واکنش محتوای نسبی آب برگ، پروتئین دانه، عملکرد و اجزای عملکرد گندم دیم به سالیسیلیک اسید و آسکوربیک اسید
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیشبنم مرادی 1 , نورعلی ساجدی 2 , شهاب خاقانی 3
1 - کارشناسی ارشد زراعت، وزارت جهاد کشاورزی، اراک، ایران
2 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
3 - گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی، اراک، ایران
کلید واژه: عملکرد دانه, گندم, سالیسیلیک اسید, شرایط دیم, آسکوربیک اسید,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید و آسکوربیک اسید بر محتوای نسبی آب برگ، پروتئین دانه، عملکرد و اجزای عملکرد گندم دیم، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار درسال 1394-1393 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل عدم محلولپاشی، محلولپاشی با آب مقطر، محلولپاشی با 100 و 200 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید، محلولپاشی با 100 و 200 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید، محلولپاشی با100میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید توأم با 100 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید، محلولپاشی با 200 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید توأم با100 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید، محلولپاشی با 100 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید توأم با 200 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید، محلولپاشی با 200 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید توأم با 200 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید بودند. نتایج نشان داد بیشترین تعداد دانه در سنبله و درصد پروتئین دانه از محلولپاشی با 200 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید و 200 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید حاصل شد. با محلولپاشی 200 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید توأم با 200 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید وزن هزار دانه به میزان 17 درصد نسبت به شاهد افزایش نشان داد. بیشترین محتوای آب نسبی برگ از محلولپاشی با 100 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید توأم با 200 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید حاصل شد. بیشترین عملکرد دانه (5/1712کیلوگرم در هکتار) از محلولپاشی با 200 میلیگرم در لیتر سالیسیلیک اسید توأم با 100 میلیگرم در لیتر آسکوربیک اسید حاصل شد. به طور کلی نتایج نشان داد که در شرایط تنش خشکی با محلول پاشی توأم سالیسلیک اسید و آسکوربیک اسید میتوان به عملکرد کمی و کیفی مطلوب رسید.
In order to investigate the effect salicylic acid and ascorbic acid on relatively watercontent, yield and yield components of wheat in dry land condition, an experiment was carried out as complete randomized block design with four replicates at a field in Hendoudar city, in 2014-2015. Experimental treatments were included, without foliar application (control), foliar application withwater distillate, foliar application with 100 and 200 mg/Lit ascorbic acid, foliar application with 100 and 200 mg/Lit salicylic acid, foliar application with 100 mg/Lit ascorbic acid along with 100 mg/Lit salicylic acid, foliar application with 100 mg/Lit ascorbic acid along with 200 mg/Lit salicylic acid, foliar application with 200 mg/Lit ascorbic acid along with 100 mg/Lit salicylic acid and foliar application with 200 mg/Lit ascorbic acid along with 200 mg/Lit salicylic acid. The result showed that, the maximum of number of seed per spike and protein percentage was obtained from foliar application with 200 mg/Lit ascorbic acid along with 200 mg/Lit salicylic acid. Foliar application with 200 mg/Lit ascorbic acid along with 200 mg/Lit salicylic acid increased the1000 grains weight 17% as compared to control. The maximum of relative water content in leaf was record from foliar application with 100 mg/Lit salicylic acid along with 200 mg/Lit ascorbic acid. The highest grain yield (1712.5 kg/ha) was obtained from foliar application 200 mg/Lit salicylic acid along with 100 mg/Lit ascorbic acid. It could be concluded that foliar application of salicylic acid along with ascorbic acid in drought stress condition was led to obtain quality and quantity optimum yield.
_||_