تاثیر غلظت های مختلف عصاره هیدروالکلی زنجبیل بر پارامترهای بیولوژیک اسپرم در خروس گلپایگانی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریعلیرضا پایمرد 1 , بنفشه حیدری 2 , مجید غلامی آهنگران 3
1 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران|مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی تولید مثل، پژوهشکده فناوری های نوین جهاد دانشگاهی ابن سینا، تهران، ایران
3 - گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
کلید واژه: باروری, اسپرم, زنجبیل, خروس,
چکیده مقاله :
گیاهان دارویی با خاصیتآنتی اکسیدانی می توانند با ایجاد اختلال در روند تولید رادیکال های آزاد و خنثی سازی استرس اکسیداتیو باعث بهبود کمی و کیفی شاخص های باروری اسپرم و افزایش نطفه داری در خروس گردند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر غلظت های مختلف عصاره گیاه زنجبیل بر پارامترهای بیولوژیک اسپرم خروس های گلپایگانی می باشد. در این بررسی، عصاره هیدروالکلی گیاه زنجبیل در غلظت های 0، 500، 1000 و 2000 میلی گرم در لیتر تهیه و به مدت چهار هفته به آب آشامیدنی 36 خروس بالغ نژاد بومی گلپایگانی اضافه شد. پس از 4 هفته، تاثیر غلظت های مختلف عصاره بر پارامترهای بیولوژیک اسپرم (تعداد، تحرک کلی، زنده مانی و مورفولوژی نرمال) مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. به منظور ارزیابی انواع ناهنجاری ها در قسمت های مختلف اسپرم از رنگ آمیزی پاپانیکولا استفاده شد. نتایج نشان دادافزودن عصاره زنجبیل در تمامی غلظت ها به آب آشامیدنی موجب افزایش معنی دار تحرک کلی اسپرم و درصد اسپرم های با مورفولوژی نرمال گردید. این در حالی بود که افزایش معنی دار تعداد کلی اسپرم با قابلیت زنده مانی بالا نیاز به افزودن دوزهای بالای عصاره (1000 و 2000 میلی گرم) دارد. تفاوت معنی داری در برخی شاخص های فوق بین دو غلظت متوسط و بالای عصاره دیده نشد (05/0 < p ). به طور کلی، مصرف مداوم زنجبیل موجب افزایش معنی دار شاخص های کمی و کیفی اسپرم خروس می گردد که می تواند در بهبود باروری نقش داشته باشد.
Medicinal plants with antioxidant properties can quantitatively and qualitatively improve the sperm fertility indicators and increase sperm fertilization in roosters by disrupting the production of free radicals and neutralizing oxidative stress. The aim of this study was to investigate the effect of different concentrations of ginger extract on the biological parameters of Golpayegani rooster sperm. In this study, the hydroalcoholic extract of ginger in concentrations of 0, 500, 1000 and 2000 mg / L was prepared and added to the drinking water of 36 adult male Golpaygani roosters for four weeks. After four weeks, the effect of different concentrations of the extract on sperm biological parameters (number, total motility, survival and normal morphology) was investigated and compared. Papanicolaou staining was used to evaluate a variety of abnormalities in different parts of the sperm. The results showed that adding ginger extract in all concentrations to drinking water significantly increased the overall motility of sperm and the percentage of sperm with normal morphology. However, a significant increase in the total number of sperm with high viability requires the addition of high doses of the extract (1000 and 2000 mg). There was no significant difference in some of the above indicators between the mean and high concentrations of the extract (P>0.05). In general, continuous consumption of ginger significantly increases the quantitative and qualitative indicators of rooster sperm and plays a role in the improvement of fertility in rooster.
1. Akhlaghi A., Ahangari Y.J., Navidshad B., Pirsaraei Z.A., Zhandi M., Deldar H., Rezvani M.R., Dadpasand M., Hashemi S.R., Poureslami R., Peebles E.D.2014. Improvements in semen quality, sperm fatty acids and reproductive performance in aged Cobb 500 breeder roosters fed diets containing dried ginger rhizomes (Zingib officinale). Poultry Science, 93(5): 1236-1244.
2. Akinyemi A.J., Adedara I.A., Thome G.R., Morsch V.M., Rovani M.T., Mujica L.K.S., Duarte T., Duarte M., Oboh G., Schetinger M.R.C., 2015. Dietary supplementation of ginger and turmeric improves reproductive function in hypertensive male rats. Toxicology Reports, 13(2): 1357-1366.
3. Altman R.D., Marcussen K.C., 2001. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism, 44(11): 2531-2538.
4. Amin A., Hamza A.A., 2006. Effect of Rosella and Ginger on cisplatin induced toxicity in rates. Asian Journal of Andrology, 8(5): 607-612.
5. Bhattaria S., Tran V.H., Duke C.C., 2001. The stability of gingerol and shogaol in aqueous solutions. Journal of Pharmacological Science, 90(10): 1658-1664.
6. Dugasani S., Pichika M.R., Nadarajah V.D., Balijepalli M.K., Tandra S., Korlakunta J.N., 2010. Comparative antioxidant and anti-inflammatory effects of [6]-gingerol, [8]-gingerol, [10]-gingerol and [6]-shogaol. Journal of Ethnopharmaco logy, 127(2): 515-520.
7. EL-Shahat A.E., Gabr A., Meki A.R., Mehana E.S., 2009. Altered testicular morphology and oxidative stress induced by cadmium in experimental rats and protective effect of simultaneous green tea extract. International Journal of Morphology, 27(3): 757-64.
8. Hemmati S., Gholami-Ahangaran M., Heidari B., 2020. The Effect of different concentrations of knotgrass (Polygonum avicular) extract on biological parameters of sperm fertility in rooster. Iranian Veterinary Journal, 16(1): 113-123.
9. Hosseini J., Mardi Mamaghani A., Hosseinifar H., Sadighi Gilani M.A., Dadkhah F., Sepidarkish M., 2016. The influence of ginger (Zingiber officinale) on human sperm quality and DNA fragmentation: A double-blind randomized clinical trial. International Journal of Reproduction Biomedicine (Yazd), 14(8): 533–540.
10. Johari H., Sharifi A., Ansari N., Hosseini M., Amiri F., 2010. Effect of hydro-alcoholic extract of Zingiber officinale on body weight, testis weight and spermatogenesis in rats under chemotherapy with cyclophosphamide. Journal of Medical University- Shahid Saddoghi of Yazd, 17(5): 365-374.
11. Jones D.R., Johansen K., 1972. The blood vascular system of birds. In: Avian Biology, 2nd edition (eds. Farner DS, King JE). Academic Press, New York, pp: 157–285.
12. Jorsaraei S.G.A., Yousefnia Pasha Y.R., ZainalzadehM., Moghadamnia A.A., BeikyA.A., Rayati DamavandiM., 2008. The effects of methanolic extracts of Ginger (Zingiber officinale) on human sperm parameters; An in vitro study. Pakistan Journal of Biological Science, 11: 1723-1727.
13. Khaki A., Fathiazad F., Nouri M., Khaki A.A., Ozanci C.C., Ghafari-Novin M., Hamadeh M., 2009. The effects of Ginger on spermatogenesis and sperm parameters of rat. Iranian Journal of Reproductive Medicine, 7(1): 7-12.
14. Khaki A., Khaki A.A.,Hajhosseini L.,Sadeghpour Golzar F.,Ainehchi N., 2014. The Anti-Oxidant Effects of Ginger and Cinnamon on Spermatogenesis Dys-function of Diabetes Rats. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicine, 11(4): 1–8.
15. Kota N., Krishna P., Polasa K., 2007. Alterations in antioxidant status of rats following intake of ginger through diet. Food Chemistry, 106(3): 991-996.
16. Kubra I.R., Jaganmohanrao L., 2012. An overview on inventions related to ginger processing and products for food and pharmaceutical applications. Recent Paterns in. Food, Nutrtion and Agriculture, 4(1): 31-49.
17. Mares A.K., Abid W., Najam W.S., 2010. The effect of Ginger on semen parameters and serum FSH, LH & testosterone of infertile men. Tikrit Medical Journal, 18: 322-324.
18. Mirheydar H., 2003. Herbal information: usage of plants in prevention and treatment of diseases, Islamic Culture Publishing Center, Tehran, pp: 39-42.
19. Morakinyo A.O., Adeniyi O.S., Arikawe A.P., 2008. Effects of Zingiber Officinale on reproductive functions in the male rat. African Journal of Biomedical Research, 11: 329-334.
20. Razi M., Hassanzadeh S.H., Najafi G.R., Feyzi S., Amin M., Moshtagion M., Janbaz H., Amin M., 2010. Histological and anatomical study of the White Rooster of testis, epididymis and ductus deferens. International Journal of Veterinary Research, 4: 229-236.
21. Saeid J.M., Shanoon A.K., Marbut M.M., 2011. Effects of Zingiber officinale
aqueous extract on semen characteristic and some blood plasma, semen plasma parameters in the broilers breeder male. International Journal of Poultry Science, 10(8): 629-633.
_||_