پیش تغلیظ و اندازه گیری فنیتروتیون در نمونه های آبی و سبزیجات به روش میکرو استخراج مایع پخشی با امواج فراصوت برپایه به کارگیری حلال های آلی با چگالی کمتر از آب
محورهای موضوعی : شیمی تجزیهفائزه خلیلیان 1 , محمد رضایی 2
1 - دانشیار شیمی تجزیه، گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی (ره)، تهران، ایران
2 - استادیار شیمی تجزیه، پژوهشکده چرخه سوخت هستهای، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، تهران، ایران.
کلید واژه: فنیتروتیون, میکرواستخراج مایع پخشی با امواج فراصوت, دستگاه سوانگاری گازی,
چکیده مقاله :
حشره کش ها پس از استفاده می توانند در مواد غذایی باقی بمانند و در محیط، خاک سطحی و آب زیر زمینی گسترش یابند. حضور باقیمانده حشره کش ها در مواد غذایی یکی از نگرانی های مهم برای مصرف کنندگان است و آن ها در دراز مدت اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان دارند. در این پژوهش، یک روش میکرو استخراج مایع پخشی با امواج فراصوت بر پایه به کارگیری حلال های آلی با چگالی کمتر از آب برای استخراج و اندازه گیری حشره کش فنیتروتیون در نمونه های سبزی و آب توسعه داده شد. عاملهای موثر بر استخراج شامل نوع و حجم حلال استخراجکننده، دما، قدرت یونی و زمان جداسازی با گریزانه بررسی و بهینه سازی شدند. در شرایط بهینه استخراج، منحنی واسنجی در گستره 0/2 تا 100 میکروگرم بر لیتر در نمونه آبی و در گستره 02/0 تا 20 میلیگرم بر کیلوگرم در نمونه گیاه بهدست آمد. قابلیت کاربرد روش در استخراج و اندازهگیری فنیتروتیون در نمونه سبزی و آب بهطور موفقیت آمیزی مورد ارزیابی قرار گرفت.
Insecticides can remain in the food products after using, and spread in the environment, surface soil and underground water. The existence of insecticides remainder in the food products is one of the most important concerns for consumers. They have undesirable effects to human health during a long time. In this research, simple and efficient ultrasound-assisted emulsification microextraction (USAEME) method was successfully developed based on applying low density organic solvents for the extraction and determination of fenitrothion insecticide in vegetable and water samples. Several factors influencing the extraction such as type and volume of extraction solvent, temperature, ionic strength and centrifugation time were investigated and optimized. Under the optimum conditions, the calibration ranges was from 2.0 to 100 µg L-1 in water sample and was range from 0.02 to 20 mg kg-1 in plant. The applicability of the proposed method was successfully evaluated by the extraction and determination of fenitrothion from some natural vegetable and water samples.
[1] Krol, W.J.; Arsenault, T.L.; Pylypiw, H.M.;
Mattina, M.J.I.; J. Agric. Food Chem. 48,
4666-4670, 2000.
[2] Torres, C.M.; Pico, Y.; Manes, J.; J.
Chromatogr. A 754, 301-331, 1996.
[3] Helferich, W.; “Food Toxicology”, CRC,
USA, 2001.
[4] List of permitted pesticides in the country,
Plant protection organization, 1378.
[5] Hotchkiss, J.H.; Crit. Rev. Food Sci. Nu tr.
31, 191-203, 1992.
[6] Li, J.; Sander son, R.D.; Jacobs, E.P.; J.
Membrane. Sci. 205, 247-257, 2002.
[7] Farmer, A.D.; Collings, A.F.; Jameson, G.J.;
Intern. J. Mineral. Proc. 60, 101-113, 2000.
[8] Fernandez-Perez, V.; Tapiador, J.; Martin,
A.; Luque de Castro, M.D.; Innov. Food Sci.
Emerging Technol. 5, 361-368, 2004.
[9] Priego-Capote, F.; Luque de Castro, M.D.;
Trends Anal. Chem. 23, 644-653, 2004.
[10] Luque-Garcia, J.L.; Luque de Castro, M.D.;
Trends Anal. Chem. 22, 41-47, 2003.
[11] Solich, P.; Polydorou, C.K.; Koupparis,
M.A.; Efstathiou, C.E.; J. Pharm. Biomed.
Anal. 22, 781-789, 2000.
[12] Bermejo-Barrera, P.; Muniz-Naveiro, O.;
Moreda-Pineiro, A.; Bermejo-Barrera, A.;
Anal. Chim. Acta 439, 211-227, 2001.
[13] Luque de Castro, M.D.; Luque-Garcia, J.L.;
“Acceleration and Automation of Solid
Treatment sample”, Elsevier , Netherlands,
2002.
[14] Vieira, M.A.; Ribeiro, A.S.; Dias, L.F.;
Curtius, A.J.; Spectrochim. Acta B 60, 643-
652, 2005
[15] Caldeira, I.; Pereira, R.; Climaco, M.C.;
Belchior, A.P.; De S ousa, R.B.R.B.; Anal.
Chim. Acta 513, 125-134, 2004.
[16] Regueiro, J.; Llompart, M.; Garcia-Jares, C.;
Garcia-Monteagudo, J.C.; Cela, R.; J.
Chromatogr, A 1190, 27-38, 2008.
[17] Rezaee, M.; Assadi, Y.; Milani Hosseini,
M.R.; Aghaee, E.; Ahmadi, F.; Berijani,
S.; J. Chromatogr A 1116, 1-9, 2006.
[18] Saleh, A.; Yamini , Y.; Faraji, M.; Rezaee,
M.; Ghambarian, M.; J. Chromatogr. A 1216,
6673-6679, 2009.
_||_