تاثیر طول دوره غرقابی و دما بر فعالیت آنزیمهای گلیکولیتیک- تخمیری در گیاهچه های گندم
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیمریم طهماسبی 1 , سرالله گالشی 2 , افشین سلطانی 3 , حمیدرضا صادقی پور 4 , احمد ابراهیمی 5
1 - دانشجوی دکترای گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زابل
2 - استاد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
3 - استاد گروه زراعت دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
4 - استادیار گروه زیست دانشگاه گلستان
5 - دانشجوی دکترای گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه زابل
کلید واژه: رشد رویشی, تنش, الکل دهیدروژناز, فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز,
چکیده مقاله :
تنش غرقابی اثرات مخرب زیادی بر کیفیت و کمیت تولیدات زراعی دارد. این تحقیق به منظور بررسی فعالیت آنزیمهای الکل دهیدروژناز و فروکتوز 1و6 بیسفسفات آلدولاز در برگ گندم (8019N) در مرحله رویشی (4 تا 5 برگی) تحت تأثیر طول دوره غرقاب در دماهای متفاوت در قالب تجزیه مرکب با طرح پایه کاملاً تصادفی در 4 سطح غرقاب (0، 24، 48 و 96 ساعت) و 3 سطح دما (5، 10 و 20 درجه سانتیگراد) با 4 تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که اثر دما، طول دوره غرقابی و اثر متقابل دما در طول دوره غرقابی بر فعالیت آنزیمها الکل دهیدروژناز و فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز درسطح 1% معنیدار بود. با افزایش طول دوره غرقاب فعالیت آنزیمها الکل دهیدروژناز و فروکتوز 1و6 بیس فسفات آلدولاز در دماهای 5 و 10 درجه سانتیگراد افزایش یافت. در دمای 20 درجه سانتیگراد با افزایش طول دوره غرقاب تا 48 ساعت فعالیت هر دو آنزیم افزایش ولی با افزایش طول دوره غرقاب تا 96 ساعت فعالیت هر دو آنزیم کاهش معنیداری یافت.
Water logging stress has high destroyer effect on quality and quantity of crop production. This experiment was carried out to investigate alcohol dehydrogenize (ADH) and fructose- 1,6- bisphosphate aldolase (FBPaldolase) activities in wheat leaf (N8019) in vegetative growth stage (4-5 leaved) under water logging duration effects in different temperature in the form of combined analysis design with CRD arrangement in 4 levels of water logging period (0, 24, 48 and 96 hour) and 3 levels of temperature (5, 10 and 20 ˚C) in tetraplicates. The results indicated that the effects temperature and water logging duration and their interaction were significant on ADH and FBPaldolase activities at 1 % level. With increasing water logging period, ADH and FBPaldolase activities increased in 5 and 10ºC. Under 20ºC, both enzyme activities increased until 48h of water logging but both enzyme activities increased significantly when water logging duration increased up to 96 h.
