بررسی میزان تولید تاکسول و 10-دی استیل باکاتین III تحت الیسیتورهای کیتوزان و جاسمونیک اسید در کشت سوسپانسیون سلولی سرخدار( Taxus baccata L.)
محورهای موضوعی : زیست شناسی سلولی تکوینی گیاهی و جانوری ، تکوین و تمایز ، زیست شناسی میکروارگانیسم
راحله گرزی
1
,
عزیزاله خیری
2
,
زهرا قهرمانی
3
,
محسن ثانی خانی
4
1 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
3 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
4 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
کلید واژه: الیسیتور, تاکسان ها, سرخدار, ضد سرطان, کشت تعلیقی.,
چکیده مقاله :
تاکسول به عنوان مهمترین تاکسان در درمان بسیاری از سرطانها کاربرد دارد. به علت مقدار بسیار کم آن در گیاه سرخدار، از روشهای جایگزین مانند کشت سوسپانسیون سلولی و الیسیتورها استفاده میشود. در این پژوهش پس از القای کالوس و کشت سوسپانسیون سلولی سرخدار، میزان تولید تاکسانها تحت تاثیر جاسمونیک اسید (Mµ 40و20 ،10) و کیتوزان (mg/l 50 و30 ،10) بررسی شدند. پس از القای کالوس در ساقه در محیط کشت B5 حاوی 4 میلیگرم در لیتر 2-4-D ، 1 میلیگرم در لیتر کاینتین، 5/0 میلیگرم در لیتر جیبرلین،30 گرم در لیتر ساکارز و 7 گرم در لیتر آگار همراه با 10 سی سی در لیترآنتی اکسیدان، کشت سوسپانسیون سلولی در محیط کشت B5 حاوی 2 میلیگرم در لیتر پیکلرام، 1/0 میلیگرم در لیتر کاینتین، 5/0 میلیگرم در لیتر جیبرلین، 5 گرم در لیتر ساکارز، 5 گرم در لیتر فروکتوز و 10 سیسی در لیتر آنتی اکسیدان، انجام شد. 8 روز پس از کشت، الیسیتورها اعمال و در روز 17 پس از کشت، میزان فنل، فلاونوئید، آنزیم PAL، 10-دی استیل باکاتینIII و تاکسول اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد در کیتوزان30 میلیگرم در لیتر، تاکسول 21 درصد و میزان فنل، فلاونوئید و آنزیم PAL در کیتوزان نسبت به شاهد افزایش نشان دادند. میزان استیل باکاتین در کیتوزان 10 میلیگرم در لیتر 62 درصد نسبت به شاهد افزایش نشان دادند. کیتوزان نسبت به جاسمونیک اسید تاثیر بهتری نشان داد و میتوان برای بهینه سازی تولید تجاری تاکسول در سیستمهای بیوراکتور از آن بهره گرفت.
Taxol is the most important taxane used in the treatment of many cancers. Due to its very low amount in the yew plant, alternative methods such as cell suspension culture, as well as various elicitors are used to increase the production of taxanes. In this study, after callus induction and yew cell suspension culture, the production of taxanes was investigated under the influence of jasmonic acid (10, 20, 40 Mµ) and chitosan (10, 30, 50 mg/l). After induction of callus in the stem in B5 medium containing 4 mg/L 2-4-D, 1 mg/L kinetin, 0.5 mg/L gibberellin, 30 g/L sucrose, and 7 g/L agar with 10 cc/L antioxidants, cell suspension culture was performed in B5 medium containing 2 mg/L picloram, 0.1 mg/L kinetin, 0.5 mg/L gibberellin, 5 g/L sucrose, 5 g/L fructose, and 10 ml/L antioxidants. 8 days after cultivation, elicitors were applied, and on day 17 after cultivation, the levels of phenol, flavonoid, PAL enzyme, 10-diacetylbaccatinIII, and taxol were measured. The results showed that in 30 mg/L chitosan, taxol was 21% and the amount of phenol, flavonoid and PAL enzyme in chitosan increased compared to the control. The amount of 10-diacetylbaccatin III in 10 mg/L chitosan increased by 62% compared to the control. Therefore, chitosan has a better effect than jasmonic acid and can be used to optimize the commercial production of taxol in bioreactor systems.
