اثر محلول¬پاشی آسکوربات و جیبرلين بر محتوی رنگیزه¬ای و بیومارکر های تخریب در گیاه دارویی مريم گلي (Salvia officinalis L.) در شرايط تنش شوری
محورهای موضوعی : پژوهش های به زراعی
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت، واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: مریم گلی, شوری, آسکوربات, جیبرلین, رنگیزه, بیومارکر¬های تخریب,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر محلول¬پاشی آسکوربات و جیبرلين بر محتوی رنگیزه¬ای و بیومارکر های تخریب در گیاه دارویی مريم گلي (Salvia officinalis L.) در شرايط تنش شوری، تحقیقی در سال 1393 در گلخانه شهرداری منطقه 15 به مرحله اجرا در آمد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. عامل های آزمایشی تنش شوری در 4 سطح صفر، 25، 50 و 75 میلی¬مولار از منبع نمک طعام (Nacl)، آسکوربات در دو سطح 0 و 4 میلی¬مولار و جیبرلین در دو سطح 0 و 2 میلی-مولار در نظر گرفته شدند. مقایسه میانگین اثر ساده تنش شوری نشان داد که این عامل سبب کاهش معنی¬دار میزان کلروفیل¬ها و افزایش بیومارکر های تخریب گردید، هرچند از نظر محتوی دی تیروزین، مقادیر شوری 50 و 75 میلی¬مولار در یک گروه آماری قرار گرفتند. محلول¬پاشی 4 میلی¬مولار آسکوربات و 2 میلی¬مولار جیبرلین نیز سبب نزول تمامی بیومارکرها و افزایش رنگیزه های فتوسنتزی گردیدند. نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل معنی¬دار نشان داد که در وضعیت عدم اعمال تنش شوری، کاربرد آسکوربات منجر به افزایش کاروتنوئید نگردید ولی در شوری¬های متوسط (50 میلی¬مولار) و شدید (75 میلی¬مولار) مصرف آن¬ها کاروتنوئید را بالا برد.
To investigate the effect of ascorbate and gibberellin on some physiological characteristics of the Salvia medicinal plant under salt stress conditions, an experiment was done at municipal greenhouse No¬¬ 15 in March 2013. The experiment was as factorial based on completely randomized design (CRD) with four replications. Experimental factors including salinity levels in 4 levels (0, 25, 50 and 75 mM Nacl), ascorbate in 2 levels (0 and 4 mM) and gibberellin in two levels (0 and 2 mM). The mean Comparison simple effect of salinity stress showed that this factor caused a significant decrease in chlorophylls amount an increase in degradation biomarkers, although in D-tyrosine content, the salinities 50 and 75 mM were located in the same statistical group. Foliar application of 4 mM ascorbate and 2 mM gibberellin decrease of all biomarkers and increase of photosynthetic pigments. The significant mean comparing interaction effects showed that in the case of non salinity stress, use of ascorbate did not lead to an increase in carotenoids, but in moderate (50 mM) and severe (75 mM) salinities, its application increased carotenoids.