اثر سالیسیلیک اسید بر اجزاء عملکرد و رشد سویا تحت شرایط تنش شوری
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیعلیرضا باقری 1 , زینب محمدعلی پور 2
1 - استادیار زراعت گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اقلید
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان
کلید واژه: عملکرد, شوری, سویا, سالسیلیک اسید,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید (SA) برعملکرد و اجزاء عملکرد و میزان پرولین سویا (Glycine max) پژوهشی در منطقه مرودشت فارس در گلدان های پلاستیکی به صورت طرح فاکتوریل در قالب کاملاً تصادفی در 3 تکرار اجرا شد. فاکتور اول غلظتهای مختلف هورمون سالیسیلیک اسید در 4 سطح صفر، 25/0، 5/0 و 1 میلی مولار و فاکتور دیگر شامل غلظت های مختلف شوری(NaCl) در 3 سطح صفر، 3 و 6 دسی زیمنس بر متر در نظر گرفته شد. روش استفاده از هورمون به صورت برگپاشی بود که در 2 مرحله انجام شد. مرحله اول 7-6 برگی و مرحله دوم یک هفته بعد از مرحله اول اعمال شد. تیمارشوری بوسیله آب آبیاری بعد از اعمال تیمار اول انجام شد. صفات مورد اندازه گیری روند افزایش ماده خشک، سطح ویژه برگ، میزان کلروفیل و پرولین و عملکرد و اجزاء عملکرد بودند. نتایج نشان داد که با افزایش شوری میزان پرولین افزایش یافته و سالیسیلیک اسید میزان پرولین را بیشتر افزایش داد. همچنین تیمارهای محلولپاشی سالیسیلیک اسید، میزان کلروفیل و سطح ویژه برگ بیشتری داشتند. هرچند که شوری سطح ویژه برگ و کلروفیل را کاهش داد و لی این کاهش در تیمار با سالیسیلیک اسید کمتر بود بیشترین وزن خشک اندام هوایی درمرحله غلاف دهی در سطح شوری صفردسی زیمنس بر متر و سطح 5/0میلی مولار SA مشاهده شد. همچنین مشاهده شد که شوری و SA اثر معنی داری بر تعداد دانه در غلاف دارند. افزایش عملکرد به علت افزایش وزن صددانه و افزایش تعدادغلاف در بوته بوده است. بالاترین وزن صددانه مربوط به سطح شوری صفر دسی زیمنس بر متر و همچنین غلظت های 25/0، 5/0 و 1 میلی مولارسالیسیلیک اسید بود. همچنین در بررسی تعداد غلاف در بوته بیشترین تعداد غلاف در بوته در سطح شوری صفر دسی زیمنس بر متر و سطح 25/0 میلی مولارسالیسیلیک اسید بدست آمد ولی در اثرات متقابل این دو مشاهده شد که بیشترین تعداد غلاف در بوته در سطح شوری صفر دسی زیمنس برمتر و سطح صفر و 5/0 میلی مولار سالیسیلیک اسید بدست آمد. در کل با افزایش شوری عملکرد بدلیل کاهش تعداد دانه در غلاف و و زن دانه کاهش یافت و سالیسیلیک اسید با افزایش میزان پرولین و کلروفیل باعث افزایش تحتل به تنش شد.
In order to investigate the effect of applied salicylic acid (SA) on growth, yield components, dry matter in an economically important plant, (Glycin max L.) under salinity stress conditions, an experiment was conducted in agriculture farm of Marvdasht, during 2010. The experimental design was factorial based on completely randomized design with three replications. The first factor included 4 concentrations of (SA) (0, 0.25, 0.5,1mM) and the second factor consisted of 3 concentrations of NaCl (0, 3,6 dS/m). Hormone we sprayed on the leaves in two Steps by 7 days interval. Salinity treatments (NaCl) were applied by irrigation water after hormonal application. Results show that the highest prolin and chlorophyll content were obtained in SA application treatment. Salinity caused prolin to increase and chlorophyll to decrease. The highest leaf specific area was obtained in SA applied treatments however salinity decreasedSLA ratio. The highest dry matter in poding stage was in 0 ds-1 salinity level and 0.5 mM SA. In investigation of yield components it was observed that salt stress and SA had significant effect on the number of seeds in pod. As a result, increasing in 100seed weight and number of pod per plant, caused yield to increase. The highest 100seed weight was observed in 0 ds-1 salinity level and 0.25, 0.5, 1 mM SA concentrations. Also the highest number of pod per plant at 0 ds-1 salinity level and 0.25 mM SA concentrations was obtained. The highest number of pods per plant was obtained at 0 ds-1 salinity level and 0.5, 1 mM SA concentration. Generally salinity decreased grain yield by reducing grains per pod and grain weight and SA reduced these harmful effects by increasing prolin and chlorophyll content.