بررسی سویه های قارچ میکوریزا و مقادیر مصرف کود فسفره بر عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیک گلرنگ رقم فرامان
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیالناز فرج زاده معماری تبریزی 1 , ملیحه اسدی 2
1 - گروه زراعت، واحد ملکان، دانشگاه آزاد اسلامی، ملکان، ایران
2 - گروه زراعت، واحد ملکان، دانشگاه آزاد اسلامی، ملکان، ایران
کلید واژه: گلرنگ, عملکرد دانه, عملکرد روغن, فسفر, میکوریز,
چکیده مقاله :
کودها از جمله کودهای شیمیایی فسفره از مهمترین نهادهای کشاورزی در افزایش رشد و عملکرد گیاهان است، اما بررسی ها نشان داده که کاربرد کودهای زیستی می توان از مصرف کودهای شیمیایی کاست. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر سطوح کود شیمیایی فسفره (50، 100 و کیلوگرم در هکتار150) و تیمار کود میکوریز (شاهد، Glomus mosseae، Glomus intraradise، Glomus hoei و ترکیب هر سه سویه میکوریز) بر رشد و عملکرد دانه و روغن و خصوصیات فیزیولوژیک گلرنگ انجام شد. با توجه به نتایج این مطالعه بیشترین افزایش در عملکرد دانه و روغن در سطوح 100 کیلوگرم در هکتار و 150 کیلوگرم در هکتار به دست آمد، ولی بین این دو سطح کود شیمیایی فسفره از نظر عملکرد اختلاف معنی داری مشاهده نشد. کود شیمیایی فسفره با افزایش تعداد دانه تولیدی و درصد روغن بر عملکرد روغن گلرنگ افزود، در حالی که وزن صد دانه به طور منفی تحت تاثیر کود فسفره و حتی کود زیستی میکوریزی قرار گرفت. علاوه بر آن بیشترین عملکرد دانه و روغن گلرنگ در دو تیمار Glomus intraradise و Glomus hoei به دست آمد. تحت تاثیر میکوریز افزایش در تعداد دانه باعث افزایش عملکرد روغن گردید، ولی درصد روغن تحت تاثیر کاربرد میکوریز قرار نگرفت. کاربرد این دو تیمار باعث بهبود محتوای فسفر گلرنگ نیز شد. محتوای آنتی اکسیدانت ها و پرولین گلرنگ نیز با کاربرد کود شیمیایی فسفره و کود زیستی میکوریزی افزایش یافت.
Fertilizers like phosphorus chemical fertilizer are one of the most important inputs in increasing growth and yield, but results have shown that biofertilizers application can decrease need to chemical fertilizers. This trial had done in order to investigate effect of different chemical P levels (0, 50, 100 and 150 kg/ha) and different VAM strains (control, Glomus mossae, G.intraradise , G.hoei and mixture of these three VAM) in three replication as factorial based on complete block design on growth, yield and physiologic properties of safflower. Based on results of this investigation highest grain and oil yield increase observed in 100 and 150 kg/ha, but there were not significant differences between these two phosphorus chemical fertilizer level in yield. phosphorus chemical fertilizer increased oil yield by increasing grain number and oil percent, but 100 grain weight negativelly impacted by phosphorus chemical fertilizer and VAM. Highest safflower grain and oil yield observed in Glomus intraradise and Glomus hoei. Under VAM effect Increase in grain number increased oil yield, but oil percent didnot effected by by VAM. Application of this two fertilizer improved phosphorus content too. Antioxidants contents and prolin of safflower increased by phosphorus chemical fertilizer and VAM application
