تعیین ارزش تشخیصی سرم آمیلوئید Aبه عنوان شناساگر نوین ارزیابی کیفیت شیر مخزن دامداری
محورهای موضوعی : علوم بالینی دامپزشکیمحمدرضا تقدیری 1 , گیتی کریم 2 , شهاب الدین صافی 3 , عباس رحیمی فروشانی 4 , عباسعلی مطلبی 5
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، گروه
پاتوبیولوژی، تهران، ایران
2 - دانشگاه تهران، دانشکده دامپزشکی، گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی، تهران، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، گروه
پاتوبیولوژی، تهران، ایران
4 - دانشگاه علوم پزشکی تهران، دانشکده بهداشت، گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی، تهران، ایران
5 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، دانشکده علوم تخصصی دامپزشکی، گروه
بهداشت، تهران، ایران
کلید واژه: آمیلوئید Aشیر, شناساگر, کیفیت شیر,
چکیده مقاله :
در حال حاضر، شمارش سلولهای سوماتیک به عنوان آزمون استاندارد طلایی ارزیابی کیفیت شیرمخزن دامداری به شمار میآید در حالی که هیچ گاهآزمایشی به اندازه کافی دقیق و حساس نبوده است. این مساله لزوم معرفی شناساگرهای نوین را در این زمینه مطرح ساخته است. در این میان علی رغم آن کهپروتئینهای فاز حاد به عنوان بخشی از پاسخ فاز حاد به منظور تشخیص زود هنگام بیماریها از جمله ورم پستان تحت بالینی در گاوهای شیری مورد مطالعهقرار گرفتهاند اما تاکنون به قابلیت احتمالی آنها در شناسایی تغییرات نامطلوب کیفی شیر توجه اندکی صورت گرفته است. هدف از این بررسی تعیین ارزشتشخیصی ونقطه برش آمیلوئید Aشیر مخزن دامداری به منظور ارزیابی کیفیت آن به ویژه در ارتباط با ارزش کیفی پروتئینهای شیر است. سه نمونه شیر درسه نوبت زمانی جداگانه از مخازن شیر 30گاوداری که به تصادف از میان گاوداریهای واقع در استان تهران انتخاب شدهاند اخذ شد سپس اندازهگیری آمیلوئیدAشیر، شمارش سلولهای سوماتیک، اندازهگیری پروتئین تام،کازئین، چربی تام و لاکتوز آن هر یک به روش تجاری رایج صورت پذیرفت. حساسیت،ویژگی و نقطه برش هرآنالیت با استفاده از آنالیز راک محاسبه شد. میانگین ومیانه غلظت امیلوئید Aشیر در نمونههای آلوده به شکل معنیداری بیش ازنمونههای سالم بود. بدین ترتیب با در نظر گرفتن تعداد 200000 Cells/mLبرای سلولهای سوماتیک، غلظت آمیلوئید Aشیر مخزن دامداری در نقطهبرش 55/64 ng/mLبالاترین حساسیت و درستی بالینی را از خود نشان داد و با در نظر گرفتن تعداد 400000 Cells/mLبرای سلولهای سوماتیک،غلظت آمیلوئید Aشیر مخزن دامداری در نقطه برش 121/02 ng/mLبه بالاترین حساسیت و درستی بالینی دست یافت و اندازهگیری غلظت پروتئین تام،چربی تام، لاکتوز وکازئین شیر به ترتیب در ردیفهای بعدی قرارگرفتند. همچنین میان اندازهگیری آمیلوئید Aبا پروتئین تام و کازئین شیر مخزن دامداری،ارتباط معنیداری ملاحظه شد (.)P >0/05
Somatic cell count (SCC) has been considered as the golden standard method to evaluate raw bulk milk quality forseveral decades. Nevertheless, SCC is neither sensitive nor specifc enough to evaluate raw bulk milk. Much efforthas been performed to substitute new markers in this regard. Acute phase proteins (APPs) as part of inflammatoryresponse received too much attention as new diagnostic markers in veterinary medicine as well as subclinicalmastitis in dairy cattle. Since subclinical mastitis cause unfavorable changes in milk composition, APPs wouldbe a potential biomarkers to predict milk quality. The objectives of this study were to determine the diagnosticvalue of Milk Amyloid A(MAA) for evaluating raw bulk milk quality delivered to dairy industry and to establishcut off points to detect early changes in bulk tank milk quality. The study performed on 30 random selected dairyfarms delivering their bulk milk to Pegah dairy industries at Tehran province. Three milk samples collected at3 different times to measure MAA, SCC, total protein, casein, total fat and lactose level using commerciallyavailable methods. Diagnostic sensitivity and specifcity and cutoff points for each test were determined usingreceiver-operating characteristics (ROC) analysis. MAA was the most accurate test with a diagnostic sensitivityof 96% and specifcity of 60% at cutoff point of 55.64ng/mL based on a SCC of 200 × 1000 cells/mL of bulkmilk. The study showed that determination of MAA can be used as a potential biomarker to discriminate earlyunfavorable compositional change in bulk milk quality based on SCC higher than 200 × 1000 cells/mL of bulkmilk. A signifcant relationship found between MAA and bulk milk protein quality traits(P<0.05).