طراحی مدل توسعه پایدار اجتماعی بر اساس موانع فرهنگی در شهرستان بشاگرد
محورهای موضوعی : مطالعات میان فرهنگیعباس امینی 1 , غلامرضا جعفری نیا 2 , باقر گرگین 3
1 - دانشجوی دکتری جامعه شناسی، واحد بوشهر ، دانشگاه آزاد اسلامی ، بوشهر ، ایران
2 - دانشیار گروه جامعه شناسی ، واحد بوشهر ، دانشگاه آزاد اسلامی ، بوشهر ، ایران.
3 - استادیار گروه معارف اسلامی ، واحد بوشهر دانشگاه آزاد اسلامی، بوشهر، ایران
کلید واژه: توسعه, موانع فرهنگی, توسعه پایدار اجتماعی, شهرستان بشاگرد,
چکیده مقاله :
هدف اصلی تحقیق حاضر طراحی مدل توسعه پایدار اجتماعی بر اساس موانع فرهنگی در شهرستان بشاگرد بود. روش تحقیق پژوهش حاضر ترکیبی (کمی-کیفی) است. در این تحقیق جمعیت شهرستان بشاگرد در قالب دو منطقه شهری و روستایی مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعین حجم نمونه به جدول مورگان استناد شد و با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری، حداکثر تعداد نمونه معادل 384 نفر در نظر گرفته شده است. در بخش کیفی نیز با 20 نفر از اساتید و کارشناسان زمینه توسعه پایداری شهری و اجتماعی در دانشگاه ها (10 نفر) و سازمان میراث فرهنگی(10 نفر) مصاحبه شد.داده های به دست آمده از پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و لیزرل در محیط ویندوز پردازش و تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفت. به منظور تحلیل داده ها و تعیین سطوح و رتبه برخورداری شهرستان بشاگرد از تلفیق تکنیکهای آماری مختلف تی و شاخص های توصیفی استفاده گردید. در ادامه به منظور طراحی مدل مناسب از توسعه پایدار از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. از نرم افزارهای آماری اکسل و اس پی اس اس برای تحلیل داده ها و از نرم افزار لیزرل برای معادلات ساختاری و مدل حاصل از مطالعه، استفاده شد. انحراف معیار یافته ها نیز نشان می دهد که میزان پراکندی پاسخگویی به گویه های پژوهش در سطحی بالاتر از متوسط(050/0) می باشد. خروجی آزمون تی نشان می دهد که مقدار تی محاسبه شده (09/8) بزرگتر از تی استاندارد شده 1.96 می باشد و در منطقه H1 قرار گرفته اند و میتوان گفت در سطح معنی داری 95% فرض پژوهش مورد تأیید قرار می گیرد و این بدین معنی است که، عوامل فرهنگی بر توسعه نیافتگی شهرستان بشاگرد موثر بوده است
- پاپلی یزدی، محمدحسین؛ رجبی سناجردی، حسین (1382). نظریههای شهر و پیرامون، تهران: سمت.
- درستکار، احسان (1400). سنجش توسعه یافتگی بر اساس شاخصهای امنیت اقتصادی و تحلیل شهرستان (مطالعه موردی: استان سیستان و بلوچستان. اقتصاد و برنامهریزی شهری، دوره 2، شماره 2: 101-110.
- زاهدی مازندرانی، محمدجواد (1396). توسعه و نابرابری، تهران: مازیار.
- زنگیآبادی، علی؛ احمدیان، مهدی؛ کرمی محمد (1393). تحليل فضايي شاخصهای توسعه منطقهای با بهرهگیری تلفيقي از تکنیکهای تصمیمگیری چند شاخصه، مورد پژوهش: استان کردستان، پژوهشهای بومشناسی شهری، شماره 9: 83 – 96.
- ساسانپور، فرزانه؛ حیدری، سامان؛ پیری، اسماعیل؛ احمدی، باقر (1397). تحلیل عدالت فضایی در استان کرمان (مطالعه موردی: بخش شبکههای ارتباطی استان)، آمایش جغرافیایی فضا، سال هشتم، شماره 30: 2-18.
- عارفی، مسلم؛ میره ای،محمد و زیاری، کرامت الله (1394). بررسی توسعه نامتوازن و تحولات آن در نواحی جغرافیایی ایران (مطالعه موردی استان لرستان) جغرافیا و پایداری محیط، شماره 16: 101 -117.
- کاظمزاده، سیامک؛ ابراهیمزاده، سید مهدی (1399). نقش صنعت گردشگری و جذب توریسم در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهرستان چالدران، اولین کنفرانس بینالمللی چالشها و راهکارهای نوین در مهندسی صنایع و مدیریت و حسابداری، ساری.
- کلانتری، خلیل (1381). نقدی بر متدولوژی سنجش توسعه انسانی، فصلنامه تحقیقات جغرافیایی، شماره 61: 153- 166.
- ملکی، سعید؛ ثابت تیموری، مژگان؛ امیر فخریان، مصطفی و توانگر، معصومه (1396). تحلیل عدم تعادلهای فضایی استان خراسان رضوی، آمایش جغرافیایی فضا، سال هفتم، شماره 24: 35 – 46.
- میرچی، آزاده؛ سلیمی، لادن و عنایتی، ترانه (1399). بررسی میزان آشنایی مدیران مقاطع متوسطه اول و دوم غرب استان مازندران با مؤلفههای توسعه پایدار (مؤلفههای اجتماعی، اقتصادی، زیستمحیطی و نهادی)، پنجمین کنفرانس بینالمللی علوم انسانی و آموزشوپرورش با محوریت توسعه پایدار، تهران.
- نیکبین، حسین (1399). بررسی بعد اجتماعی توسعه پایدار در مواجهه با بیماری دنیاگیر کرونا در گمرک ایران، سومین کنفرانس بینالمللی مدیریت، تجارت جهانی، اقتصاد، دارایی و علوم اجتماعی.
-Al-Hassan, R. M. (2007). Regional disparities in Ghana: policy options and public
invetment implications,University of Ghana, Xinshen Diao, International Food Policy Research Institute.