آنالیز رشد دانه و تغییرات فنولوژی در ژنوتیپ های جو (.Hordeum vulgare L)
محورهای موضوعی : اکوفیزیولوژی و فیتوشیمی گیاهان دارویی و معطرمارال اعتصامی 1 , سرالله گالشی 2 , افشین سلطانی 3
1 - کارشناسی ارشد .دانشگاه علوم کشاورزی دانشگاه گرگان
2 - عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه گرگان
3 - عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه گرگان
کلید واژه: عملکرد دانه, جو, سرعت پرشدن دانه, طول دوره پرشدن دانه,
چکیده مقاله :
به منظور تعیین تنوع ژنتیکی برای سرعت و دوام پر شدن دانه و روابط بین آنها و عملکرد، 10 ژنوتیپ جو به نامهای ایذه، بومی، صحرا، سیاه، ترکمن، 1- یکنواخت،14G،5G،11Gو15Gکه توسط مرکز تحقیقات کشاورزی استان گلستان معرفی شده اند، در طرح بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار در سال زراعی 84-85 مورد بررسی قرار گرفتند. ژنوتیپ ها از نظر سرعت و طول دوره پر شدن دانه تنوع نشان داده و با یکدیگر اختلاف معنی داری داشتند. بیشترین سرعت پر شدن دانه در ترکمن و کمترین مربوط به 1- یکنواخت است. میانگین سرعت پر شدن دانه در ژنوتیپ ها مورد مطالعه1.59میلی گرم در روز می باشد. بیشترین طول دوره پرشدن دانه در14Gو کمترین در رقم ترکمن و میانگین آن در ژنوتیپ های مورد مطالعه29.8روز بود. همبستگی مثبت بین عملکرد دانه با سرعت و طول دوره پر شدن دانه نشان می دهد که این صفت از ژنوتیپ های کم محصول به طرف پر محصول ها افزایش داشته است. بین سرعت و طول دوره پر شدن دانه ارتباط منفی و غیر معنی دار وجود دارد.14Gعملکرد بیشتری نسبت به سایر ژنوتیپ ها نشان داد و با دریافتGDDکمتر به رسیدگی فیزیولوژیک دست یافت.
x