بررسی واکنشهای فیزیولوژیک ماش (Vigna radiata L.) به آبیاری با آب مغناطیسی تحت تنش خشکی
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
1 - عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهرری
کلید واژه: کلروفیل, فتوسنتز, سطح برگ, آبیاری مغناطیسی, محتوی آب نسبی,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی تاثیر آب مغناطیسی بر فرآیندهای فیزیولوژیک ماش رقم پرتو تحت تاثیر تنش خشکی، آزمایشی گلدانی در سال 1392 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره) شهر ری اجرا گردید. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عامل اول شامل دو سطح آبیاری (آبیاری پس از 50 و 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر کلاس A به ترتیب به عنوان شرایط عدم تنش و تنش خشکی) و عامل دوم شامل دو نوع آب (آب معمولی و آب مغناطیسی) بود. نتایج نشان داد که محتوی کلروفیل، هدایت روزنهای، محتوی آب نسبی، سطح برگ و سرعت فتوسنتز خالص در اثر تنش خشکی در سطح معنیداری کاهش یافت. در صورتی که آبیاری با آب مغناطیسی از طریق بهبود تمامی صفات فوق، خسارات ناشی از تنش خشکی در ماش را کاهش داد. در تیمار آبیاری با آب معمولی، سرعت فتوسنتز خالص در شرایط عدم تنش و وجود تنش به ترتیب 8/70 و 5/60 میکرو مول بر متر مربع بر ثانیه بود در حالی که در اثر آبیاری با آب مغناطیسی این اعداد به ترتیب 10 و 6/29 میکرو مول بر متر مربع بر ثانیه ثبت گردید. بنابراین پس از انجام آزمایشهای تکمیلی در مزرعه و مشاهده اثر آب مغناطیسی بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه و انجام محاسبات اقتصادی از نظر مقرون به صرفه بودن روش، می تواند به عنوان روشی ساده، سالم و کاربردی در افزایش تحمل به تنش خشکی ماش مورد استفاده قرار گیرد.
In order to investigate the effect of magnetized water on drought tolerance of mung bean (Vigna radiata L.) Partow cultivar, a pot experiment was done in Yadegar-e-Imam Khomeini (RAH) Branch, Islamic Azad University at 2013. This experiment was conducted in factorial at the basis of completely randomized design with four replications. The first factor consisted of two irrigation levels including irrigation after 50 and 100 mm evaporation from class A evaporation pan as control and drought stress conditions, respectively. The second factor consisted of two types of water including tap water and magnetized water. Results showed that drought decreased chlorophyll content, stomatal conductance, relative water content, leaf area and net photosynthetic rate; nevertheless irrigation with magnetized water reduced drought damages via improving all of these traits. In irrigation with tap water, the higher and lower net photosynthetic rat were 8.70 and 5.60 µmol CO2 m-2 s-1 under normal and drought conditions, respectively. Nonetheless, in irrigation with magnetized water, the higher and lower net photosynthetic rat were 10 and 6.29 µmol CO2 m-2 s-1 under normal and drought conditions, respectively. Therefore, after supplementary field studies and observing magnetized water effect on yield and yield components and economical computing, this treatment, as simple, safe and practical method can use for improvement drought tolerance of mung bean.