مقایسه تولید گیاه کاسنی (Cichoirium intybus L.) در شرایط هواکشت و خاک و بررسی اثر NAA بر خصوصیات مورفولوژیکی آن در سیستم هواکشت
محورهای موضوعی : زراعت و اصلاح نباتات
1 - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
2 - گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس
کلید واژه: کاسنی, سیستم هواکشت, هورمون NAA, صفات مورفولوژیک,
چکیده مقاله :
در این پژوهش یک سیستم هواکشت طراحی و ساخته شد و سپس صفات مورفولوژیک گیاه کاسنی در این سیستم با گیاهان کشت شده در خاک مقایسه شدند. همچنین در آزمایش جداگانهای اثر غلظت تنظیم کننده رشد NAA(0، 1/0، 3/0 و 5/0 میلیگرم در لیتر) روی صفات موفولوژیک این گیاه در سیستم هواکشت مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آزمایش مقایسهای بین سیستم هواکشت و تولید در خاک نشان داد که گیاهان تولید شده در سیستم هواکشت از نظر صفات تعداد برگ در گیاه، ارتفاع گیاه، طول ریشه، حجم ریشه، وزن تر و خشک ریشه، وزن تر و خشک اندامهوایی به طور معنیداری از گیاهان تولید شده در خاک بهتر بودند. همچنین نتایج مقایسه میانگین نشان داد که غلظت mg l-1 NAA5/0بیشترین طول کل گیاه (cm 4/152)، طول ریشه ( cm76)، تعداد برگ (59)، وزن تر اندامهوایی (g3/51)، وزن خشک اندامهوایی (g 3/15)، وزن خشک ریشه (g 1/6)، وزن تر ریشه (g 1/18) و حجم ریشه (cm3 9/17) را داشته است.
Aeroponic culture is an alternative method for optimizing growth of different plants in controlled conditions. In this study aeroponic system was designed and constructed and then the morphological traits of chicory in this system were compared with the plants cultivated in soil. Also in the another experiment the effects of different NAA concentration (0, 0.1, 0.3, and 0.5 mgl-1) on some morphological traits of chicory in aeroponic systemو based on completely randomized design was investigated. The results indicated that the effects of production system were significant on plant height, root length, number of leaves, volume of the root and dry weights of the shoot and root. Also result showed that 0.5 mg/l of NAA hormone has produced the highest of leaf number (59), root length (76 cm) and volume (17.9 cm), plant height (152.4 cm), dry weight of root (6.1 g) and shoot (15.3 g) and fresh weight of root (18.1 g) and shoot (51.3 g).
_||_