اثر افزودن اسیدآمینه ی تائورین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و آنزیمهای کبدی در جوجه گوشتی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریطاهره صندوقدار 1 , مهرداد ایرانی 2 , شهاب الدین قره ویسی 3
1 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
2 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
3 - گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
کلید واژه: اسیدآمینه تائورین , جوجه گوشتی, خصوصیات لاشه, فاکتورهای خونی, آنزیمهای کبدی,
چکیده مقاله :
این تحقیق به منظور مطالعه تاثیر افزودن اسیدآمینه تائورین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و آنزیمهای کبدی در جوجه گوشتی انجام شد. آزمایش در 45 روز در قالب طرح کاملا تصادفی با تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس، شامل 4 تیمار، 5 تکرار و 15 قطعه پرنده در هر تکرار با جیرههای همانرژی و همپروتئین با شرایط پرورشی یکسان صورت گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار اول (جیره پایه) و به ترتیب تیمار دوم، سوم و چهارم: جیره پایه همراه با 1 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین،3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین و 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین بود. نتایج نشان داد در طول دوره پرورش افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی، در بین تیمارهای آزمایشی با تیمار شاهد معنیدار بود (05/0p <). در میان اجزای لاشه، درصد اجزای سینه، ران، بورس و طحال در بین تیمارها با تیمار شاهد اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0p <). در بین تیمارها از لحاظ غلظت گلوگز، تریگلیسرید، کلسترول،HDL و LDL، تفاوت وجود داشت به طوری که تیمار چهارم نسبت به بقیه تیمارها بهترین عملکرد را نشان داد (05/0p <). سطح آنزیم آلکالینفسفاتاز (ALK) تحت تاثیر اسیدآمینه تائورین قرار گرفت. اما سطح آنزیمهای آلانینترانسآمیناز (ALT) و ترانسآمینازآسپارتات (AST) تفاوت معناداری در گروههای مختلف آزمایشی نداشت (05/0p >). اما از لحاظ عددی عملکرد بهتری با اضافه شدن مکمل تائورین به جیره در این آنزیمها مشاهده شد. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد اضافه کردن 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین بدون تاثیر منفی بر عملکرد و خصوصیات لاشه، منجر به بهبود در تیتر فراسنجه های خونی و آنزیمهای کبدی میشود.
This research was conducted in order to study the effect of taurine amino acid addition on performance, carcass characteristics, blood factors and liver enzymes in broilers. The experiment was conducted in 45 days in the form of a completely random design with 300 pieces of one-day-old broilers of the Ras strain, including 4 treatments, 5 repetitions and 15 birds in each repetition with the same energy and protein diets with the same rearing conditions. The experimental treatments included: the first treatment (basic diet) and the second, third and fourth treatments respectively: the basic diet along with 1 g/kg taurine amino acid, 3 g/kg taurine amino acid and 6 g/kg taurine amino acid. The results showed that body weight gain, feed consumption and food conversion ratio were significant between the experimental treatments and the control treatment during the breeding period (P<0.05). Among the carcass components, the percentage of breast, thigh, bursa and spleen components showed a significant difference between the treatments and the control treatment (P<0.05). There was a difference between the treatments in terms of the concentration of glucose, triglyceride, cholesterol, HDL, LDL, so that the fourth treatment showed the best performance compared to the other treatments (P<0.05). Alkaline phosphatase (ALK) enzyme level was affected by taurine amino acid (P<0.05). However, the levels of alanine transaminase (ALT) and aspartate transaminase (AST) were not significantly different in different experimental groups (P>0.05). But numerically, a better performance was observed with the addition of taurine supplement to the diet in these enzymes. (P > 0.05). In general, the results of this experiment showed that adding 6 grams/kg of taurine amino acid leads to an improvement in the titer of blood parameters and liver enzymes without negatively affecting the performance and characteristics of the carcass.
1. Aggarwal B.B. 2010. Targeting inflammation-induced obesity and metabolic diseases by curcumin and other nutraceuticals. Annual Review of Nutrition, 30:173-199.
2. Alzawqari M.H., Al-Baadani H.H., Alhidary I.B., Al-Owaimer A.N., Abudabos, A.M. 2016. Effect of taurine and bile acid supplementation and their interaction on performance, serum components, ileal viscosity and carcass characteristics of broiler chickens. South African Journal of Animal Science, 46(4):448-457.
3. Bañuelos-Vargas I., López L. M., Pérez-Jiménez A., Peres H. 2014. Effect of fishmeal replacement by soy protein concentrate with taurine supplementation on hepatic intermediary metabolism and antioxidant status of totoaba juveniles (Totoaba macdonaldi). Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology, 170:18-25.
4. Bonfleur M.L., Borck P.C., Ribeiro R.A., Caetano L.C., Soares G. M., Carneiro E.M., Balbo S.L. 2015. Improvement in the expression of hepatic genes involved in fatty acid metabolism in obese rats supplemented with taurine. Life Sciences, 135:15-21.
5. Davail S., Guy G., André J.M., Hermier D., Hoo-Paris R. 2000. Metabolism in two breeds of geese with moderate or large overfeeding induced liver-steatosis. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 126(1):91-99.
6. Fang X.L., Zhu X.T., Chen S.F., Zhang Z.Q., Zeng Q.J., Deng L., Peng J.L., Yu J.J., Wang L.N., Wang S.B. 2014. Differential gene expression pattern in hypothalamus of chickens during fasting-induced metabolic reprogramming: Functions of glucose and lipid metabolism in the feed intake of chickens. Poultry Science, 93(11):2841-2854.
7. Han H.L., Zhang J.F., Yan E.F., Shen M. M., Wu J.M., Gan Z.D., Wei C.H., Zhang L.L., Wang T. 2020. Effects of taurine on growth performance, antioxidant capacity, and lipid metabolism in broiler chickens. Poultry Science, 99(11):5707-5717.
8. He X., Lu Z., Ma B., Zhang L., Li J., Jiang Y., Zhou G., Gao F. 2019. Effects of dietary taurine supplementation on growth performance, jejunal morphology, appetite-related hormones, and genes expression in broilers subjected to chronic heat stress. Poultry Science, 98(7):2719-2728.
9. Hegsted D.M., Gotsis A., Stare F.J. 1960. The influence of dietary fats on serum cholesterol levels in cholesterol-fed chicks. The Journal of Nutrition, 70(1):119-126.
10. Huang J., Das S.K., Jha P., Al Zoughbi W., Schauer S., Claudel T., Sexl V., Vesely P., Birner-Gruenberger R., Kratky D. 2013. The PPARα agonist fenofibrate suppresses B-cell lymphoma in mice by modulating lipid metabolism. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular and Cell Biology of Lipids, 1831(10):1555-1565.
11. Huxtable R.J. 1992. Physiological actions of taurine. Physiological Reviews, 72(1):101-163.
12. Kato K., Yamamoto M., Peerapon K., Fukada H., Biswas A., Yamamoto S., Takii K., Miyashita S. 2014. Effects of dietary taurine levels on epidermal thickness and scale loss in red sea bream, P agrus major. Aquaculture Research, 45(11):1818-1824.
13. Kim S., Kim K., Kim K., Kim K., Son M., Rust M., Johnson R. 2015. Effect of dietary taurine levels on the conjugated bile acid composition and growth of juvenile Korean rockfish S ebastes schlegeli (Hilgendorf). Aquaculture Research, 46(11):2768-2775.
14. Lombardini J.B. 1983. Effects of ATP and taurine on calcium uptake by membrane preparations of the rat retina. Journal of Neurochemistry, 40(2): 402–406.
15. Lu Z., He X., Ma B., Zhang L., Li J., Jiang Y., Zhou G., Gao F. 2019. Dietary taurine supplementation decreases fat synthesis by suppressing the liver X receptor α pathway and alleviates lipid accumulation in the liver of chronic heat‐stressed broilers. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(13): 5631-5637.
16. Matsunari H., Yamamoto T., Kim S.K., Goto T., Takeuchi T. 2008. Optimum dietary taurine level in casein-based diet for juvenile red sea bream Pagrus major. Fisheries Science, 74(2):347-353.
17. Mooradian A.D., Haas M.J. 2014. The effect of nutritional supplements on serum high-density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein AI. American Journal of Cardiovascular Drugs, 14(4):253-274.
18. Mooradian H., Kazemi A., Quaidi A. 2018. The use of taurine in feeding aquatic animals. Scientific and Promotional Journal of Ornamental Aquatics, 4(4):1-14.
19. Murakami S. 2017. The physiological and pathophysiological roles of taurine in adipose tissue in relation to obesity. Life Sciences, 186:80-86.
20. Nardelli T.R., Ribeiro R.A., Balbo S.L., Vanzela E.C., Carneiro E.M., Boschero A.C., Bonfleur M.L. 2011. Taurine prevents fat deposition and ameliorates plasma lipid profile in monosodium glutamate-obese rats. Amino Acids, 41(4):901-908.
21. Pirany N., Bakrani Balani A., Hassanpour H., Mehraban H. 2020. Differential expression of genes implicated in liver lipid metabolism in broiler chickens differing in weight. British Poultry Science, 61(1):10-16.
22. Qaisrani S.N., Moquet P.C.A., Van Krimpen M.M., Kwakkel R.P., Verstegen M.W.A., Hendriks W.H. 2014. Protein source and dietary structure influence growth performance, gut morphology, and hindgut fermentation characteristics in broilers. Poultry Science, 93(12):3053-3064.
23. Salze G.P., Davis D.A. 2015. Taurine: a critical nutrient for future fish feeds. Aquaculture, 437:215-229.
24. Voss J.W., Pedersen S.F., Christensen S.T., Lambert I.H. 2004. Regulation of the expression and subcellular localization of the taurine transporter TauT in mouse NIH3T3 fibroblasts. European Journal of Biochemistry, 271(23-24):4646-4658.
25. Wang F.R., Dong X.F., Tong J.M., Zhang X. M., Zhang Q., Wu Y.Y. 2009. Effects of dietary taurine supplementation on growth performance and immune status in growing Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). Poultry Science, 88(7):1394-1398.
26. Wang Q., Liu S., Zhai A., Zhang B., Tian G. 2018. AMPK-mediated regulation of lipid metabolism by phosphorylation. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 41(7):985-993.
27. Ze S.P., Spangler E., Cobine P.A., Rhodes M., Davis D.A. 2016. Investigation of biomarkers of early taurine deficiency in Florida pompano Trachinotus carolinus. Aquaculture, 451:254-265.
اثر افزودن اسیدآمینه تائورین بر عملکرد،خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و آنزیم های کبدی در جوجه گوشتی
طاهره صندوقدار 1، مهرداد ایرانی1* ، شهاب الدین قره ویسی 1
1- گروه علوم دامی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران
*مسئول مکاتبات: mehrdad.irani13470206@gmail.com
چکیده:
این تحقیق به منظور مطالعه تاثیر افزودن اسیدآمینه تائورین بر عملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و آنزیمهای کبدی در جوجه گوشتی انجام شد. آزمایش در 45 روز در قالب طرح کاملا تصادفی با تعداد 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه سویه راس، شامل 4 تیمار، 5 تکرار و 15 قطعه پرنده در هر تکرار با جیرههای همانرژی و همپروتئین با شرایط پرورشی یکسان صورت گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار اول (جیره پایه) و به ترتیب تیمار دوم، سوم و چهارم: جیره پایه همراه با 1 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین،3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین و 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین بود. نتایج نشان داد در طول دوره پرورش افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی، در بین تیمارهای آزمایشی با تیمار شاهد معنیدار بود (05/0P <). در میان اجزای لاشه، درصد اجزای سینه، ران، بورس و طحال در بین تیمارها با تیمار شاهد اختلاف معنیداری را نشان داد (05/0P <). در بین تیمارها از لحاظ غلظت گلوگز، تریگلیسرید، کلسترول و HDL ، LDL، تفاوت وجود داشت به طوری که تیمار چهارم نسبت به بقیه تیمارها بهترین عملکرد را نشان داد (05/0P <). سطح آنزیم آلکالینفسفاتاز (ALK) تحت تاثیر اسیدآمینه تائورین قرار گرفت (05/0P <). اما سطح آنزیم های آلانینترانسآمیناز (ALT) و ترانسآمینازآسپارتات (AST ) تفاوت معناداری در گروههای مختلف آزمایشی نداشت (05/0P >). اما از لحاظ عددی عملکرد بهتری با اضافه شدن مکمل تائورین به جیره در این آنزیمها مشاهده شد. (05/0P >). به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد اضافه کردن 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین بدون تاثیر منفی بر عملکرد و خصوصیات لاشه، منجر به بهبود در تیتر فراسنجههای خونی و آنزیمهای کبدی میشود.
واژگان کلیدی: اسیدآمینه تائورین ، جوجه گوشتی، خصوصیات لاشه، فاکتورهایخونی، آنزیم های کبدی
مقدمه:
اسیدآمینه تائورین فراوان ترین ترکیبات آلی با وزن مولکولی کم می باشد. یک انسان 70 کیلوگرمی حاوی حدود 70 گرم تائورین میباشد. تائورین به این دلیل به این عنوان نام گذاری گردید که ابتدا از صفرای گاو Bos taurus جداسازی شد (11). در آن زمان، عملکردهای پیشنهاد شده برای تائورین به سنتز نمک صفراوی، تنظیم اسمزی محدود میشد. در حال حاضر دامنه پدیده هایی که تائورین با آنها مرتبط بوده است، افزایش یافته است. تائورین (اسید 2- آمینو اتان سولفونیک)، یک اسمولیت آلی است که بعنوان یک عامل محافظ سلولی با طیف وسیع در تنظیم حجم سلول نقش دارد و بستری برای تشکیل نمکهای صفراوی فراهم میکند. این ماده در تعدیل غلظت کلسیم آزاد داخل سلولی نقش دارد (14). اگرچه یکی از معدود اسیدهای آمینه است که در پروتئینها گنجانده نشده است. تائورین یکی از فراوانترین آمینواسیدها در مغز و نخاع، بافت ماهیچهای، لکوسیتها، سلولهای قلب، شبکیه چشم و در واقع تقریبا تمام اندامها در سراسر بدن است. در بدن تائورین عملکردهای متنوعی را در سیستم عصبی مرکزی انجام میدهد، از رشد گرفته تا محافظت از سلول، و کمبود تائورین با کاردیومیوپاتی، اختلال عملکرد کلیه، ناهنجاریهای رشدی و آسیب شدید به نورونهای شبکیه مرتبط است. تمام بافتهای چشمی حاوی تائورین هستند و تجزیه و تحلیل کمی عصارههای بافت چشمی، چشم موش صحرایی نشان داد که تائورین فراوانترین اسید آمینه در شبکیه، زجاجیه، عدسی، قرنیه، عنبیه و جسم مژگانی است. در شبکیه، تائورین برای رشد گیرندههای نوری حیاتی است و به عنوان یک محافظ سلولی در برابر آسیب عصبی مرتبط با استرس و سایر شرایط پاتولوژیک عمل میکند. با وجود بسیاری از خواص عملکردی آن، مکانیسمهای سلولی و بیوشیمیایی واسطه اعمال تائورین به طور کامل شناخته نشده است. با این وجود، تائورین با توجه به توزیع گسترده، ویژگیهای محافظت کننده سلولی فراوان و اهمیت عملکردی آن در رشد، تغذیه و بقای سلولی، بدون شک یکی از ضروریترین مواد در بدن است (24). نیاز زیاد بدن به تائورین در طول رشد و ظرفیت کم برای بیوسنتز درون زا، برآوردن نیاز بدن را دشوار میکند. سرعت سنتز ممکن است برای برآوردن نیازهای تائورین جوجهای که در مرحله شروع با رژیم غذایی پروتئینی تمام گیاهی تغذیه میشود، کافی نباشد. این ممکن است تفاوت رشد جوجه در مرحله شروع و رشد را توضیح دهد (25).
به دلیل نقشهاي بسیار مهم اسیدآمینه تائورین در بهبود عملکرد و خاصیت آن در کنترل دیابت و هضم چربی در بدن، در مطالعه حاضر سعی شده است اثرات این اسیدآمینه را برعملکرد، خصوصیات لاشه، فاکتورهای خونی و آنزیمهای کبدی در جوجه گوشتی مورد بررسی قرار دهد.
مواد و روش ها
این آزمایش با 300 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در4 تیمار و 5 تکرار و 15 قطعه جوجه گوشتی در هر تکرار به صورت طرح کاملا تصادفی به مدت 45روز با جیره های همانرژی و همپروتئین انجام شد. گروههای آزمایشی شامل تیمار شاهد (جیره پایه به اضافه 0% اسیدآمینه تائورین)، تیمار دوم (جیره پایه به اضافه 1 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین) و تیمار سوم (جیره پایه به اضافه 3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین) و تیمار چهارم (جیره پایه به اضافه 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین) بودند. مکملها به جیره افزوده شده و در اختیار پرنده قرار گرفتند. جدول 1 ترکیب جیره و آنالیز آن برای دوره آغازین، رشد و پایانی را نشان میدهد. پس از یکنواختسازی و انتخاب تصادفي تیمارها، دوره آزمایش از روز اول تولد شروع و به مدت 6 هفته ادامه یافت. جوجهها در طول دوره پرورش، آزادانه به آب و خوراک دسترسی داشتند. تمامی برنامههای مدیریت پرورش جوجهها شامل دما، نور، واکسیناسیون، تراکم، بستر به طور یکسان و مطابق با شرایط استاندارد توصیه شده، انجام شد. دربازههاي زماني یک تا 10، 11 تا 24 و از روز 25 تا پایان دوره (مطابق کاتالوگ) براي كل دوره پرورش اضافه وزن، مصرف خوراك اندازهگیری شد و تلفات نيز به طور روزانه ثبت گردید. درپايان آزمايش دو قطعه جوجه از هر پن كه از نظر وزني نزديك به وزن ميانگين واحد آزمايشي بودند انتخاب و ذبح شدند. وزن قطعات لاشه (ران، سينه) و همچنين اندامهاي داخلي (از جمله ، كبد، طحال، صفرا، بورس، قلب) جداسازي و توزين شدند. جهت بررسي فراسنجههاي خوني در روز 42 از هر تيمار 10 قطعه (2 مشاهده از هر تکرار) پرنده انتخاب و خونگيري از طريق وريد بال انجام گرفت. پس از خونگيري و انتقال نمونههاي خون به آزمايشگاه، با دور 3000 به مدت 10 دقيقه سانتريفوژ گرديدند. سپس سرم از نمونههاي خون جدا گرديد و به ميكروتيوپهاي 2 ميليليتري منتقل شدند و پس از آن در دماي20- درجه سانتيگراد تا انجام مراحل آزمايشگاهي نگهداري شدند. فراسنجههای خونی (گلوگز، تریگلیسرید، کلسترول و HDL ، LDL،) و آنزیمهای کبدی (ALT ، AST ، ALK ) با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و به وسیله کیت تجاری پارس آزمون ایران اندازهگیری شدند. داده های حاصل با استفاده از نرم افزار SAS ، مطابق مدل آماری Yij = µ + Ti + εijتجزیه شدند. که در این رابطه Yij= مشاهده عمومی، µ= میانگین کل، Ti= اثر تیمار و εij= خطای باقیمانده است.
جدول1- ترکیب و آنالیز مواد مغذی جیره پایه مورد استفاده درطول دوره آزمایشی
ماده غذایی (کیلوگرم در یک تن) | آغازین (10-1 روزگی) | رشد (24-11 روزگی) | پایانی (45-25 روزگی) |
ذرت | 5/561 | 2/616 | 659 |
کنجاله سویا | 380 | 320 | 280 |
مکمل های ویتامینه و معدنی* | 5 | 5 | 5 |
کربنات کلسیم | 13 | 13 | 12 |
دی کلسیم فسفات | 17 | 15 | 14 |
روغن گیاهی | 17 | 25 | 25 |
نمک | 2 | 2 | 2 |
دی ال- متیونین | 2 | 5/1 | 1 |
ال – لیزین هیدروکلراید | 1 | 8/. | 5/0 |
جوش شیرین | 1 | 1 | 1 |
سالینومایسین | 5/. | 5/. | 5/0 |
انرژی متابولیسمی (Kcal/Kg) | 2950 | 3050 | 3100 |
پروتئین خام (%) | 9/21 | 6/19 | 2/18 |
کلسیم (%) | 1 | 95/. | 9/0 |
فسفر قابل دسترس (%) | 5/0 | 45/. | 42/. |
سدیم (%) | 16/. | 16/0 | 16/0 |
متیونین (%) | 53/. | 48/. | 39/0 |
لیزین (%) | 3/1 | 12/1 | 1 |
* میزان مکمل در هر کیلوگرم: ویتامین A: IU 4000000؛ کوله کلسیفرول: IU 800000؛ ویتامین E: IU 14000؛ ویتامین K3: mg760؛ ویتامین B2: mg2800؛ ویتامین B6: mg1520؛ ویتامین B12: mg 6/7؛ اسید نیکوتینیک: mg18000؛ اسید فولیک: mg560؛ اسید پانتوتنیک: mg4400؛ کولین کلراید: mg190000؛ بیوتین: mg 3/45؛ روی: mg16000؛ منگنز: mg25600؛ آهن: mg12800؛ مس: mg3200؛ سلنیوم: mg 64؛ ید: mg320.
نتایج
اثر تیمارهای آزمایشی بر افزایش وزن (برحسب گرم)، مصرف خوراک (بر حسب گرم) و ضریب تبدیل غذایی جوجه گوشتی به ترتیب در جداول 2 - 3 و 4 نشان داده شده است. نتایج ارائه شده در این جداول نشان میدهد اگرچه بین تیمارها در دوره آغازین پرورش اختلاف معنیداری وجود نداشت(05/0P >). اما در دو دوره رشد و پایانی و به طور کلی در کل دوره پرورش اختلاف بین تیمارها با تیمار شاهد معنیدار بود (05/0p <). به طوری که در صفت افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی با اضافه شدن مکمل تائورین به جیره پرورش، عملکرد بهبود یافته است.
جدول 2- تاثیر تیمارهای آزمایشی بر افزایش وزن جوجه گوشتی بر حسب گرم
تیمارها
دورههای پرورش | اول | دوم | سوم | چهارم | اشتباه استاندارد میانگین | احتمال معنی داری |
10-1 | 43/271 | ۳۱/۲۸۰ | ۰۲/۲۷۸ | ۰۱/۲۷۵ | 76/8 | 0921/0 |
24-11 | c۳۲/۵۴۱ | b۷۱/۵۶۳ | b۲۴/۵۶۱ | a۴۳/۵۷۶ | ۳۲/۹ | ۰۰۲۳/۰ |
4۵-25 | c۳۰/۱۹۴۰ | bc۷۸/۲۰۱۳ | b۲۷/۲۰۸۱ | a۳۴/۲۱۸۰ | ۵۱/۸ | ۰۳۱۴/۰ |
4۵-1 | d۱۶/۲۷۵۲ | cd۳۱/۲۸۵۶ | b۳۲/۲۹۲۷ | a۲۲/۳۰۳۱ | ۱۱/۱۰ | ۰۰۱۴/۰ |
میانگینهای با حروف مختلف(a, b,c,…) در هر ردیف نشاندهنده اختلاف معنیدار است (05/0p <).
تیمار اول (جیره پایه، فاقد اسید آمینه تائورین)، تیمار دوم (جیره پایه + 1 گرم در کیلوگرم اسید آمینه تائورین)، تیمار سوم (جیره پایه + 3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین)، تیمارچهارم (جیره پایه + 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین).
جدول 3- تاثیر تیمارهای آزمایشی بر مصرف خوراک جوجه گوشتی بر حسب گرم
تیمارها
دورههای پرورش | اول | دوم | سوم | چهارم | اشتباه استاندارد میانگین | احتمال معنی داری |
10-1 | ۸۹/۳۰۳ | ۸۱/۳۱۰ | ۲۴/۳۰۰ | ۴۵/۲۹۹ | ۱۳/۲ | ۰۶۳۲/۰ |
24-11 | a۹۱/۸۴۴ | b۰۱/۸۰۹ | cd۸۱/۷۷۹ | c۱۹/۷۸۳ | ۲۸/۴ | ۰۰۳۲/۰ |
45-25 | b۰۲/۳۹۷۷ | c۱۹/۳۹۲۵ | bc۱۵/۳۹۳۳ | a۱۲/۴۰۵۴ | ۱۲/۱۰ | ۰۰۱۶/۰ |
45-1 | b۲۱/۵۰۹۱ | d۵۲/۵۰۲۵ | bc۶۱/۵۰۷۰ | a۱۱/۵۱۸۲ | ۰۹/۱۳ | ۰۰۰۱/۰ |
میانگینهای با حروف مختلف(a, b,c,…) در هر ردیف نشاندهنده اختلاف معنیدار است (05/0p <).
تیمار اول (جیره پایه، فاقد اسید آمینه تائورین)، تیمار دوم (جیره پایه + 1 گرم در کیلوگرم اسید آمینه تائورین)، تیمار سوم (جیره پایه + 3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین)، تیمارچهارم (جیره پایه + 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین).
جدول4- تاثیر تیمارهای آزمایشی بر ضریب تبدیل جوجه گوشتی
تیمارها
دورههای پرورش | اول | دوم | سوم | چهارم | اشتباه استاندارد میانگین | احتمال معنی داری |
10-1 | ۱۲/۱ | ۱۱/۱ | ۰۸/۱ | ۰۹/۱ | ۰۳/۰ | ۳۱۸/۰ |
24-11 | a۵۶/۱ | b۴۳/۱ | c۳۹/۱ | d۳۶/۱ | ۰۲۱/۰ | ۰۰۷۱/۰ |
45-25 | a۵۵/۲ | b۹۵/۱ | bc۸۹/۱ | c ۸۶/۱ | ۰۳۳/۰ | ۰۰۶۳/۰ |
45-1 | a۸۵/۱ | ab۷9/۱ | bc۷۳/۱ | c۷۱/۱ | ۰۲۶/۰ | ۰۰۲۱/۰ |
میانگینهای با حروف مختلف(a, b,c,…) در هر ردیف نشاندهنده اختلاف معنیدار است (05/0p <).
تیمار اول (جیره پایه، فاقد اسید آمینه تائورین)، تیمار دوم (جیره پایه + 1 گرم در کیلوگرم اسید آمینه تائورین)، تیمار سوم (جیره پایه + 3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین)، تیمارچهارم (جیره پایه + 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین).
در جدول 5 اثر جیرههای آزمایشی بر اجزای لاشه جوجه گوشتی بر حسب درصد گزارش شده است. اگر چه نتایج عدم تفاوت معنیداری بین تیمارهای آزمایشی بر درصد قلب، کبد و صفرا را گزارش نمودند (05/0P >)، اما سینه، ران، بورس و طحال، بهطور معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0p <). با این حال از لحاظ عددی افزایش قابل توجهی در تمامی گروههای دریافت کننده تائورین نسبت به گروه کنترل در اجزای لاشه جوجه گوشتی مشاهده گردید.
جدول 5- تاثیر تیمارهای آزمایشی بر اجزای لاشه جوجه گوشتی بر حسب درصد
تیمارها
پارامترها | اول | دوم | سوم | چهارم | اشتباه استاندارد میانگین | احتمال معنی داری |
سینه | b41/25 | b72/25 | ab83/26 | a86/27 | 014/1 | 0332/0 |
ران | bc02/20 | b18/20 | ab25/21 | a87/21 | 442/0 | 0045/0 |
قلب | 45/0 | 46/0 | 47/0 | 47/0 | 028/0 | 3567/0 |
کبد | 72/2 | 79/2 | 83/2 | 93/2 | 137/0 | 2031/0 |
بورس | b17/0 | b16/0 | ab19/0 | a21/0 | 015/0 | 0018/0 |
طحال | ab19/0 | b21/0 | ab23/0 | a27/0 | 035/0 | 0021/0 |
صفرا | 62/1 | 85/1 | 02/2 | 35/2 | 384/0 | 1342/0 |
میانگینهای با حروف مختلف(a, b,c,…) در هر ردیف نشاندهنده اختلاف معنیدار است (05/0p <).
تیمار اول (جیره پایه، فاقد اسید آمینه تائورین)، تیمار دوم (جیره پایه + 1 گرم در کیلوگرم اسید آمینه تائورین)، تیمار سوم (جیره پایه + 3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین)، تیمارچهارم (جیره پایه + 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین).
اثر سطوح مختلف اسیدآمینه تائورین افزوده به جیره بر پایه ذرت، موجب تغییرات معنیداری در تمامی مقادیر فراسنجههای بیوشیمیایی خون شد (05/0p<)، که در جدول 6 نشان داده شده است. به طوری که روند افزایشی برای مقادیر لیپوپروتئین با چگالی پایین و روند کاهشی برای مقادیر کلسترول، LDL، تریگلیسرید و گلوکز با افزایش سطوح اسیدآمینه تائورین مشاهده میشود.
جدول 6- تاثیر تیمارهای آزمایشی بر فراسنجههای خونی جوجه گوشتی (میلی گرم/دسی لیتر)
تیمارها
پارامترها | اول | دوم | سوم | چهارم | اشتباه استاندارد میانگین | احتمال معنی داری |
قند | a61/207 | a35/205 | b81/198 | c38/192 | 195/2 | 011/0 |
کلسترول | a۷۷/۱۹۶ | a۵۱/۱۹۳ | b۵۵/۱۸۸ | c۹۲/۱۷۳ | ۷۴۱/۶ | ۰۰۳۷/۰ |
تری گلیسرید | a۵۲/۸۲ | ab۲۴/۷۸ | c06/65 | d۸۴/۶۰ | ۷۲۶/۳ | ۰۰۰۱/۰ |
لیپوپروتئین با چگالی بالا | c۸۵/۹۶ | c۲۱/۹۹ | b۱۴/۱۰۲ | a۳۱/۱۱۱ | ۱۴۵/2 | ۰۲۳/۰ |
لیپوپروتئین با چگالی پایین | a۴۶/۸۷ | ab۹۷/۸۴ | b۸۶/۷۴ | c۱۹/۶۸ | ۰۶۲/1 | 0042/0 |
میانگینهای با حروف مختلف(a, b,c,…) در هر ردیف نشاندهنده اختلاف معنیدار است (05/0p <).
تیمار اول (جیره پایه، فاقد اسید آمینه تائورین)، تیمار دوم (جیره پایه + 1 گرم در کیلوگرم اسید آمینه تائورین)، تیمار سوم (جیره پایه + 3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین)، تیمارچهارم (جیره پایه + 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین).
نتایج اندازهگیری آنزیمهای کبدی در جدول 7 نشان میدهد سطح آنزیم آلکالین فسفاتاز (ALK یا ALP) تحت تاثیر اسیدآمینه تائورین قرار گرفته است به طوری که سطح این آنزیم در گروههای دریافت کننده تائورین نسبت به گروه شاهد پایینتر است (05/0p<). سطح آنزیمهای آلانین ترانس آمیناز (ALT) و ترانس آمیناز آسپارتات (AST ) تفاوت معناداری در گروههای مختلف آزمایشی نداشت و تحت تاثیر مکمل تائورین قرار نگرفتند (05/0P>).
جدول 7- تاثیر تیمارهای آزمایشی بر آنزیم های کبدی جوجه گوشتی (IU/L)
تیمارها
پارامترها | اول | دوم | سوم | چهارم | اشتباه استاندارد میانگین | احتمال معنی داری |
AST | 04/51 | 96/50 | 72/50 | 01/48 | 528/6 | 9851/0 |
ALT | 26/6 | 02/6 | 72/5 | 42/5 | 469/0 | 6279/0 |
ALK | a16/3014 | b80/2843 | b18/2759 | c36/2036 | 164/96 | 0001/0 |
میانگینهای با حروف مختلف(a, b,c,…) در هر ردیف نشاندهنده اختلاف معنیدار است (05/0p <).
تیمار اول (جیره پایه، فاقد اسید آمینه تائورین)، تیمار دوم (جیره پایه + 1 گرم در کیلوگرم اسید آمینه تائورین)، تیمار سوم (جیره پایه + 3 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین)، تیمارچهارم (جیره پایه + 6 گرم در کیلوگرم اسیدآمینه تائورین).
بحث
در آزمایش حاضر استفاده از مکمل تائورین در جیره غذایی مرغ گوشتی سبب بهبود عملکرد رشد گردید. تاثیر اسیدآمینه تائورین بر آیتمهای افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تیدیل غذایی در آزمایشات قبلی به اثبات رسیده است. یکی از واضحترین و متداولترین علائم گزارش شده کمبود تائورین، کاهش رشد است. با این وجود، کاهش رشد از علائم متداول بسیاری از وضعیتهای تغذیهای نامناسب است و بنابراین شاخص خوبی در تشخیص کمبود تائورین نمیباشد. توجهات زیادی بر نقش تائورین در تنظیم اسمزی در ماهی و سایر گونهها شده است. در ماهیان، تنظیم اسمزی غیرمستقیم ناشی از افزایش ضخامت پوست ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی سطوح بالای تائورین توصیف شده است (12). علاوه بر این از آنجا که سایر اسیدهای آمینه آلفا از جمله گلایسین و آرژنین در تنظیم اسمزی نقش دارند، می توان این فرضیه را مطرح کرد که تائورین با ایفای عملکرد تنظیم اسمزی باعث صرفهجویی در مصرف این اسیدهای آمینه میشود و متعاقبا گلایسین و آرژنین در ساخت پروتئین و تولید انرژی عمل میکنند. با این وجود تاکنون هیچ پژوهشی این فرضیه را بررسی نکرده است (18). Han و همکاران گزارش کردند که مکمل تائورین عملکرد وزن را به صورت خطی افزایش داد. همچنین در طول دوره آزمایشی، بالاترین میزان افزایش وزن بدن و بازده مصرف خوراک در گروه تیمار دوم (5 گرم در کیلوگرم تائورین) مشاهده شد، که مطابق با نتایج ما بوده است (7).He و همکاران اثرات مکمل تائورین غذایی بر عملکرد رشد تحت شرایط استرس گرمایی را بررسی کردند به این نتیجه رسیدند که تائورین هیچ اثر مثبتی بر عملکرد رشد نداشت که دلیل این نتیجه متناقض ممکن است به تفاوت در انواع و مقدار اضافه کردن مکمل تائورین، زیست فراهمی این ماده آزمایشی، محیط تغذیه و مدت زمان آزمایش نسبت داده شود (8). همچنین وزن مرغ مادر در هنگام تولید تخم نطفهدار بسیار مهم است تحقیقات نشان میدهد که مرغ مادر با وزن کم و جوان نسبت به مرغ مادر با وزن خوب، جوجه هایی با وزن کمتر تولید میکند. علاوه بر این، منبع پروتئین و ساختار رژیم غذایی نیز در سرعت رشد جوجه های گوشتی مؤثر خواهد بود (22). با این وجود تعداد کمی از مطالعات به تغییرات ترکیب بدن در واکنش به سطوح مختلف تائورین جیره اشاره کردهاند. مقایسه مطالعات در گونهها، جیره های غذایی و شرایط پرورشی گوناگون باید با دقت بالا صورت گیرد، با این حال روند کلی کاهش محتوای چربی بدن در زمان استفاده از سطوح مختلف تائورین مشاهده شده است (27).
مطالعات متعدد نشان داده است که مکمل تائورین در رژیم غذایی، میتواند بر اجزای لاشه تاثیرگذار باشد. Alzawqari و همکاران نشان دادند خصوصیات لاشه تحت تاثیر مکمل تائورین قرار نگرفت اما در وزن روده کوچک به صورت خطی موثر بود و به طور قابل توجهی باعث افزایش وزن بورس شد (2). Wang و همکاران گزارش کردند وزن نسبی بورس فابریسیوس و تیموس در رژیم غذایی حاوی تائورین نسبت به گروه شاهد بیشتر بود (25). که مطابق با نتایج ارائه شده توسط آزمایشات ما بوده است.
تاثیر اسیدآمینه تائورین بر فراسنجههای خونی جوجه های گوشتی در آزمایشات قبلی به اثبات رسیده است. مطابق با نتایج حاضر، در آزمایشی بر روی جوجه های گوشتی، اثرات مفیدی با اضافه کردن مکمل تائورین بر پارامترهای خونی مشاهده شد (2). موافق با نظر ما پژوهشگران بیان کردند که با افزایش گنجاندن تائورین در جیره، در سرم فعالیت لیپاز کبدی و لیپاز کل به صورت خطی کاهش یافت. در همین حال، در سرم محتوای تریگلیسیرید به طور قابل توجهی کاهش یافت. همچنین به این نتیجه رسیدند که محتوای کلسترول کل نیز بوسیله مکمل تائورین به طور قابل توجهی کاهش یافت (7). افزایش سطح تائورین در رژیم غذایی قابلیت هضم چربی را به طور خطی در 42 روز پرورش جوجه گوشتی افزایش داد (2).
متابولیسم چربی یک فرایند فیزیولوژیکی پیچیده است. در گونه پرندگان، کبد مرکز اصلی سنتز اسیدهای چرب در 95-90% از جوجههای جوان به حساب میآید. تجمع چربی اضافی در کبد میتواند منجر به آسیبهای بیولوژیکی جدی، چندین وضعیت پاتولوژیک و حتی مرگ شود. بنابراین ارزیابی متابولیسم چربی و ظرفیت آنتیاکسیدانی جوجههای گوشتی در پیشگیری از بیماریها و حفظ سلامت جوجه بسیار مهم است (20). همسو با نتایج این آزمایش گزارش کردند مکمل تائورین در موش صحرایی باعث کاهش تجمع چربی و تری گلیسیرید در کبد و پلاسما میشود، دلیل آن ممکن است این باشد که تائورین بیان ژنهای دخیل در متابولیسم چربی مانند استیل کوآ کربوکسیلاز (ACC)، پروتئین تنظیم کننده عنصر استرول-1 (SREBP-1c)، و گیرنده فعال شده توسط پروکسی زوم (PPAR)-α را تحریک میکند (4).
اسیدآمینه تائورین در ساخت و سنتز نمکهای صفراوی (که برای هضم و جذب چربیهای رودهای ضروری هستند) نقش دارد. اصطلاح نمکهای صفراوی شامل ترکیب اسیدهای صفراوی است که هر دوی آن از مسیرهای پیچیده کلسترولی مشتق میگردند. منشاء این ساختار در نتیجه خاصیت آبگریزی اولیه الکل صفراوی است. ویژگی دوخصلتی بودن که لازمه حل میسلی چربیهای غذایی است از طریق ترکیب نمک (از طریق استری شدن) و سولفات برای الکلهای صفراوی حاصل میشود یا از طریق N-آسیلاسیون با گلیسین، تائورین و یا آنالوگهای تائورین برای اسیدهای صفراوی ایجاد میشود (23). همه ترکیبات صفراوی از طریق اتصال با تائورین حاصل شدهاند و بیشتر گونهها تنها تمایل به ترشح اسیدهای صفراوی همانند کولیکاسید، چنوداوکسی کولیک اسید (Chenodeoxycholic acid) دارند. ترشح کم اسید صفراوی می تواند هضم و جذب چربی ها را محدود کند به ویژه آنهایی که اسیدهای چرب اشباع با زنجیره بلند را غنی می کنند در مطالعه ای که توسط Hegsted و همکاران انجام گردید به این نتیجه رسیدند که افزودن اسید کولیک همراه با مکمل تائورین به رژیم غذایی باعث افزایش محتوای کلسترول سرم در جوجه های گوشتی می شود (9). در نتیجه محتوای کلسترول سرم باعث افزایش ترشح صفرا و در نتیجه افزایش هضم و جذب چربی شد. شواهد تجربی نشان میدهند که اضافه نمودن تائورین در جیره غذایی برخی ماهیان استخوانی موجب افزایش مقدار املاح صفراوی میشود، اگرچه به نظر میرسد املاح صفراوی ارتباطی با سطوح لیپید غذایی نداشته باشد با این وجود، منبع پروتئین غذایی نظیر پودرماهی، کنجاله سویای فرآوری شده بر مقدار مواد صفراوی و همچنین ترکیب املاح صفراوی اثر دارد به طوری که نسبت اسید تائورکولیک (Taurocholic acid) به اسید تائورچنوداوکسی کولیک (Taurochenodeoxycholic acid ) بین 89/. تا90/11 متغیر است (13). در گونههای حساس به کمبود تائورین، مکمل اسید تائورکولیک برای بازیابی رشد و محتوای املاح صفرا ناکافی بود در حالی که اضافه نمودن تائورین این نقیصهها را برطرف ساخت (16). نتایج آزمایشات ما نیز در همین راستا بود به طوری که با اضافه کردن اسیدآمینه تائورین به جیره قابلیت هضم کلسترول و در راستای آن LDL و HDL بهبود یافت. تعدیل متابولیسم چربی جوجههای گوشتی ممکن است مسئول آن تائورین جیره باشد.
به خوبی شناخته شده است که تراکم بالای TG، TC، چگالی کم لیپوپروتئین کلسترول و HDL-C (لیپوپروتئین با چگالی بالا-کلسترول) پایین در خون عوامل اصلی خطر برای عروق قلب و عروق مغزی در بیماریها به شمار میرود و HDL-C در انتقال لیپیدها از محیط بافت ها به کبد برای کاتابولیسم نقش دارد (17). موافق با نتایج ما،Han و همکاران به این نتیجه رسیدند که مکمل تائورین در رژیم غذایی باعث کاهش سطح TG در سرم و کبد میشود (7). سطح بالای HDL-C در سرم کاهش تجمع چربی را با تنظیم سنتز اسیدهای چرب تایید کرد که دلالت بر کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی در جوجههای گوشتی با مکمل تائورین دارد (15). Davail و همکاران نشان دادند تائورین باعث کاهش سطح TG سرم در غازها می شود، همچنین به نظر میرسد که این اسیدآمینه با کاهش فعالیت لیپاز کبدی سطح HDL-C را در سرم افزایش می دهد (5). آپولیپوپروتئین A1 (APOA1) پروتئین ساختاری HDL-C است و نقش مهمی در فرآیند مونتاژ HDL-C و همچنین در تنظیم هموستاز کلسترول در جوجه های گوشتی دارد. Han و همکاران بیشترسطح بیان mRNA APOA1 را در جوجه های گوشتی اندازه گیری کردند و دریافتند که مکمل تائورین بیان mRNA APOA1 را بهبود میبخشد. بنابراین نتایج نشان داد که مکمل تائورین در رژیم غذایی بیان mRNA کبدی APOA1 را افزایش داد و سطح HDL-C سرم را بیشتر افزایش داد (7). در همین حال، افزایش بیان mRNA از APOA1 تاییدکننده کاهش TC سرم در جوجههایگوشتی است (21). این نتایج هم راستا با نتایج ارائه شده توسط آزمایشات ما بود.
کبد عضو حیاتی برای متابولیسم لیپید از جمله لیپوژنز و اکسیداسیون اسیدهای چرب است. پروتئین تنظیم کننده عنصر اتصال دهنده استرول-1 (SREBP-1) نقش اساسی در تنظیم لیپوژنز ایفا میکند و در سنتز اسیدهای چرب و TG نقش دارد. علاوه بر این، SREBP-1 میتواند رونویسی ژنهای مهم مانند ACC و FAS (اسید چرب سنتاز)، که در سنتز چربی مورد نیاز است را بیشتر کاتالیز کند (1). Han و همکاران دریافتند، تائورین باعث کاهش سطوح بیان SREBP-1 و FAS میشود، که ثابت کرد که مکمل تائورین تا حدی سنتز لیپید را کاهش میدهد. علاوه بر این، تائورین به طور قابل توجهی سطح بیان (PPAR)-α در کبد را کاهش داد. (PPAR)-α یک عامل کلیدی در متابولیسم لیپید است و می تواند باعث افزایش میزان سوخت و ساز بدن (توانایی تجزیه اسیدهای چرب) شود و کاهش TG در گردش و افزایش سطح HDL-C شود. (PPAR)-α به عنوان لیگاند فعال گیرنده هسته ای در تنظیم رونویسی متابولیسم لیپید و اکسیداسیون اسیدهای چرب کبدی شرکت میکنند. بررسی های قبلی نشان داد که مکمل تائورین سطح بیان (PPAR)-α و کارنیتین پالمیتویل ترانسفراز 1 (CPT-1) را افزایش میدهد که به نوبه خود سطوح بیان ACC، SREBP-1 و FAS را کاهش داد. بنابراین، باعث اثرات مثبت بر روی پارامتر چربی خون شد، همچنین رسوب چربی کاهش یافت (7). Murakami پیشنهاد میکند که مکمل تائورین در جیره غذایی ممکن است از میتوکندری در برابر افزایش متابولیسم هوازی لیپید در کبد محافظت کند (19). Han و همکاران دریافتند که استفاده از مقدار 5/0 % از مکمل تائورین در جیره باعث میشود سطوح بیان پروتئین کیناز آلفا فعال شده با آدنوزین مونوفسفات (AMPKa) و CPT-1 همه افزایش یابد. CPT-1 نقش مهمی در تجزیه اسیدهای چرب بازی میکند (7). Fang و همکاران نشان دادند که وقتی بدن از بسترهای کبدی برای تامین انرژی برای اکسیداسیون بتا استفاده می کند بیان ژن CPT-1 تنظیم میگردد (6). نشان داده شده بود که فعال شدن AMPK تجزیه و انتقال هسته ای SREBP-1 را کاهش داد. کاهش سطح بیان ACC-1 و FAS، مهار بیشتر مسیر سنتز اسیدهای چرب (26) و کاهش محتوای TC و TG در سرم بود (10). مطابق با نتایج حاضر، نتایج یک مطالعه بیان کرد افزودن تائورین به جیره فعالیت های آنزیمی بخصوص آنزیمهای کلیدی میانجی در متابولیسم (کاتابولیسم اسیدهای آمینه و چرخه گلوکونئوژنز) را احیاء می کند (3). این نتیجه بیانگر نقش چشمگیر تائورین به عنوان میانجی در متابولیسم و مصرف مواد مغذی است. یکی از احتمالات مفروض آن است که تائورین به عنوان مولکول سیگنال دهنده عمل میکند. این نقش در دستگاه گوارش موش مشاهده شده است، که جیره تائورین از طریق اتصال به گیرنده های گامابوتیریک اسید (γ-aminobutyric acid) (GABA) ترشح اسیدهای معدی را تحریک نموده است. به طور مشابهی، تائورین از طریق فعالسازی مسیر ERK (Extracellular signal regulated protein kinase) باعث فعالیت آلکالین فسفاتاز شده و سنتز کالوژن در سلولهای استخوانساز کشت داده شده (Cultured osteoblasts) را تحریک میکند، اگرچه انتقال دهنده در این مورد، اختصاصی تائورین است. علاوه بر این مشاهده شده که تائورین از طریق استئوکلاستها (Osteoclasts) از تخریب استخوانی (Bone resorption) جلوگیری میکند. در جمعبندی میتوان گفت که تائورین نقش مستقیم در متابولیسم استخوان دارد و تا اندازهای توجیهکننده کاهش رشد مشاهده شده طی شرایط محدودیت تائورین است (23). که می تواند یکی از دلایل اثرگذاری بهتر استفاده از این مکمل در تحقیق حاضر باشد.
در این بررسی مختصر، ما چندین شرایط، که نشان داده شده است تائورین در آنها تأثیر قابل توجهی دارد، شرح دادهایم. ما دریافتیم که مکمل تائورین در رژیم غذایی عملکرد رشد را افزایش و باعث اثرات مثبت در برخی از فراسنجه های خونی همانند کلسترول و تری گلیسیرید میگردد. تائورین یک ماده مغذی با ساختار ساده است که تاکنون نقشهای پیچیده بیشماری به آن نسبت داده شده است. اطلاعاتی در خصوص مکانیسمهای سوخت و سازی و فیزیولوژی مرتبط با این نقشها در پستانداران ارائه شده است و شواهد نشان میدهد که تعداد گونههایی که به این ماده مغذی نیاز واضح و واقعی دارند، رو به افزایش است. از جمله ویژگیهای کمبود تائورین میتوان به بازماندگی پایین، افزایش آسیبپذیری به بیماریها و همچنین کاهش و یا اختلال در رشد اشاره نمود. در پستانداران ارتباط میان کمبود تائورین با تخریب شبکیه چشم، ناهنجاریهای سیستم اعصاب مرکزی و سرکوب رشد مشخص شده است. اگر این اثرات در طیور هم وجود داشته باشند میتوانند تا اندازهای در مشخص نمودن اثرات تائورین در تمامی مرغان کمک کننده باشند. علاوه بر این در برخی از گونهها ممکن است کمبود تائورین به صورت سندرم کبدسبز ظاهر شود که می توان به این نتیجه رسید که اسیدآمینه تائورین میتواند در پیشگیری و بهبود عوارض برخی از بیماریهای متابولیک مؤثر باشد. با توجه به نقش مهم این مکمل در بدن این آزمایش هم میتواند مرجعی برای تسکین مکمل تائورین برای افزایش عملکرد و بهبود فراسنجههای خونی و همچنین کاهش اختلالات متابولیک در طیور باشد.
با حذف ترکیبات غنی از تائورین از فرمولاسیون جیرههای تجاری (کاربردی)، اضافه نمودن مکمل تائورین در جیره غذایی گونههای آسیب پذیر به منظور بهینهسازی تولید مورد نیاز خواهد بود. این مساله مستلزم ثبت و تایید تائورین به عنوان یکی از اجزاء مجاز جیره غذایی توسط نهادههای مرتبط است که در برخی کشورها از جمله چین اجرا شده است. انجام این کار به کارخانجات تولید خوراک دام اجازه میدهد که با افزودن این اسیدآمینه علاوه بر ارتقاء رشد و سلامت طیور سبب بهبود وضعیت زیستمحیطی و پایداری اقتصادی این گونه گردد.
منابع
1. Aggarwal B. B., 2010. Targeting inflammation-induced obesity and metabolic diseases by curcumin and other nutraceuticals. Annual Review of Nutrition, 30: 173–199.
2. Alzawqari M. H., Al-Baadani H. H., Alhidary I. B., Al-Owaimer A. N., Abudabos, A. M. 2016. Effect of taurine and bile acid supplementation and their interaction on performance, serum components, ileal viscosity and carcass characteristics of broiler chickens. South African Journal of Animal Science, 46(4): 448–457.
3. Bañuelos-Vargas I., López L. M., Pérez-Jiménez A., Peres H. 2014. Effect of fishmeal replacement by soy protein concentrate with taurine supplementation on hepatic intermediary metabolism and antioxidant status of totoaba juveniles (Totoaba macdonaldi). Comparative Biochemistry and Physiology Part B: Biochemistry and Molecular Biology, 170: 18–25.
4. Bonfleur M. L., Borck P. C., Ribeiro R. A., Caetano L. C., Soares G. M., Carneiro E. M., Balbo S. L. 2015. Improvement in the expression of hepatic genes involved in fatty acid metabolism in obese rats supplemented with taurine. Life Sciences, 135: 15–21.
5. Davail S., Guy G., André J.-M., Hermier D., Hoo-Paris R. 2000. Metabolism in two breeds of geese with moderate or large overfeeding induced liver-steatosis. Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 126(1): 91–99.
6. Fang X.-L., Zhu X.-T., Chen S.-F., Zhang Z.-Q., Zeng Q.-J., Deng L., Peng J.-L., Yu J.-J., Wang L.-N., Wang S.-B. 2014. Differential gene expression pattern in hypothalamus of chickens during fasting-induced metabolic reprogramming: Functions of glucose and lipid metabolism in the feed intake of chickens. Poultry Science, 93(11): 2841–2854.
7. Han H. L., Zhang J. F., Yan E. F., Shen M. M., Wu J. M., Gan Z. D., Wei C. H., Zhang L. L., Wang T. 2020. Effects of taurine on growth performance, antioxidant capacity, and lipid metabolism in broiler chickens. Poultry Science, 99(11): 5707–5717.
8. He X., Lu Z., Ma B., Zhang L., Li J., Jiang Y., Zhou G., Gao F. 2019. Effects of dietary taurine supplementation on growth performance, jejunal morphology, appetite-related hormones, and genes expression in broilers subjected to chronic heat stress. Poultry Science, 98(7): 2719–2728.
9. Hegsted D.M., Gotsis A., Stare F.J. 1960. The influence of dietary fats on serum cholesterol levels in cholesterol-fed chicks. The Journal of Nutrition, 70(1): 119-126.
10. Huang J., Das S. K., Jha P., Al Zoughbi W., Schauer S., Claudel T., Sexl V., Vesely P., Birner-Gruenberger R., Kratky D. 2013. The PPARα agonist fenofibrate suppresses B-cell lymphoma in mice by modulating lipid metabolism. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular and Cell Biology of Lipids, 1831(10): 1555–1565.
11. Huxtable R. J. 1992. Physiological actions of taurine. Physiological Reviews, 72(1), 101–163.
12. Kato K., Yamamoto M., Peerapon K., Fukada H., Biswas A., Yamamoto S., Takii K., Miyashita S. 2014. Effects of dietary taurine levels on epidermal thickness and scale loss in red sea bream, P agrus major. Aquaculture Research, 45(11): 1818–1824.
13. Kim S., Kim K., Kim K., Kim K., Son M., Rust M., Johnson R. 2015. Effect of dietary taurine levels on the conjugated bile acid composition and growth of juvenile Korean rockfish S ebastes schlegeli (Hilgendorf). Aquaculture Research, 46(11): 2768–2775.
14. Lombardini J. B. 1983. Effects of ATP and taurine on calcium uptake by membrane preparations of the rat retina. Journal of Neurochemistry, 40(2): 402–406.
15. Lu Z., He X., Ma B., Zhang L., Li J., Jiang Y., Zhou G., Gao F. 2019. Dietary taurine supplementation decreases fat synthesis by suppressing the liver X receptor α pathway and alleviates lipid accumulation in the liver of chronic heat‐stressed broilers. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(13): 5631–5637.
16. Matsunari H., Yamamoto T., Kim S.-K., Goto T., Takeuchi T. 2008. Optimum dietary taurine level in casein-based diet for juvenile red sea bream Pagrus major. Fisheries Science, 74(2): 347–353.
17. Mooradian A. D., Haas M. J. 2014. The effect of nutritional supplements on serum high-density lipoprotein cholesterol and apolipoprotein AI. American Journal of Cardiovascular Drugs, 14(4): 253–274.
18. Mooradian H., Kazemi A., Quaidi A. 2018. The use of taurine in feeding aquatic animals. Scientific and Promotional Journal of Ornamental Aquatics, 4(4): 1-14.
19. Murakami S. 2017. The physiological and pathophysiological roles of taurine in adipose tissue in relation to obesity. Life Sciences, 186: 80–86.
20. Nardelli T. R., Ribeiro R. A., Balbo S. L., Vanzela E. C., Carneiro E. M., Boschero A. C., Bonfleur M. L. 2011. Taurine prevents fat deposition and ameliorates plasma lipid profile in monosodium glutamate-obese rats. Amino Acids, 41(4): 901–908.
21. Pirany N., Bakrani Balani A., Hassanpour H., Mehraban H. 2020. Differential expression of genes implicated in liver lipid metabolism in broiler chickens differing in weight. British Poultry Science, 61(1): 10–16.
22. Qaisrani S. N., Moquet P. C. A., Van Krimpen M. M., Kwakkel R. P., Verstegen M. W. A., Hendriks W. H. 2014. Protein source and dietary structure influence growth performance, gut morphology, and hindgut fermentation characteristics in broilers. Poultry Science, 93(12): 3053–3064.
23. Salze G. P., Davis D. A. 2015. Taurine: a critical nutrient for future fish feeds. Aquaculture, 437: 215–229.
24. Voss J. W., Pedersen S. F., Christensen S. T., Lambert I. H. 2004. Regulation of the expression and subcellular localization of the taurine transporter TauT in mouse NIH3T3 fibroblasts. European Journal of Biochemistry, 271(23-24): 4646–4658.
25. Wang F. R., Dong X. F., Tong J. M., Zhang X. M., Zhang Q., Wu Y. Y. 2009. Effects of dietary taurine supplementation on growth performance and immune status in growing Japanese quail (Coturnix coturnix japonica). Poultry Science, 88(7): 1394–1398.
26. Wang Q., Liu S., Zhai A., Zhang B., Tian G. 2018. AMPK-mediated regulation of lipid metabolism by phosphorylation. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 41(7): 985-993.
27. Ze S. P., Spangler E., Cobine P. A., Rhodes M., Davis D. A. 2016. Investigation of biomarkers of early taurine deficiency in Florida pompano Trachinotus carolinus. Aquaculture, 451: 254–265.
The effect of taurine amino acid addition on performance, carcass characteristics, blood factors and liver enzymes in broilers
Tahereh Sandoghdar1 , Mehrdad Irani1* , Shahabodin Gharahveysi1
1- Department of Animal Science, Qaemshahr Branch, Islamic Azad University, Qaemshahr, Iran
Abstract
This research was conducted in order to study the effect of taurine amino acid addition on performance, carcass characteristics, blood factors and liver enzymes in broilers. The experiment was conducted in 45 days in the form of a completely random design with 300 pieces of one-day-old broilers of the Ras strain, including 4 treatments, 5 repetitions and 15 birds in each repetition with the same energy and protein diets with the same rearing conditions. The experimental treatments included: the first treatment (basic diet) and the second, third and fourth treatments respectively: the basic diet along with 1 g/kg taurine amino acid, 3 g/kg taurine amino acid and 6 g/kg taurine amino acid. The results showed that body weight gain, feed consumption and food conversion ratio were significant between the experimental treatments and the control treatment during the breeding period (P<0.05). Among the carcass components, the percentage of breast, thigh, bursa and spleen components showed a significant difference between the treatments and the control treatment (P<0.05). There was a difference between the treatments in terms of the concentration of glucose, triglyceride, cholesterol, HDL, LDL, so that the fourth treatment showed the best performance compared to the other treatments (P<0.05). Alkaline phosphatase (ALK) enzyme level was affected by taurine amino acid (P<0.05). However, the levels of alanine transaminase (ALT) and aspartate transaminase (AST) were not significantly different in different experimental groups (P>0.05). But numerically, a better performance was observed with the addition of taurine supplement to the diet in these enzymes. (P > 0.05). In general, the results of this experiment showed that adding 6 grams/kg of taurine amino acid leads to an improvement in the titer of blood parameters and liver enzymes without negatively affecting the performance and characteristics of the carcass.
Keywords: Taurine amino acid, broiler, carcass characteristics, blood factors, liver enzymes.