بررسی اثر غلظت هیپوکلریتسدیم و مدت زمان ضدعفونی کردن بذر بر خصوصیات جوانه های گندم رقم چمران
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیمحمد خیاط 1 , محمد حسین قرینه 2 , محمد شیرین 3 , نورعلی ساجدی 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اهواز، باشگاه پژوهشگران جوان، اهواز، ایران
محمد شیرین، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز
2 - عضو هیات علمی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین
3 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، گروه زراعت و اصلاح نباتات، اراک، ایران
کلید واژه: گندم, رقم, بذر, هیپوکلریت سدیم, چمران,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر غلظتهای مختلف هیپوکلریتسدیم و طول مدت های مختلف برای ضدعفونی کردن بذر گندم آلوده به آسپرژیلوس، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. فاکتورها چهار غلظت 2، 4، 6 و 8 % هیپوکلریت سدیم و چهار زمان 2، 5، 7 و 10 دقیقه در نظر گرفته شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد اثر غلظت و زمان اعمال هیپوکلریتسدیم بر روی طول ریشهچه، طول ساقهچه و وزن خشک ریشهچه و وزن خشک ساقهچه در سطح احتمال 5 % معنیدار شد. بیشترین طول ریشهچه مربوط به غلظت 4 % و 7 دقیقه و طول ساقهچه مربوط به غلظت 6 % و 7 دقیقه و وزن خشک ریشهچه و وزن خشک ساقهچه مربوط به 8 % و 5 دقیقه بود. نتایج نشان داد امکاناستفادهازاختلافاتغلظت مواد ضدعفونی کنندهدرجهتبهبود مؤلفههایجوانهزنیتحتدماهایزیرمطلوبونیزامکانبهبوددماهایپایهومطلوبدرگندموجوددارد.
Early, fast and uniform seed germination results in favorable emergence and greater early vigor, which in turn leads to more radiation interception and higher yield. In order toinvestigation of effectives of different concentrations of sodium hypochlorite and different times of disinfestations on wheat seed of infection to Aspergillus fungi, testing in the laboratory seed Technology in National Date Research center. This study was performed by factorial in random complete deign whit three block. These treatments are utilized four concentrations 2, 4, 6, 8 sodium hypochlorite percentage and four times 2, 5, 7, 10 min and two witness (healthy seed and lack of infection and infection seed to Aspergillus fungi and without treatment). The results of variance analyzing indicated that there was significant (p<0.05) effectives of concentration and times of utilized sodium hypochlorite on length rootlet, length shoot let, dry weight shoot let, dry weight rootlet. The most length is rootlet concerned to concentration 4% and length shoot let is concerned to concentration 6% , 7 min and dry weight shoot let and dry weight rootlet are concerned to concentration 8% , 5 min. It was concluded that it is possible to use the concentrations differences found in this research to improve the components of germination under suboptimal temperatures and it is also possible to improve the base and optimal temperatures in wheat.
1- حجازی، ا. 1373. تکنولوژی بذر. انتشارات دانشگاه تهران، جلد اول، ویرایش اول، صفحه 345.
2- رستگار، م. ع. 1376. کنترل و گواهی بذر. انتشارات برهمند، جلد دوم، ویرایش دوم، صفحه 256.
3- قادری، ا.، کامکار، ب. و سلطانی، ا. 1387. علوم و تکنولوژی بذر. (ترجمه). انتشارات جهاد دانشگاهی مشهد. 512 صفحه.
4- قرینه، م. ح. 1382. پایاننامه دکتری. بررسی اثر اکوفیزیولوژی تنش کمبود آب و مراحل رسیدگی بر روی کیفیت بذر ارقام دوروم و نان. دانشگاه تبریز، دانشکده کشاورزی، 223 صفحه.
5- کریمیپورفرد، ه.، نعمتاللهی، م. ر. 1386. تکنولوژی ضدعفونی بذر، ماهنامه کشاورزی و صنعت، ج 9، ش 90، ص 29-22.
6- Babadoost, M., Derie, M. L. and Gabrilson, R. L. 1996. Efficacy of sodium hypochlorite treatments for control of Xanthomonas camprestris p.v. campestris in Brassica seeds. Journal of Seed Sci & Technology. 14: 4-15.
7- Collaku, A. and Harison, S. A. 2002. Losses in wheat due to waterlogging. Crop Science, 42.: 444-450.
8- Carisse, O., Ouimet, A. and Toussaint, V. 2000. Evaluation of the effect of seed treatment, bactericides, and cultivars on bacterial leaf spot of lettuce caused by Xanthomonas camprstris p.v. vitians. Journal of Plant Disease. 84: 295-299.
9- Chun, S. C., Schneider, R. W. and Cohn, M. A. 1997. Sodium hypochlorite: effect of solution pH on rice seed disinfestations and its direct effect on seedling growth. Journal of Plant Disease. 81: 821-824.
10- Cuero, R. G., Smith, J. E. and Lacey J. 1986. The influence of gamma irradiation and sodium hypochlorite sterilization on maize seed micro flora and germination. Journal of Food Microbiology. 3: 107-113.
11- Edilsondasilvaraujo, A., Paulagomesdecastro, A. and Vvierarossetto, C. A. 2004. Sanitary quality evaluation and mold growth on peanut seeds. Journal of Revista Brasileiradesementes. 26: 45-54.
12- Malik, A. I., Colmer, T. D., Lambers, K., Setter, T. L. and Schotemeyer, R. M. 2002. Short-term effects on the growth and physiology of wheat. New Phytologist. 153: 225-236.
13- Musgrave, M. E. and Ding, N. 1998. Evaluating wheat cultivars for water logging tolerance. Crop Sciences. 34: 90-97.
14- Pernezny, K., Nagata, R., Raid, R. N., Collins, J. and Carroll, A. 2002. Investigation of seed treatments of management of bacterial leaf spot of lettuce. Journal of Plant Disease. 151-155.
15- Reggian, R. S. and Bozo, S. 1995. The effect of salinity on early seedling growth of seeds of three wheat cultivars. Plant Sci. 70: 175-177.
16- Sauer, D. B. and Burroughs R. 1986. Disinfection of seed surfaces with sodium hypochlorite. Journal of Phytopathology. 76: 745-749.
17- Soltani, A., Zeinali, E., Galeshi, S. and Latifi, N. 2001. Genetic variation for and interrelationships among seed vigor traits in wheat from the Caspian Sea coast of Iran. Seed Sci. Technol. 29: 653-662.
18- Soltani, A., Galeshi, S., Zeinali, E. and Latifi, N. 2002. Germination, seed reserve utilization and seedling growth of chickpea as affected by salinity and seed size. Seed Sci. Technol., 30: 51-60.
19- www.Sterliezia.blogfa.com/8309.asp