تاثیر رژیم های آبیاری بر برخی ویژگی های کمی و کیفی سه رقم کندم در اصفهان
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
1 - گروه علوم کشاورزی، دانشگاه پیام نور، مرکز تیران، تیران، ایران
کلید واژه: " تنش رطوبتی", "ماده خشک کل", "درصد پروتئین", "گلوتن مرطوب", "ضریب رسوب",
چکیده مقاله :
برای تعیین تاثیر رژیمهای آبیاری بر برخی ویژگیهای کمی و کیفی سه رقم گندم نان در اصفهان، دو آزمایش مزرعه ای یکساله در سالهای زراعی 92-1391 و 93 - 1392 به صورت کرتهای خرد شده، با طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار به اجرا درآمد. کرتهای اصلی شامل رژیمهای آبیاری (آبیاری پس از 75 ، 95 و 115 میلیمتر تبخیر تجمعی از تشتک تبخیر کلاس A) و کرتهای فرعی شامل ارقام گندم (سپاهان، قدس و پیشتاز) بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای آبیاری پس از 75 و 95 میلیمتر تبخیر تجمعی، در صفات مورفولوژی، عملکرد و اجزای عملکرد دانه تفاوت معنیداری نداشتند. تاخیر در آبیاری از 95 به 115 میلیمتر تبخیر تجمعی سبب کاهش معنیدار عملکرد دانه و اجزای آن و افزایش درصد پروتیین دانه شد. ارقام قدس و پیشتاز به ترتیب دارای بیشترین و کمترین تعداد دانه در سنبله و دارای کمترین و بیشترین وزن هزار دانه و کمترین و بیشترین عملکرد دانه بودند. نتیجه گرفته شد که با آبیاری گندم پس از 95 میلیمتر تبخیر تجمعی، بدون کاهش معنیدار در عملکرد، در حالی که پروتئین دانه 77/1 درصد افزایش یافته است، میتوان 22 درصد در آب صرفه جوئی کرد.
To determine the effect of irrigation regimes on some quantity and quality traits of three bread wheat cultivars in Isfahan, two one-year field experiments were carried out in a split plot layout arranged as randomized complete blocks design with four replicates in two consecutive growing seasons; 2012 - 2013 and 2013 - 2014. The main plots considered irrigation regimes (irrigation after 75, 95 and 115 mm cumulative evaporation from class A evaporation pan), and sub-plots considered three wheat cultivars (Sepahan, Ghods and Pishtazs).Results showed that irrigation after 75 and 95 mm cumulative evaporation did not differ significantly for morphological traits, yield and yield components. Delay in irrigation from 95 to 115 mm cumulative pan evaporation significantly reduced grain yield and its components and increased protein percent. Ghods and Pishtaz cultivars had the highest and the lowest number of grain per spike and the lowest and the highest thousand kernel weight and the lowest and the highest grain yield, respectively. It was concluded that by irrigation wheat after 95 mm cumulative pan evaporation, water could be saved by 22% with no significant loss in yield, while grain protein increased by 1.77 percent.