بررسی اثرات تغذیه با مخمر ساکارومایسس سرویزیه(Saccharomyces cerevisiae) غنیشده با فلز روی، بر رشد و کیفیت لاشه ماهی قزلآلاي رنگين¬كمان (Oncorhynchus mykiss)
محورهای موضوعی : آسیب شناسی درمانگاهی دامپزشکی
1 - استادیارگروه دامپزشکی، واحد ماکو، دانشگاه آزاد اسلامی، ماکو، ایران.
کلید واژه: ساکارومایسس سرویزیه, روی, قزلآلای رنگین¬کمان, فاکتورهای رشد.,
چکیده مقاله :
اهداف توسعه پایدار سازمان ملل متحد، امنیت غذایی و تغذیه را بهعنوان اولویت برنامه توسعه جهانی بهرسمیت میشناسد و ماهی نقش مهمی در تأمین غذاي جهانی ایفا میکند. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی امکان استفاده از مخمر غنیشده با فلز روی، برای بهبود شاخصهای رشد و کیفیت لاشه ماهی قزلآلای رنگینکمان انجام شد. در این تحقیق، نمونههای ماهیهای قزلآلاي رنگينكمان بهمدت 75 روز با چهار سطح مختلف مخمر غنیشده با روی و در سه تکرار، یعنی جمعیتهای میکروبی بدون مخمر، CFU/g 106×1، 107×1 و 108×1 تغذیه شدند. برای60 روز اول ماهیها با مخمر غنيشده با روی و برای 15 روز باقیمانده فقط با غذاي گروه شاهد تغذیه شدند. فاكتورهاي رشد، کیفیت لاشه و میزان روی در سرم، عضله و کبد ماهیان اندازهگیری شد. نتایج نشان داد ماهیانی که با جمعیت میکروبی CFU/g 107×1 از مخمر غنیشده با روی تغذیه شدند، بیشترین وزن نهایی (4/8 ±67/106 گرم) و طول نهایی (28/2 ±45/20 سانتیمتر) را داشتند. علاوه بر این، نرخ رشد، نرخ رشد ویژه و فاکتور وضعیت در ماهیانی که با غلظتهای مختلف مخمر غنیشده با روی تغذیه شدند، بهطور معنیداری بیشتر از گروه شاهد بود (05/0>p). میزان چربی عضله در گروه شاهد کمتر بود، اما چربی کبد بیشتری نسبت به سایر گروهها داشتند. میزان روی در سرم بهطور معنیداری بیشتر از میزان آن در بافتهای کبد و عضله بود. مطالعه حاضر نشان داد كه تکمیل جیره ماهی قزلآلای رنگینکمان با مخمر غنیشده با روی میتواند بهطور قابلتوجهی شاخصهای رشد و کیفیت لاشه را بهبود بخشد.
The United Nations’ sustainable development goals recognize food security and nutrition as a priority of the global development program, and fish plays an important role in providing global food. Therefore, this study aimed to investigate the possibility of using enriched yeast to improve the growth indicators and quality of rainbow trout carcasses. In this research, rainbow trout samples were fed with four different levels of yeast enriched with zinc: concentrations of 0, 1 × 106, 1 × 107, and 1 × 108 CFU/g for 75 days in three replicates. For the first 60 days, the fish were fed with yeast enriched with zinc, and for the remaining 15 days, they were fed only with the food of the control group. The growth factors, carcass quality, and zinc levels in serum, muscle, and liver of fish were measured. The results showed that the fish fed with zinc-enriched yeast at a concentration of 1 × 107 CFU/g had the highest final weight (106.67 ± 8.4 g) and final length (20.45 ± 2.28 cm). Additionally, the growth rate, specific growth rate, and condition factor in fish fed with different concentrations of zinc-enriched yeast were significantly higher than in the control group (p<0.05). The amount of muscle fat was lower in the control group, but they had more liver fat than the other groups. The amount of zinc in the serum was significantly higher than the amount in the liver and muscle tissues. In conclusion, supplementing the diet of rainbow trout with enriched yeast with zinc can significantly improve growth indicators and carcass quality.
