دامنه میزبانی Phytophthora capsici عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گوجه در استان فارس
محورهای موضوعی : دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
ندا ثابت قدم
1
(دانشجوی کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مرودشت، مرودشت، ایران)
عبدالرحمان فصیحیانی
2
(دانشیار، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس، گروه آفات و بیماری های گیاهی، زرقان، ایران)
عباس شرزه ای
3
(استادیار، دانشگاه تهران، پردیس ابوریحان، گروه بیماری شناسی گیاهی، تهران، ایران)
کلید واژه: پوسیدگی طوقه و ریشه, گوجه فرنگی, فیتوفترا, گیاهان غیر میزبان, کدوییان,
چکیده مقاله :
تحقیق حاضر به منظور تعیین دامنه میزبانی Phytophthora capsici عامل پوسیدگی ریشه و طوقه گوجه فرنگی در فارس،بین گیاهان زراعی رایج در منطقه انجام پذیرفت. بذور کدو، فلفل، خیار، طالبی و خربزه، هندوانه، هویج، نخود، چغندر قند، ذرت، گندم، لوبیا سبز، پیاز، بادنجان و گوجه فرنگی در گلدان های حاوی خاک ضدعفونی شده کشت و در شرایط گلخانه نگهداری شدند. گیا هچه ها با ریختن 50 میلی لیتر از سوسپانسیون با غلظت105×1 زئوسپور جدایه های Ph. capsici در هر میلی لیتر در اطراف ساقه، مایه زنی و در اطاقک رشد نگهداری گردیدند. درصد گیاهان بیمار در سه نوبت 5،10 و 15روز بعد اندازه گیری گردید. دوازده گونه گیاهی توسط Ph. capsici آلوده شدند و تولید علائم نمودند. بسته به نوع گیاهان علائم بیماری در گیاهان میزبان به صورت پوسیدگی در ناحیه طوقه و ریشه و زردی و پژمردگی در قسمت هوائی در گیاهچه های جوان ظاهر و نهایتا منجر به مرگ آنها پس از دو هفته گردید. بیمارگر مذکور مجدداً از تمام گیاهان آلوده جداسازی گردید. کدو، فلفل، خیار، طالبی، خربزه، هندوانه، فلفل و بادنجان حساسترین میزبان و لوبیا، چغندر قند، نخود و پیاز حساسیت کمتری نسبت به Ph. capsiciداشتند. درگیاهان خانواده گندمیان نظیر گندم و ذرت علائم بیماری ایجاد نگردید و از آنها می توان در چرخه تناوب زراعی به منظور مدیریت بیماری استفاده نمود.
This research was performed to determine the host range of tomato isolates of Phytophthora capsici, among other common crops in Fars province. Seeds of tomato, squash, cucumber, melon, pepper, watermelon, pea, french bean, onion, carrot, corn, cantaloupe, eggplant, and wheat were sown in sterilized soil and kept in a greenhouse. Seedlings were inoculated by adding 50 ml of a zoospore suspension (1×105 spores per ml) of Ph. capsici onto the soil surface around the stem of each plant in the pot. Plants were kept in a growth chamber. Disease incidence was measured three times at 5, 10, 15 days post inoculation. Twelve of the tested plant species became infected with Ph. capsici and developed symptoms including crown and root rot, and yellowing, which led to plant death after two weeks. Ph. capsici was re-isolated from all symptomatic plants. Tomato, squash, cucumber, melon, pepper, watermelon, cantaloupe and eggplant were the most susceptible, while, pea, french bean, onion, carrot and sugar beet were less susceptible to the pathogen. Wheat and corn did not show any disease symptoms and were considered as non-hosts. The results of this study showed that common Poaceae crops in Fars province are non-host to Ph. capsici and can be used in crop rotation for disease management.
_||_