ارزیابی مصرف انرژی و تحلیل اقتصادسنجی در تولید خیار گلخانهای (مطالعه موردی: شهرستان جیرفت)
محورهای موضوعی : پژوهش های زراعی در حاشیه کویرفاخر کردونی 1 , ندا سعیدی گراغانی 2 , امین فتحی 3
1 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان، آمل; ایران
کلید واژه: عملکرد, نیروی انسانی, نهاده, بهرهوری انرژی, سوخت,
چکیده مقاله :
تحقیـق حاضـر به منظور بررسی شـاخص های انرژی و نیز تحلیل اقتصاد سنجی در تولید خیار گلخانه ای در شهرستان جیرفت انجام گرفت. بدین منظور از بین گلخانه داران این شهرستان، 31 گلخانه به طور تصادفی انتخاب و جمع آوری داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری انجام شد. با توجه به نتایج، کل انرژی ورودی در تولید خیار گلخانه ای 95/146 گیگاژول در هکتار بود که سوخت با 8/46 درصد، کود شیمیایی با 52/20 درصد و الکتریسیته با 71/18 درصد بیش ترین سهم را از کل انرژی ورودی داشتند. همچنین کارآیی انرژی، بهره وری انرژی و انرژی خالص در تولید خیار نیز به ترتیب 58/0، 72/0 کیلو گرم بر مگاژول و 2/62- گیگا ژول در هکتار محاسبه شد. همچنین سهم انرژی تجدید پذیر و تجدید ناپذیر از کل انرژی ورودی به ترتیب 9/93 و 6 درصد بودند. نتایج رگرسیونی نشان داد تمام نهاده های موثر تولید به جز سوخت و کود شیمیایی بر عملکرد تاثیر معنی داری داشت. در بین نهاده های تولید نیروی انسانی بیش ترین تاثیر را در بین نهاده ها بر عملکرد داشت. با توجه به نتایج به دست آمده، مدیریت منـابع سوخت و مصرف بهینه کود های شیمیایی، می توان کارایی و بهره وری انرژی در تولیدات گلخانه ای خیار در شهرستان جیرفت را افزایش داد.
The objectives of this study were to determine the energy indicators and econometric analysis in greenhouse cucumber production in Jiroft province Iran.For this purpose, the data on 31 cucumber production greenhouses in the Jiroft province, Iran, were collected and analyzed.The results indicated that a total energy input of 146.95GJ ha-1was consumed for cucumber production. Diesel fuel (with 46.8%), chemical fertilizers (with 20.52%) and electricity(18.7) were amongst the highest energy inputs for cucumber production. The ratio of energy output to energy input was approximately0.58.The energy productivity and net energy was estimated as 0.72 kg MJ-1 and -62.2 GJ ha-1. Also, Results indicate 6% and 93.9% of total energy input was in renewable and non-renewable forms, respectively. The regression results revealed thatthe contribution of energy inputs on crop yield(except for Diesel fuel and chemical fertilizers energies) was significant. The human labour energy had the highestimpact (1.25) among the other inputs in greenhouse cucumber production.According to the results, resource management in greenhouses and reduce the consumption of fuel and fertilizer to produce, can increase energy efficiency and productivity were cucumbers.
_||_