بررسی سطوح مختلف دی کلسیم فسفات در جیره بر عملکرد رشد، خصوصیات استخوانی و فلور میکروبی جوجه های گوشتی
محورهای موضوعی : علوم بالینی دامپزشکیسید محمد معتمدی 1 , جواد واحد خوش چهره 2 , ملیحه راحتی نویر 3
1 - دانشجوی دکترای تخصصی تغذیه دام و طیور دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات
تهران- مدرس دانشگاه پیام نور تهران، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام از دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، ایران
3 - متخصص صنایع غذایی و عضو هیأت علمی گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت،
ایران
کلید واژه: عملکرد, استخوان, جوجههای گوشتی, فلور میکروبی, دی کلسیم فسفات,
چکیده مقاله :
این آزمایش به منظور بررسی استفاده از دی کلسیم فسفات بر روی عملکرد رشد، فلور میکروبی و بویژه خصوصیات استخوانی در جوجههای گوشتی انجامگرفت. در این آزمایش 200قطعه جوجه گوشتی (سویه راس )308انتخاب شدند و در قالب طرح ک ً املا تصادفی با 4تیمار شامل سطوح مختلف دی کلسیمفسفات ( 2 ،1 ،0/5 ،0درصد) و 5تکرار(در هر تکرار 10قطعه مرغ) آزمایش صورت پذیرفت. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از دی کلسیم فسفات درجیره جوجههای گوشتی طی دوره آغازین، رشد و پایانی تأثیر معنی داری بر افزایش وزن روزانه و نهای ً تا وزن بدن نسبت به گروه شاهد داشت بطوریکه باافزایش سطح دی کلسیم فسفات در جیره غذایی، وزن بدن نیز افزایش یافت. از نظر میزان خوراک مصرفی تفاوت معنی داری بین تیمارهای آزمایشی مشاهدهنشد( .)P<0/05لیکن گروههای آزمایشی که دی کلسیم فسفات در جیره آنها استفاده شده بود از مصرف خوراک بالاتری برخوردار بودند. استفاده از دیکلسیم فسفات در خوراک اثر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی در دوره رشد و کل دوره داشت ( .)P>0/05در بررسی صفات استخوانی تنها شاخص وزناستخوانها از لحاظ آماری نسبت به گروه شاهد معنی داری بود ( ،)P>0/05اما در بقیه صفات (طول استخوان، پهنای استخوان، استحکام استخوان، خاکستراستخوان) تفاوت معنی داری مشاهده نگردید. در بررسی فلور میکروبی روده جوجه ها، گروههای آزمایشی که از دی کلسیم استفاده کردند با گروه شاهداختلاف معنی داری داشتند ( .)P>0/05بنابراین، با توجه به نتایج این آزمایش میتوان گفت که استفاده از دی کلسیم فسفات اثرات مطلوبی بر شاخصهایرشد جوجههای گوشتی دارد.
This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of dicalsium phosphate on growthperformance, bony characteristics and intestinal microbial flora in broiler chickens. Dicalsium phosphate wasadded in 0, 0.5, 1, and 2 % to basal diet. A total of 200 Ross- 308 broiler chicks in 4 treatments and 5 replicates(with 10 birds in each replicate) in completely randomized design, reared for 42 days. The results showed thatall levels of dicalsium phosphate in diet of broiler chickens had a signifcant difference on daily weight gain andfnal weight compared to control group signifcantly (P>0.05). There was no signifcant difference between testand control groups as feed intake, but FCR was lower in test group signifcantly (P<0.05). In characteristics ofbone, the weight of the bones in test groups was signifcantly increased compared with the control group (P<0.05).But the other characteristics (bone length, width bone, bone strength, bone ash) were not signifcant. Also, the testgroup had lower intestinal microbial flora signifcantly compared to controls group (P<0.05). Rate of intestinalmicrobial flora in treatments with 0.5 % dicalsium phosphate was less than the others. It can be concluded that thesupplementation of diet with dicalsium phosphate has positive effects on broilers performance
_||_