بررسی شرایط جیره استاندارد و جیره رقیقشده با و بدون مکمل اُرگاسید بر عملکرد، خصوصیات لاشه و متابولیتهای خون جوجههای گوشتی در شرایط تنش گرمایی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوری
زهرا تهامی
1
(گروه تغذیه طیور، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران)
سید محمد حسینی
2
(گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران)
کلید واژه: جوجههای گوشتی, : تنش گرمایی, جیره رقیقشده, مکمل اُرگاسید,
چکیده مقاله :
ببه منظور بررسی اثر مصرف مکمل اُرگاسید در شرایط تنش گرمایی همراه با جیره های استاندارد و رقیق شده بر عملکرد، خصوصیات لاشه و متابولیت های خون جوجه های گوشتی سویه راس 308 به مدت 42 روز انجام گرفت. آزمایش از سن 10 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 8 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره استاندارد (شاهد)، 2- جیره رقیق شده + 3/0 درصد مکمل اُرگاسید، 3- جیره استاندارد + شرایط تنش گرمایی، 4- جیره استاندارد + 3/0درصد مکمل اُرگاسید، 5- جیره استاندارد + 3/0 درصد اُرگاسید + شرایط تنش گرمایی و 5- جیره رقیق شده + 3/0درصد مکمل اُرگاسید + شرایط تنش گرمایی. نتایج نشان داد مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی سبب حفظ مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراکی در حد استاندارد شد. مصرف ارگاسید سبب بهبود کیفیت لاشه و وزن نسبی ران در مقایسه در شرایط تنش گرمایی شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش گرمایی منجر به افزایش وزن نسبی دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم در مقایسه به عدم مصرف شد. مصرف ارگاسید در شرایط تنش در مقایسه با تیمارهایی که در تنش ارگاسید دریافت نکردند، سبب افزایش طول نسبی ایلئوم شد در حالی که طول نسبی دئودنوم و ژژنوم تحت تاثیر قرار نگرفت. مصرف ارگاسید منجر به حفظ اسیدیته سنگدان، چینه دان، دئودنوم و ژژنوم در تیمارهایی که در شرایط تنش گرمایی قرار داشتند در مقایسه با تیمار شاهد شد. مصرف ارگاسید تاثیری بر روی هیچ یک از فراسنجه های خونی نداشت. با توجه به این یافته ها می توان نتیجه گرفت مصرف مکمل ارگاسید در شرایط تنش گرمایی در جیره های رقیق شده با بهبود سلامت و وضعیت دستگاه گوارش منجر به حفظ عملکرد پرنده در حد معمول و استاندارد می شود.
To investigate the effect of Orgasid supplementation under heat stress conditions along with standard and diluted diets on performance, carcass characteristics and blood metabolites of Ross 308 broiler chickens for 42 days. The experiment was conducted from the age of 10 days in the form of a completely randomized design with 6 treatments, 8 replications, and 10 chicken pieces per replication. The experimental treatments were: 1- Standard ration (control), 2- Diluted ration + Orgasid supplement, 3- Standard ration + heat stress conditions, 4- Standard ration + Orgacid supplement, and 5- Standard ration + Orgasid + stress conditions. Heat and 5- Diluted ration + Orgasid supplement + heat stress conditions. The results showed that the use of Orgasid supplement in the heat stress condition kept the feed consumption, weight gain, and feed conversion ratio within the standard range. The use of ergacid improved the carcass quality and the relative weight of the thigh compared to heat stress conditions. The use of ergacid in heat stress conditions led to an increase in the relative weight of the duodenum, jejunum, and ileum compared to no use. The use of orgacid under stress conditions caused an increase in the relative length of the ileum, while the relative length of the duodenum, and jejunum was not affected. The consumption of orgacid led to the preservation of the acidity of the scrotum, stratum corneum, duodenum and jejunum in the treatments that were under heat stress compared to the control treatment. According to these findings, it can be concluded that the use of orgacid supplement in the conditions of heat stress in diluted rations leads to the improvement of the health and condition of the digestive system, leading to the maintenance of the bird's performance in the standard range.
.
_||_