اثر محلولپاشی هومات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف سیب زمینی در کشت بهاره در منطقه اردبیل
محورهای موضوعی : Agroecology Journalجلیل اجلی 1 , سعید وزان 2 , فرزاد پاک نژاد 3 , محمدرضا اردکانی 4 , علی کاشانی 5
1 - دانشجوی دکتری گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
2 - دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
3 - دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
4 -
5 -
کلید واژه: عملکرد, سیب زمینی, هومات پتاسیم, اجزای عملکرد,
چکیده مقاله :
در این تحقیق اثر غلظت های مختلف ماده آلی هومات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد پنج رقم سیب زمینی در کشت بهاره (15 اردیبهشت ماه) در منطقه اردبیل انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در سه تکرار در سال های زراعی 1389 و 1390 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل هومات پتاسیم در سه سطح (0، 250 و 300 میلی لیتر هومات پتاسیم در هکتار) و پنج رقم سیب زمینی آگریا، ساوالان، کایزر، مارکیز و لوتا بودند. صفات تعداد ساقه اصلی، تعداد و وزن غده در بوته و عملکرد غده در طول فصل زراعی و پس از برداشت اندازه گیری شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، اثر هومات پتاسیم، رقم و اثر متقابل رقم و هومات پتاسیم بر صفات مورد بررسی معنی دار بود. ارقام ساوالان و آگریا دارای بیشترین و رقم لوتا دارای کمترین تعداد ساقه اصلی در بوته بودند. رقم ساوالان دارای تعداد غده بیشتری نسبت به سایر ارقام بود. بیشترین تعداد غده از کاربرد 250 میلی لیتر در هکتار هومات پتاسیم حاصل شد. رقم ساوالان دارای بیشترین وزن غده در بوته بود و بیشترین مقدار این صفت از تیمار 250 میلی لیتر در هکتار هومات پتاسیم حاصل شد. نتایج نشان داد که رقم ساوالان با مصرف 250 میلی لیتر در هکتار هومات پتاسیم بیشترین عملکرد غده را داشت. در این تحقیق در مجموع، ارقام ساوالان، کایزر و مارکیز به عنوان ارقام پر محصول و ارقام آگریا و لوتا به عنوان ارقام کم محصول معرفی شدند.
The effect of different concentrations of potassium humate organic matter was investigated on yield and yield components of five potato varieties in spring planting date of 5th May in Ardabil region, northwest Iran. Experiment was carried out as factorial based on a randomized complete block design with three replications during 2010 and 2011 growing seasons. Potassium humate was applied at three levels (0, 250 and 300 mL.ha-1 in 300 liter water) and the studied potato varieties included Agria, Savalan, Kaizer, Markiz and Lota. Traits including number of stems, number and weight of tubers per plant, and tuber yield were measured during growing season and after harvesting. Results revealed significant effect of potassium humate, variety and interaction of potassium humate and variety on the studied traits. Savalan and Agria had the highest number of main stems per plant and the lowest number of that was observed in Lota. Number of tubers per plant was higher for Savalan than other studied cultivars. The highest number of tubers per plant was obtained with 250 mL.ha-1 potassium humate application. Savalan also produced the highest tuber weight per plant. The highest tuber weight per plant was obtained when 250 mL.ha-1 potassium humate was applied. Savalan produced the highest total tuber yield when 250 mL.ha-1 potassium humate was applied. Based on the results, Savalan, Kaizer and Markiz were recognized as high product and stable varieties, whereas Agria and Lota were unstable ones with lower yield.
