اثر محلولپاشی هومات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام مختلف سیب زمینی در کشت بهاره در منطقه اردبیل
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیجلیل اجلی 1 , سعید وزان 2 , فرزاد پاک نژاد 3 , محمدرضا اردکانی 4 , علی کاشانی 5
1 - دانشجوی دکتری گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
2 - دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
3 - دانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
4 -
5 -
کلید واژه: عملکرد, سیب زمینی, هومات پتاسیم, اجزای عملکرد,
چکیده مقاله :
در این تحقیق اثر غلظت های مختلف ماده آلی هومات پتاسیم بر عملکرد و اجزای عملکرد پنج رقم سیب زمینی در کشت بهاره (15 اردیبهشت ماه) در منطقه اردبیل انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در سه تکرار در سال های زراعی 1389 و 1390 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل هومات پتاسیم در سه سطح (0، 250 و 300 میلی لیتر هومات پتاسیم در هکتار) و پنج رقم سیب زمینی آگریا، ساوالان، کایزر، مارکیز و لوتا بودند. صفات تعداد ساقه اصلی، تعداد و وزن غده در بوته و عملکرد غده در طول فصل زراعی و پس از برداشت اندازه گیری شدند. با توجه به نتایج به دست آمده، اثر هومات پتاسیم، رقم و اثر متقابل رقم و هومات پتاسیم بر صفات مورد بررسی معنی دار بود. ارقام ساوالان و آگریا دارای بیشترین و رقم لوتا دارای کمترین تعداد ساقه اصلی در بوته بودند. رقم ساوالان دارای تعداد غده بیشتری نسبت به سایر ارقام بود. بیشترین تعداد غده از کاربرد 250 میلی لیتر در هکتار هومات پتاسیم حاصل شد. رقم ساوالان دارای بیشترین وزن غده در بوته بود و بیشترین مقدار این صفت از تیمار 250 میلی لیتر در هکتار هومات پتاسیم حاصل شد. نتایج نشان داد که رقم ساوالان با مصرف 250 میلی لیتر در هکتار هومات پتاسیم بیشترین عملکرد غده را داشت. در این تحقیق در مجموع، ارقام ساوالان، کایزر و مارکیز به عنوان ارقام پر محصول و ارقام آگریا و لوتا به عنوان ارقام کم محصول معرفی شدند.
The effect of different concentrations of potassium humate organic matter was investigated on yield and yield components of five potato varieties in spring planting date of 5th May in Ardabil region, northwest Iran. Experiment was carried out as factorial based on a randomized complete block design with three replications during 2010 and 2011 growing seasons. Potassium humate was applied at three levels (0, 250 and 300 mL.ha-1 in 300 liter water) and the studied potato varieties included Agria, Savalan, Kaizer, Markiz and Lota. Traits including number of stems, number and weight of tubers per plant, and tuber yield were measured during growing season and after harvesting. Results revealed significant effect of potassium humate, variety and interaction of potassium humate and variety on the studied traits. Savalan and Agria had the highest number of main stems per plant and the lowest number of that was observed in Lota. Number of tubers per plant was higher for Savalan than other studied cultivars. The highest number of tubers per plant was obtained with 250 mL.ha-1 potassium humate application. Savalan also produced the highest tuber weight per plant. The highest tuber weight per plant was obtained when 250 mL.ha-1 potassium humate was applied. Savalan produced the highest total tuber yield when 250 mL.ha-1 potassium humate was applied. Based on the results, Savalan, Kaizer and Markiz were recognized as high product and stable varieties, whereas Agria and Lota were unstable ones with lower yield.
Anonymous (2007) The effects of humates on crops. Retrieved 2007, from http://www.teravita.com .
Anonymous (2010) vegetable crops (potato). Plant Production Department of the Ministry of Agriculture, Tehran, Iran.
Almekinders C, Fresco L, Struik P (1995) The need to study and manage variation in agro-ecosystems. Netherlands Journal of Agricultural Science 43: 127-142.
AL-Moshileh AM, Errebi MA (2004) Effect of various potassium sulphate rates on growth, yield and quality of potato grown under sandy soil and arid conditions. IPI regional workshop on potassium and fertigation development in West Asia and North Africa. Rabat, Morocco, 24-28 November, pp. 1-6.
Arshi Y (2000) Genetic improvement of vegetable crops. Jihad-e-Daneshghahi Publications, Mashhad University. 112 pp. [In Persian with English Abstract].
FAO (2009). Potato. www.potato2008.org
Farsi M, Zolali G (2003) Principles of plant biotechnology. Ferdowsi University of Mashhad Press. 125 pp. [In Persian with English Abstract].
Gadimov AG, Ahmadova AN, Alieva RC (2007) Symbiosis nodules bacteria Rhizobium legumosarum with peas (Pisum sativum) nitrate reductase, salinification and potassium humus. Azerbayjan National Academy of Science. 87 pp.
Hassanpanah D (2009 a) Effects of water deficit and potassium humate on tuber yield and yield component of potato cultivars in Ardabil region, Iran. Reserch Journal of Environmental Science 3(3): 351-356.
Hassanpanah D (2009 b) In vitro and in vivo screening of potato cultivars against water stress by polyethylene glycol and potassium humate. Biotechnology Journal 8(1): 132-137.
Hasanpanah D (2010) Possibility of potato cultivation after barley harvest in Ardabil region. Final Report of Agricultural and Natural Resources Research Center of Ardabil Province, Iran. 56 pp. [In Persian with English Abstract].
Hassanpanah D, Dehdar B, Hosienzadeh AA (2009) Evaluation of planting dates effects on yield and yield components of Savalan and Agria potato cultivars in Ardabil region. Journal of Food, Agriculture and Environment 7(3&4): 525-528.
Hassanpanah D, Gurbanov E, Gadimov A, Shahriari R (2007) Reduction of nitrate accumulation in potato by use of potassium humate for human safety. Iranian Biomedical Journal 11(1): 461.
Hassanpanah D, Gurbanov E. Gadimov A, Shahriari R (2008) Determination of yield stability in advanced potato cultivars as affected by water deficit and potassium humate in Ardabil region, Iran. Pakistan Journal of Biological Science 11(10): 1330-1335.
Hasanpanah D, Nikshahd K, Hassani M (2008) Seed potato production. Johad-e-Keshavarzi Organization of Ardebil Province, Iran. 193 pp. [In Persian with English Abstract].
Heuer B, Nadler A (1995) Growth and development of potatoes under salinity and at water deficit. Australian Journal of Agricultural Research 46: 1477-1486.
Khorshidi MB, Hosseini AH, Hasanpanah D, Yarnia M, Ajalli J (2009) Humate potassium effect on reducing the effects of water stress on potato varieties. The first National Conference on Environmental Stresses in Agriculture, Birjand University, Iran, February 2009. [In Persian with English Abstract].
Nasiri A (2010) Possibility of potato cultivation as a second crop in Ardabil region. M. Sc. Thesis in Agronomy, College of Agriculture, Miyaneh Branch, Islamic Azad University, Miyaneh, Iran. [In Persian with English Abstract].
Pajoohandeh M (2001) Virus-free potato germplasm bank. M. Sc. Thesis, Department of Plant Pathology, Tarbiat Modarres University. Tehran. 110 pp. [In Persian with English Abstract].
Sharma RC, Singh M, Sud KC (1976) Relative response of potato to three sources of potassium. Indian Journal of Agronomy 21: 341-348.
_||_