ارزیابی مقاومت به سویه معمولی ویروسY سیب زمینی (PVYO) در چهار رقم سیبزمینی در شرایط گلخانه
محورهای موضوعی : دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهیفاطمه زینتی فخرآباد 1 , سعید نصرالله نژاد 2
1 - دانشجوی سابق کارشناسی ارشد بیماری شناسی گیاهی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
2 - دانشیار گروه گیاهپزشکی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
کلید واژه: مقاومت, ارقام سیب زمینی, PVYO, DAS-ELISA,
چکیده مقاله :
ویروس وای سیب زمینی گونه تیپ جنس Potyvirus از خانواده Potyviridae، یکی از عوامل مهم کاهش عملکرد سیبزمینی است که مقدار خسارت آن به عوامل متعددی از جمله رقم سیب زمینی، زمان وقوع آلودگی و سویه ویروس بستگی دارد. در حال حاضر آلودگی به این ویروس در بسیاری از مزارع توتون و سیب زمینی استان گلستان مشاهده میشود. استفاده از ارقام مقاوم موثرترین، اقتصادیترین و کم خطرترین روش مبارزه و کاهش خسارت بیماریهای ویروسی میباشد. این پژوهش با هدف تعیین عکسالعمل چهار رقم سیب زمینی رایج در مزارع استان گلستان شامل بورن، بانبا، مارلا و ساتینا در مقابل آلودگی به PVYO و شناسایی منابع احتمالی مقاومت در مقابل این ویروس انجام گرفت. در مرحله هشت برگی بوتههای هر رقم به روش مکانیکی با عصاره حاوی سویه PVYO ویروس مایه زنی شد. بوتهها پس از مایه زنی در گلخانه نگهداری شدند و ارزیابی علائم تا چهار هفته انجام گرفت. براساس درجه علائم ثبت شده در ارزیابیها، تجزیه آماری صورت گرفت. همچنین این رقمها با آزمون داس الایزا نیز بررسی شدند. علائم آلودگی به ویروس وای سیب زمینی در تمامی رقمها ایجاد شد، ولی از نظر شاخص درجه علائم تفاوتهایی وجود داشت. رقم ساتینا تنها رقمی بود که در آزمایش از نظر شاخص درجه علائم نسبت به میانگین کل ارقام، بالاترین شاخص و بیشترین حساسیت را نشان داد، اما براساس نتایج داس الایزا بالاترین غلظت ویروس در رقم بورن مشاهده گردید.
Potato virus Y (PVY) is the type species of the genus Potyvirus in Potyviridae, and is
one of the most important potato infecting viruses which can cause severe crop loss in
epidemics. This damage and reduction of yield depends on several factors including potato
cultivar, time of infection and virus strain. Currently all tobacco and potato fields are sensitive
to PVY and its infection is widespread in many potato fields in Golestan province. Use of
resistant varieties is considered as the most effective and economic, and safest method to
reduce damages of plant viruses. This study was performed to determine the reaction against
PVYO of four prevalent potato varieties cultivated in the potato fields of Golestan, including
Banba, Boren, Marla and Satina, and to identify possible sources of resistance. Eight leaved
plants from each cultivar were inoculated mechanically with extract of tobacco leaves
infected by PVYO. Plants were kept in greenhouse and symptoms evaluated for four weeks.
Statistical analysis was performed using the recorded ratings of the symptoms. Inoculated
plants were tested by DAS-ELISA. PVY symptoms, with different severities, were observed
in all varieties. Satina was the only variety which its symptom ratings was significantly lower
than the total mean, but the maximum titer of virus was observed in DAS-ELISA experiments
for Boren variety.
_||_