عملکرد رشد و مورفولوژی دئودنوم جوجه خروس های گوشتی آرین تغذیه شده با پروبیوتیک های متفاوت در مرحله آغازین
محورهای موضوعی : دانش و پژوهش علوم دامیروح اله دوزوری 1 , حمیدرضا علی اکبرپور 2 , هادی حق بین 3
1 - گروه دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، ، بابل، ایران.
2 - گروه دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل، ، بابل، ایران.
3 - گروه دامپزشکی˓ دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران.
کلید واژه: پروبیوتیک˓ دئودنوم˓ عملکرد˓ جوجه گوشتی,
چکیده مقاله :
این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر گذاری دو پروبیوتیک متفاوت از نظر سویه باکتریایی بر عملکرد رشد و مورفولوژی دئودنوم در جوجه خروس های گوشتی آرین طی مرحله آغارین انجام شد. از اینرو 378 قطعه جوجه یک روزه˓ به سه گروه آزمایشی با 6 تکرار برای هر گروه˓ تقسیم شدند. گروه آزمایشی شامل : 1) گروه کنترل که از جیره مرسوم بدون استفاده از پروبیوتیک تغذیه شدند.. 2) جوجه هایی که از جیره کنترل حاوی پروبیوتیک برپایه یک سویه باکتریایی˓ شامل باسیلوس سوبتیلیس تغذیه نمودند. 3) جوجه هایی که از جیره کنترل حاوی پروبیوتیک برپایه چند سویه باکتری مولد اسید لاکتیک تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش پس از ثبت صفات عملکردی شامل میزان مصرف دان˓ رشد و ضریب تبدیل خوراک˓ یک جوجه از هر تکرار کشتار و 1 سانتی متر از بخش میانی دئودنوم به عنوان نمونه جهت مطالعات بافت شناسی با میکروسکوپ نوری به آزمایشگاه ارسال شد. در این آزمایش تفاوت معنی داری تحت تاثیر مصرف پروبیوتیک بر صفات عملکردی مشاهده نگردید. طول˓ عرض و مساحت پرز˓ عمق کریپت و نسبت طول پرز به عمق کریپت دئودنوم تحت تاثیر مصرف پروبیوتیک قرار نگرفت. نتایج این بررسی نشان می دهد که استفاده از پروبیوتیک بر پایه باسیلوس سوبتیلیس و یا باکتری مولد اسید لاکتیک طی دوره آغازین تاثیر قابل مشاهده ای روی مورفولوژی دئودنوم و عملکرد جوجه خروس های آرین نداشتند.
The aim of the present study was to compare two different types of probiotics on Arian male broiler duodenum morphology and growth performance in starter phase. 378 one-d-old chickens were allocated in 3 experimental groups and 6 replicates with 21 broilers in each replicate for 21 days. Experimental treatments included 1) control diet ,without probiotic. 2) birds supplemented with Bacillus subtilis based probiotic. Birds supplemented with lactic acid bacteria based probiotics. At the end of experiment growth performance include feed intake, growth and feed conversion rate were recorded, one birds from each replicate was slaughtered and 1 cm of midpoint of the duodenum was taken and sent to laboratory to be studied by light microscopy. In the current experiment, there were no significance differences between probiotic addition groups and control for growth performance. Duodenum villus height, width, crypt depth, villus height/crypt-depth and surface area were not affect by probiotic addition. According to result of this experiment Bacillus subtilis or lactic acid bacteria-based probiotic usage had no effect on growth performance and duodenum morphology by light microscopy study in the starter phase.
_||_