اثر نیتروژن و تداخل علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد ارزن
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیفتانه ایزدی 1 , علیرضا باقری 2 , حمیدرضا میری 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان
2 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید
3 - استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان
کلید واژه: نیتروژن, وزن خشک, رقابت, ارزن مرواریدی, تاج خروس, سلمه تره,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر نیتروژن و تداخل علف های هرز(تاج خروس و سلمه تره) بر عملکرد و اجزای عملکرد ارزن، آزمایشی گلخانه ای در منطقه بوانات، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در پاییز 1389 به اجرا در آمد. فاکتور اول، میزان نیتروژن از منبع اوره شامل سه سطح 0،100و200 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و فاکتور دوم رقابت ارزن با علف هرز در 3 سطح شامل یک سطح عاری از علف هرز و دو سطح ارزن آلوده به علف های هرز تاج خروس و سلمه تره بود. صفات مورد اندازه گیری عبارت بودند از عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و عملکرد نسبی گیاه (PRY). نتایج نشان داد که تأثیر تداخل علف های هرز بر عملکرد واجزای عملکرد ارزن معنی دار بود. افزایش میزان نیتروژن از 100 کیلوگرم در هکتار به 200 کیلوگرم در هکتار تاثیر معنی داری بر عملکرد ارزن نداشت و به دلیل فشار زیاد رقابت از سوی علف های هرز، افزایش میزان نیتروژن موجب کاهش عملکرد ارزن شد. اثر سطوح مختلف نیتروژن و سطوح مختلف رقابت و اثرات متقابل آنها بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت در سطح 01/0 معنی دار گردید. میزان PRY ارزن در مخلوط با علف های هرز کاهش یافت. در مخلوط ارزن و سلمه تره میزان PRY سلمه تره کمتر از ارزن و در مخلوط ارزن و تاج خروس PRY تاج خروس بیشتر از PRY ارزن بود. این امر به رقابت کنندگی بیشتر این گیاه با ارزن ارتباط داده شد.
In order to consider the effects of nitrogen and weeds interference (Amaranthus retroflexus L and Chenopodium album) on millet yield and yield components, an experiment has been done in a greenhouse in Bavanat region, Fars province, in atumn 2010. The experimental design was completely randomized with a factorial treatment arrangements replicated three times. The first factor, was the rate of nitrogen from urea source including; 0, 100, 200 kg nitrogen per ha and the second factor was the competition of millet and weeds in 3 levels included a pure millet without weeds and 2 levels of millet and weeds intercropping (Pigweed and Lamsquarter). Measured traits were grain yield, biological yield, harvest index and plant relative yield (PRY). The results showed that the effects of weeds interference on millet yield and yield components were significant. The increase of nitrogen level from 100 kg/ ha to 200 kg was not noticeably affect millet yield because of the high weeds competition; the increase of nitrogen resulted the decrease in milled yield. The effect of various nitrogen levels and various weed treatments and their effects on grain yield, biological yield and the harvest index of millet were significant. The PRY index decreases with the increase of weed density. In the mixed culture of millet and lambsquarter, PRY in lambsquarter was lower than millet and in the mix of millet and pigweed the amount of PRY was higher for pigweed. It may indicated that pigweed competed severely with millet