Effect of chloropyrifos and malathion on pollen germination in tomato and brinjal
محورهای موضوعی : Journal of Plant ecophysiologyM. Nasrabadi 1 , N. Ghayal 2 , K.N. Dhumal 3
1 - Department of Environmental Science, Science and Research branch, Islamic Azad University, Sistan and Baluchestan, Zahedan, Iran
2 - Department of Botany, Abasaheb Garware College, Karve Road, Pune-411004, (MS), India (gnivedita_ghayal@rediffmail.com).
3 - Department of Botany, University of Pune, Pune-411 007 (MS), India (dhumal@unipune.ernet.in).
کلید واژه: Pollen germination, Tomato, Malathion, Pesticides, Chloropyrifos, brinjal,
چکیده مقاله :
The germination of pollen grains is the most important aspect in fertilization and fruit or seed/grain setting and yield. Hence the influence of pesticides on pollen germination is the key issue in improvement of crop yield. Pollen grains from the anthers of fully opened flowers of tomato and brinjal plants treated with different concentration of chloropyrifos and malathion along with control were freshly collected at morning and immediately brought to the laboratory. Pollen germi[1]nation was studied by using the method of Heslop-Harrison. The results showed that the percentage of inhibition of pollen germination in tomato was highly increased with increasing concentrations of chloropyrifos and malathion. But in brinjal the percent inhibition of pollen germination was not significant and mostly at par with control. The highest percentage inhibition of pollen germination in tomato treated with chloropyrifos was 67.08% and by malathion it was 73.19%. The inhibition of pollen germination in brinjal treated by chloropyrifos was 54.69% and by malathion it was 54.76%. The re[1]sults indicated that malathion had more adverse effect on pollen germination in tomato and brinjal as compared to chloro[1]pyrifos. The higher concentrations of pesticides affected the growth, development, yield as well as physiology, biochemi[1]stry and enzymology of treated plants
جوانه زنی دانه های گرده مهمترین جنبه در کوددهی و تشکیل میوه یا دانه/دانه و عملکرد است. از این رو تأثیر آفت کش ها بر جوانه زنی گرده، موضوع کلیدی در بهبود عملکرد محصول است. دانههای گرده از بساکهای گلهای کاملاً باز شده گوجهفرنگی و گیاهان برنجال تیمار شده با غلظتهای مختلف کلروپیریفوس و مالاتیون همراه با شاهد در صبح تازه جمعآوری و بلافاصله به آزمایشگاه منتقل شدند. نژاد جوانه گرده با استفاده از روش هسلوپ-هاریسون مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت کلروپیریفوس و مالاتیون، درصد مهار جوانه زنی گرده در گوجه فرنگی به شدت افزایش یافت. اما در برنجال درصد بازداری از جوانه زنی گرده معنی دار نبود و بیشتر با شاهد برابر بود. بیشترین درصد مهار جوانه زنی گرده در گوجه فرنگی تیمار شده با کلروپیریفوس 08/67 درصد و مالاتیون 19/73 درصد بود. مهار جوانه زنی گرده در برنجال تیمار شده با کلروپیریفوس 69/54 درصد و مالاتیون 76/54 درصد بود. نتایج نشان داد که مالاتیون در مقایسه با کلرو پیریفوس اثر نامطلوب بیشتری بر جوانه زنی گرده در گوجه فرنگی و برنجال دارد. غلظت های بالاتر آفت کش ها بر رشد، نمو، عملکرد و همچنین فیزیولوژی، بیوشیمی و آنزیمولوژی گیاهان تیمار شده تأثیر گذاشت.