل شیر، به کارخانه وارد میشود. شیرخام در بدو ورود به کارخانه و قبل از دریافت، نمونهبرداری شده و نمونه به آزمایشگاه ارسال میشود. در آزمایشگاه حدودا پانزده آزمایش بر روی آن انجام میشود و فاکتورهای مختلف، آزمایش و کنترل میگردد تا کیفیت شیر تعیین شود. میتوان به آزمايشات، تازگی و کهنهگی شیر، میزان PH و اسیدیته، وجود آنتیبیوتیک، میزان چربي، میزان پروتئین، وجود آفلاتوکسین، بارمیکروبی و عفونت در شیر، میزان مادهخشك و نقطه انجماد اشاره كرد.
مرحله دوم: پس از تایید کیفی شیرخام، دریافت شیر انجام شده و بهوسيله دستگاه مبدل دما تا 4 درجه سانتیگراد خنک و تا آغاز فرآیند تولید در مخازن نگهداري ذخيره سازي میشود.
مرحله سوم: شیر، توسط دستگاه سانتريفيوژ پاكسازي و سپس بهوسیله دستگاه مبدل دما تا 55 درجه سانتیگراد گرم میشود. با بکارگیری دستگاه سپراتور، چربي شیر جدا شده و بهوسیله دستگاه استاندارد کننده چربی، میزان چربی دلخواه تنظیم میشود. برای از بین بردن میکروارگانیسمهای ناخواسته و باکتریهای بیماریزا، عمل پاستوریزاسیون بهصورت حرارت دادن غیرمستقیم، در زمان معین و تحت دمای خاصی که بهطور معمول در دمای ۷۲ درجه سانتیگراد و به مدت ۱۵ ثانیه است، انجام میشود.
مرحله چهارم : شیر بهوسيله دستگاه تغليظ، به میزان 35% ـ 30% غليظ شده و آب اضافي آن خارج میشود.
مرحله پنجم : بهوسيله ترموكمپرسور براي هموژنيزاسيون، فشاری معادل 15 ـ 5 پاسکال وارد میشود.
مرحله ششم : محصول غلیظ شده وارد برج خشككن میشود که تا دمای 200- 150 درجه سانتیگراد حرارت داده شده و از طریق نازلهایی در اسپري دراير پاشیده میشود و در نهايت، ابر تشكيل شده با دانهبندي مناسب، تبدیل به پودر با حلاليت بالا و كيفيت مطلوب ميشود.
مرحله هفتم: پورد حاصل شده از اسپري درایر در دستگاهي به نام فلوئيت، رطوبتگيري و سرد شده و پس از آن الك ميشود.
مرحله هشتم: پودر حاصل، بستهبندي و در دماي 20 درجه سانتیگراد و در محلی خشك نگهداري ميشود. (ادی و الکو، 1993، 133-142)
5- مطالعات مالی و اقتصادی طرح
برای مطالعه یک طرح، نیاز به گردآوری اطلاعات روز مرتبط با هزینههای اولیه، هزینههای ثابت سرمایهگذاری، سرمایه در گردش، هزینههای تولید، درآمد فروش و سایر اطلاعات است. (کائو و دیگران، 2020، 3) تمامی اطلاعات مطالعه شده، موجود و جهت بهدست آمدن تحلیل اقتصادی طرح در نرمافزار کامفار مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله برخی از اطلاعات بهصورت کلی ارائه شده است.
1-5- سرمایه ثابت سرمایهگذاری
جدول 1- هزینههای سرمايهگذاري ثابت طرح
رديف | هزینه سرمايهگذاري ثابت | مبلغ (میلیون ريال) |
1 | ساختمانهاي توليدي و اداري | 60.000 |
2 | ماشينآلات و تجهيزات | 115.500 |
3 | تاسيسات | 27.000 |
4 | ابزارآلات و وسايل فني و آزمايشگاهي | 1.000 |
5 | هزينههاي پيشبيني نشده | 10.000 |
جمع | 213.500 |
5-2- سرمایه در گردش ناخالص
جدول 2- سرمايه در گردش ناخالص
رديف | اقلام | ميزان | مبلغ (میلیون ريال) |
1 | مواداوليه اصلي وارداتي مورد نياز | 4 تا 6 ماه | - |
2 | مواداوليه اصلي | 15 روز | 30.000 |
3 | مواد كمكي (بستهبندي مورد نياز) | 3 ماه | 4.500 |
4 | قطعات يدكي و لوازم مصرفي مورد نياز | 2 ماه | 500 |
5 | مطالبات تجاري | 15 روز فروش | 30.000 |
6 | هزينههاي توليدي عملياتي و غير عملياتي (غير از مواداولیه) | 1 ماه | 700 |
جمع | 65.700 |
تامين مالي سرمايه در گردش ناخالص مورد نياز مطابق اطلاعات مطالعه شده برای طرح، مبلغ 65.700 میلیون ريال برآورد شده است.
3-5- نحوه تامین سرمایه ثابت طرح
جدول 3- نحوه تامین سرمایه ثابت طرح
رديف | محل تامین منابع مالی | مبلغ (میلیون ريال) |
1 | سرمایه صاحبان سهام | 145.000 |
2 | تسهیلات بلند مدت بانکی | 70.000 |
جمع كل سرمايهگذاري ثابت | 215.000 |
5-4- محاسبه شاخصهای اقتصادی طرح با استفاده از نرمافزار کامفار
جدول 4- خلاصه عملکرد اقتصادی پروژه، خروجی نرمافزار کامفار بر اساس اطلاعات مطالعه شده
6- بررسی عوامل موثر بر نرخ بازده داخلی (IRR) و نرخ بازده داخلي حقوق صاحبان سرمايه (IRRE)
در صورتیکه هر یک از اطلاعات بررسی و مطالعه شده که براساس آنها تحلیلهای اقتصادی انجام شده است، به هر علتی اعم از بالا رفتن تورم و نرخ ارز، عرضهوتقاضا، طولانی شدن زمان اجرای پروژه و... تغییر نماید، قطعا تحلیل اقتصادی طرح، نتایج دیگری را به همراه خواهد داشت. لذا اثرات برخی از عوامل موثر بر نرخ بازده طرح که امکان تغییر و محقق نشدن دارند، مورد بررسی قرار گرفتهاند.
1-6- تأثیر میزان هزینه ثابت سرمایهگذاری بر نرخبازده طرح
جدول 5- نتایج تحلیل تغییرات هزینه ثابت سرمایهگذاری بر نرخ بازده طرح
عنوان | درصد تغییرات | نرخ بازده داخلی | نرخ بازده داخلي حقوق صاحبان سرمايه |
خروجی اقتصادی مطالعه شده بر اساس مطالعات فنی، اقتصادی و بازار | - | %27.65 | %31.49 |
تغییر هزینه ثابت سرمایهگذاری طرح | 40% + | 20.25 % | 21.65 % |
20% + | 23.46 % | 25.71 % | |
10% - | 30.56 % | 35.9 % |
مطابق بررسیهای انجام شده در خصوص تغییر هزینه ثابت سرمایهگذاری و اعداد بهدست آمده در تحلیل اقتصادی که در جدول فوق قرار داده شده است، ملاحظه میشود با افزایش میزان سرمایهگذاری بهطور قابل توجهی نرخ بازده طرح افت میکند. لذا تحلیل اقتصادی این طرح به صورت قابل ملاحظهای به میزان سرمایهگذاری حساس است و باید مطالعات پیشبینی هزینههای ثابت پروژه با دقت برآورد شود.
2-6- تأثیر میزان فروش بر نرخ بازده طرح
جدول 6- نتایج تحلیل تغییرات میزان فروش و میزان مصرف مواداولیه بر نرخ بازده طرح
عنوان | درصد تغییرات | نرخ بازده داخلی | نرخ بازده داخلي حقوق صاحبان سرمايه |
خروجی اقتصادی مطالعه شده براساس مطالعات فنی، اقتصادی و بازار | - | %27.65 | %31.49 |
تغییر میزان فروش محصول تولیدی و مواد اولیه متناسب با تغییر تولید محصول | 10% - | 25.42 % | 28.78 % |
20% - | 22.95 % | 25.74 % | |
30% - | 19.72 % | 22.48 % | |
40% - | 14.34 % | 17.13 % | |
50% - | 8.16 % | 10.86 % |
طبق نتایج جدول فوق و مطالعات انجام شده همانطور که ملاحظه میشود میتوان در این طرح اینطور بیان کرد که تا کاهش 30درصدی میزان محصول تولیدی نرخ بازده تقریبا بهصورت خطی کاهش مییابد و با کاهش بیشتر از 30درصد رفتار کاهشی نرخ بازده طرح تغییر میکند و کاهش میزان فروش تاثیر بیشتری در روند کاهشی نرخ بازده میگذارد و میتوان بیان کرد با توجه به نرخ سود تسهیلات طرح و نرخ تورم، با کاهش فروش بیشتر از 30درصد نرخ بازده طرح مطلوب سرمایهگذار نمیباشد.
3-6- تأثیر قیمت مواداولیه و محصول تولیدی بر نرخ بازده طرح
جدول 7- نتایج تحلیل تغییرات قیمت مواداولیه و محصول تولیدی بر نرخ بازده طرح
عنوان | درصد تغییرات | نرخ بازده داخلی | نرخ بازده داخلي حقوق صاحبان سرمايه |
اطلاعات اولیه مطالعه شده | - | %27.65 | %31.49 |
تغییر قیمت مواداولیه و محصول تولیدی | 20% + | 28.34 % | 32.27 % |
10% + | 28.04 % | 31.96 % | |
10% - | 27.23 % | 31.01 % |
براساس مطالعات انجام شده و محاسبات اقتصادی در خصوص تغییر قیمت مواداولیه و محصول تولیدی، همانطور که در جدول فوق مشاهده میشود با افزایش قیمت مواداولیه و محصول تولیدی نرخ بازده طرح تا حدودی افزایش پیدا میکند که این امر به علت ایجاد ارزش افزوده روی محصول تولیدی است، زیرا ارزش مواد اولیه و محصول تولیدی به یک میزان تغییر میکند. در صورتیکه قیمتها کاهش پیدا کند، مطابق جدول فوق نرخ بازده طرح کاهش مییابد.
4-6- تاثیر تورم بر نرخ بازده طرح
جدول 8- نتایج تحلیل تغییرات تورم بر نرخ بازده طرح
عنوان | درصد تغییرات | نرخ بازده داخلی | نرخ بازده داخلي حقوق صاحبان سرمايه |
اطلاعات اولیه مطالعه شده | - | %27.65 | 31.49 % |
تورم | 20% + | 23.12 % | 25.17 % |
10% - | 29.86 % | 33.72 % |
مطابق بررسیهای انجام شده در مطالعات اقتصادی طرح، اعمال تورم فقط در هزینههای ثابت سرمایهگذاری پروژه تاثیر میگذارد و باعث افزایش هزینههای ثابت پروژه میشود که در کاهش یا افزایش نرخ بازده مطابق اعداد جدول فوق تاثیر میگذارد، ولی اعمال نرخ تورم تاثیر بهسزایی در سود سالیانه ندارد و هزینههای تولید و میزان فروش به یک میزان رشد میکنند و شاهد افزایش هزینههای جانبی تولید اعم از هزینههای پرسنلی، نگهداری و تعمیرات و انرژی هستیم که با توجه به میزان هزینههای مواداولیه که اصلیترین بخش از هزینههای تولید است، افزایش هزینههای جانبی تاثیر بهسزایی در نرخ بازده طرح ندارد و اصلیترین تاثیر نرخ تورم مربوط به افزایش هزینههای ثابت طرح است.
7- بحث و نتیجهگیری
یک سرمایهگذاري، زمانی سودآور تلقی میشود که سرمایهگذاران بیش از اصل پول خود سود مازاد دریافت کنند، یا بهعبارت سادهتر در انتظار دریافت یک نرخ بازگشت سرمایه مناسب باشند. سرمایهگذاري در یک واحد تولیدي یا صنعتی غالباً با ریسک همراه است، به همین جهت معمولاً سرمایهگذار انتظار دریافت نرخ بازگشت سرمایهاي بیش از نرخ سود بانک (نرخ پایه بهره) را دارد. مقدار حداقل نرخ جذبکننده براي اشخاص یا شرکتهاي مختلف با توجه به خصوصیات سرمایهگذاران فرق دارد، بههمین جهت ممکن است پروژهای براي یک سرمایهگذار اقتصادي و براي سرمایهگذار دیگر، غیراقتصادي باشد. بدیهیاست چنانچه نرخ بازگشت سرمایه یک پروژه، بیشتر یا مساوي حداقل نرخ جذبکننده شود، آن پروژه اقتصادي است. در این مقاله بررسیهای فنی و اقتصادی جهت شناسایی عوامل موثر بر نرخ بازده طرح احداث کارخانه تولید پودر شیرخشک با استفاده از نرمافزار کامفار بررسی شد و در مورد مطالعه شده، نرخ بازگشت سرمایه داخلی 27.65% و نرخ بازده داخلی حقوق صاحبان سرمایه 31.49% میباشد که با افزایش40درصدی هزینههای ثابت سرمایهگذاری، نرخ بازده داخلی حقوق صاحبان سهام از 31.49درصد به 21.65درصد کاهش یافت که نشان از تأثیرگذاری هزینههای ثابت سرمایهگذاری بر بازده طرح دارد و همچنین کاهش 50درصدی میزان فروش محصول تولیدی، نرخ بازده داخلی حقوق صاحبان سهام را از 31.49درصد به 10.86درصد کاهش میدهد که نشان از تأثیرگذاری بالای میزان فروش محصول بر نرخ بازده طرح دارد و افزایش20درصدی تورم، نرخ بازده داخلی حقوق صاحبان سهام از 31.49درصد به 31.1درصد کاهش مییابد که نشان دهنده این امر است که افزایش هزینه تولید بهعلت افزایش نرخ تورم، توسط افزایش قیمت محصول جبران میشود و تأثیر زیادی بر نرخ بازده طرح ندارد. لذا در صورتیکه طرحی جهت اجرا مطالعه اقتصادی میشود، سرمایهگذار علاوه بر اطلاعات و نتایج اقتصادی مطالعه شده، باید درصد خطایی جهت محقق شدن اطلاعات و نتایج مطالعه شده در نظر بگیرد تا بتواند تلورانسهای مناسبی برای نرخ بازده طرح پیشبینی و بهترین تصمیم را اتخاذ نماید.
منابع
1- چالز، پی، مدیریت سرمایه گذاری، رضا تهرانی، نشرنگاه دانش، تهران، 1386، سوم، 21
2- رضا راعی، مدیریت سرمایهگذاری پیشرفته، نشر سمت، 1383، 103
3- سرزعیم، علی، بینش اقتصادي براي همه (تبیین مفاهیم اقتصاد خرد به زبان ساده)، انتشارات ترمه، چاپ سوم، ، 1395، 26-25
4- شهنوازی، علی، تهیه طرحهای توجیهی سرمایهگذاری (آموزش گام به گام با نرمافزار کامفار)، انتشارات انس، 1395، 42-7
5- عزیزی، امیر و علی رضایی، "مطالعه و امکانسنجی تولید سیستمهاي تهویه مطبوع به کمک نرم افزار کامفار"، کنفرانس ملی کارآفرینی و مهندسی صنایع، چهارمین دوره، مرکز توسعه و گسترش مطالعات ميان رشتهاي، 1400، 3
6- احتشام راثی، رضا، جواد محرابی و ناهید رنجبر، تاثیر رهبری تحول آفرین بر کارافرینی سازمانی از طریق یادگیری در شرکتهای بیمه، فصلنامه دانش کارآفرینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، 1400 ، 3
7- Eelco, V. and Eddy, B (1993), THE DAIRY PROCESSING HANDBOOK, Tetra Pak Company, Lund, Sweden, 133-142)
8- Cao, Y, Doustgani, A,. Salehi, A. and Nemati, M (2020), The economic evaluation of establishing a plant for producing biodiesel from edible oil wastes in oil-rich countries: Case study Iran, Energy, Volume 213,3
Investigating the Factors Affecting the Economic Return Rate of the Construction Plan of Dry Milk Powder Production Plant using Comfar Software
Abstract:
This research has been studied and developed for a dairy company which is under production that needs to build a new dairy powder factory to complete its production process cycle, product portfolio upgrade and to reach the desired point of production and cost. The designed capacity to produce dairy powders, including industrial milk powder and whey powder are 4200 tons per year. In order to build a dairy powder factory, it is necessary to do market studies, technical knowledge of the product, technical studies and study of project cost. For economic analysis of the plan, it is necessary to do precise calculation on fixed and variable investment costs, production costs, sales and cash flows, and finally to extract the financial indexes. In this research, the method of economic studies was based on Comfar software analysis, therefor the main target of this article is to investigate the results of economic analysis to predict the factors which are affecting the efficiency of the project. Based on the information provided in this article, the changes of systematic and non-systematic factors like the cost of project investment, changing in sales and prices of produced products and the cost of material, and inflection rate has significant impact on the rate of investment return. So the investor should be informed and consider economical indexes and parameters which are affecting investment plan in order to make the right decision.
Keywords: Economic analysis, Comfar software, Internal rate of return, Internal rate of return on equity.
[1] Cost
[2] Benefit
[3] Cash Flow
[4] Assistant Professor in Islamic Azad University, Shahr-e-Rey branch
[5] young researchers and elite club Islamic Azad university, Shahr-e-Rey branch