غربالگری برای مقاومت به شوری از طریق ارزیابی سطوح یونی و محتوای مواد غذایی در اکوتیپ های یونجه ایرانی
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
1 - بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان ،سازمان تحقیقات ،آموزش و ترویج کشاورزی ، اصفهان ،ایران
کلید واژه: نیتروژن, فسفر, پتاسیم, سدیم, یونجه,
چکیده مقاله :
به منظور غربالگری مقاومت به شوری اکوتیپ های یونجه ایرانی آزمایشی بر پایه سطوح یونی و محتوای مواد غذایی در دانشگاه پوترای مالزی طی سال های 2008-2010 میلادی انجام شد. پنج اکوتیپ ایرانی شامل رهنانی، قارقولق، شورکات، بمی و نیک شهری در قالب طرح کرت های خرد شده با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت، به طوری که پنج اکوتیپ به عنوان کرت های اصلی و سطوح شوری شامل 6، 12 و 18 دسی زیمنس بر متر به عنوان پلات های فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که محتوای عناصر( سدیم و کلر) و سطوح یونی (نیتروژن و پتاسیم) به طور معنی داری بهوسیله شوری تحت تاثیر قرار گرفت. تنش شوری بر غلظت یون های سدیم، کلر، نیتروژن و پتاسیم تاثیر گذاشت، اما غلظت فسفر تحت تاثیر سطوح شوری قرار نگرفت. غلظت فسفر در بین اکوتیپ های تحت تاثیر شوری اختلاف معنی داری نداشت؛ اما غلظت سدیم، کلر، نیتروژن و پتاسیم بهطور معنی داری بین اکوتیپ های تحت تاثیر شوری متفاوت بود. چنین نتیجه گیری شد که اکوتیپ قارقولق تحت تنش شوری کمترین میزان یون های سدیم و کلر را در خود تجمع داده و همچنین اکوتیپ مذکور بیشترین سطح از مواد غذایی را جذب کرده است، لذا اکوتیپ قارقولوق دارای بیشترین تحمل به شوری در بین اکوتیپ ها می باشد.
An experiment was conducted in order to screening salt tolerance in alfalfa (Medicago sativa) ecotypes on the ion levels (Na+, Cl-) and nutrient contents (N, P, K) in University Putra Malaysia during 2008-2010. Five Iranian alfalfa ecotypes including Rehnani, Gharghologh, Shorkut, Bami and Nik-Shahri were evaluated for their response to salt stress in a split plot trial, where five ecotypes were as main plots and levels of salinity including 2, 6, 12, and 18 dS/m were as subplots. To assess of ion levels and nutrient contents the samples from shoots were obtained at each stage of salinity including 6, 12 and 18 dS/m. The results showed that the nutrients content and ion levels were affected by salt concentration and there were varying responses between ecotypes. Salt stress affected the concentration of Na+, Cl-, N, K+ but the concentration of P was not significantly affected by salinity levels. In terms of Na+, Cl-, N and K+ concentrations in shoot the ecotypes were significantly different, vice versa phosphorus concentration in shoot among the ecotypes was not significantly different. It is concluded that ecotype number 2 (Gharghologh) identified as the most tolerant ecotype because of minimum accumulation of Na+ and Cl- and maximum absorption of nutrients in its shoots.
_||_