اثر هیپولیپیدمیک اسانس شوید در موشهای صحرایی هیپرلیپیدمیک
محورهای موضوعی : زیست شناسی سلولی تکوینی گیاهی و جانوری ، تکوین و تمایز ، زیست شناسی میکروارگانیسمطیبه مرادخانی 1 , مریم عیدی 2 , علیرضا سعیدی نیا 3
1 - گروه ژنتیک، دانشکده علوم زیستی، واحد ورامین - پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی
2 - دانشگاه آزاد اسلامی - واحد ورامین - پیشوا - گروه زیست شناسی
3 - دانشکده علوم زیستی، دانشگاه مالک اشتر، تهران، ایران
کلید واژه: موش صحرایی, هیپرلیپیدمی, اسانس شوید, آسیب کبدی,
چکیده مقاله :
هیپرلیپیدمی به عنوان یکی از مهمترین عوامل خطرزای بیماریهای قلبی-عروقی مطرح میباشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر اسانس شوید بر سطح لیپیدهای سرم در موشهای صحرایی هیپرلیپیدمیک است. در این مطالعه تجربی، 36 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت کاملاً تصادفی به شش گروه مساوی تقسیم شدند که شامل گروه کنترل سالم، گروه کنترل هیپرلیپیدمیک (دریافت کننده رژیم غذایی با 10 درصد چربی)، گروه هیپرلیپیدمیک دریافت کننده آتورواستاتین (غلظت 10 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن) و گروههای تجربی هیپرلیپیدمیک دریافت کننده اسانس شوید (غلظتهای 5/0، 1 و 2 میلیلیتر بر کیلوگرم وزن بدن) بودند. پس از 8 هفته تیمار، حیوانات بمدت 12 ساعت ناشتایی داده شده و سپس توزین و توسط اتر بیهوش گردیدند و خونگیری از قلب و نمونه برداری از کبد انجام گرفت. سطح کلسترول، تری گلیسرید، LDL، HDL، VLDL، AST وALT سرم توسط کیت اندازهگیری شد. مقاطع بافت کبد به روش هماتوکسیلین-ائوزین رنگآمیزی شدند. نتایج نشان داد تیمار خوراکی آتورواستاتین و اسانس شوید موجب کاهش معنی دار وزن بدن، سطح کلسترول، تری گلیسرید، LDL، VLDL، ALT و AST سرم و آسیب کبدی و افزایش معنی دار سطح سرمی HDL در گروه های تجربی در مقایسه با حیوانات کنترل هیپرلیپیدمیک می گردد. بنابراین، اسانس شوید علاوه بر کاهش چربی خون دارای اثر آنتی اکسیدانی است و موجب بهبود عملکرد کبد می گردد.
Hyperlipidemia is one of the most important risk factors of cardiovascular disease. The aim of present study was to evaluate the effect of essential oil dill on the lipid profile in hyperlipidemic rats. Thirty-six adult male rats were divided into 6 groups including normal group, control hyperlipidemic group (received 10% lipid in food), hyperlipidemic rats (received atorvastatin at dose of 10 mg/kg, daily) and experimental hyperlipidemic rats (received essential oil of dill at doses 0.5, 1 and 2 ml/kg, daily). After 8 weeks and 12 h fastening, the animals were weighted and anesthetized by ether. The blood and liver sampling was done. The serum cholesterol, triglyceride, LDL, HDL, VLDL, AST and ALT levels were measured by kit. The liver sections were stained by haematocilin-eosin method. The result showed that oral treatment of atorvastatin and essential oil of dill decreased weight gain, serum cholesterol, triglyceride, LDL, VLDL, AST and ALT levels and liver damaged, while increased serum HDL level in experimental rats in comparison to control hyperlipidemic rats, significantly. So, essential oil of dill improved lipid profile in hyperlipidemic animal and has antioxidant effect with improving liver tissue and function.
[1 ] دوازده امامی س، جهانسوز م، سفیدکن ف، .مقایسه اثر فصل کاشت بر 1389 . مظاهری ر عملکرد و صفات رزاعی شوید. مجله بهبود .47-41 :)1(12 محصولات رزاعی، ، چاپ ششم ، . گیاهان دارویی 1375 . ] زرگری ع
2[ موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، صفحه: 531-528. ] سترکی م، شاهین فرد ن، انصاری ر، فروزنده ز،
3[ . بررسی اثر 1392اصغر زاده س، رفیعیان م. مقایسه ای عصاره هیدروالکلی شوید و استاتین بر روی پروفایل لیپیدی. مجله دانشگاه علوم پزشکی .168-158 :)2(20کرمان، . اثر عصاره 1386 ] طاهر م، قنادی ع، کریمیان ر.
4[ هیدروالکلی کرفس و شوید بر فعالیت آنزیم های کبدی رت. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی .12-8 :)43(2قزوین، ] عسکری م، نظری ح، رحیمی زاده ش، صادقی ح،
5[ . تاثیر عصاره ی هیدروالکلی 1395دانش پایه ن. تخم شوید بر پروفایل چربی در موش های صحرایی نر دیابتی. مجله علمی پژوهشی دانشگاه .454-446 :)5(21علوم پزشکی یاسوج، .اثر 1384 . ] غریب ناصری م، مرد ع، فربود ی
6[ عصاره میوه شوید بر انقباضات رحم موش :)4(8 ، صحرایی. مجله علوم پایه پزشکی ایران 2263-270. ] فتوحی ا، اصغری ف، میرزازاده ع، علاالدینی ف،
7[ .1381یزدانی ک، آریا آ، صفایی ا، وفادار ج. بررسی مقایسه ای اثرات درمانی و عوارض کوتاه مدت آنتوم با اسید نیکوتینیک، کلستیرامین، مجموع آنها و دارونما در افراد مبتلا به هبپرکلسترولمی با روش دو سوکور و انتخاب :)3(1تصادفی نمونه ها. فصلنامه گیاهان دارویی، 51-59. . دایره المعارف گیاهی، جلد 1375 ] میرحیدر ح.
8[ اول، دفتر نشر و فرهنگ اسلامی، تهران، صفحه 159-155.
[9] Athyros VG, Tziomalos K, Karagiannis A and Mikhailidis D. (2011). Dyslipidemia of obesity metabolic syndrome and type 2 diabetes mellitus: the case for residual risk reduction after statin treatment. The Open Cardiovascular Medicine Journal, 5: 24– 34.
[10] Bok SH, Park SY, Park YB, Lee MK, Jeon SM, Jeong TS. (2002). Quercetin dihydrate and gallate supplements lower plasma and hepatic lipids and change activities of hepatic antioxidant enzymes in high cholesterol-fed rats. Int J Vitam Nutr Res, 72(3): 161-9.
[11] Charlton M, Sreekumar R, Rasmussen D, Lindor K, Nair KS. (2002). Apolipoprotein synthesis in nonalcoholic steatohepatitis. Hepatology, 35(4): 898-904.
[12] Chung KT, Wong TY, Wei CI, Huang YH, Lin Y. (1998). Tannins and human health review. J Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 38(6): 421-446.
[13] Harris WS, Miller M, Tighe AP, Davidson MH, Schaefer EJ. (2008). Omega-3 fatty acids and coronary heart disease risk: clinical and mechanistic perspectives. Atherosclerosis, 197 (1): 12–24.
[14] Justesen U, Knuthsen P, Leth T. (1997). Determination of plant polyphenols in Danish foodstuffs by HPLC-UV and LCMS detection. Cancer Lett, 114(1): 165-7.
[15] Tebib K, Bitri L, Besancon P, Rouanet JM. (1994). Polymeric grape seed tannis prevent plasma cholesterol changes in high- cholesterol- fed rats. J Food Chemistry, 49: 403-406
[16] Kim HJ, Teag oh G, park YB, Lee MK, Seo HJ, Choi MS. (2004). Naringin alters the cholesterol biosynthesis and antioxidant enzyme activities in LDL receptor – knockout mice under cholesterol for condition. J Life Sciences, 74: 1621-1634.
[17] Kusters DM, Avis HJ, Braamskampetal MJ, Huijgen R. (2013). Inheritance pattern of hypercholesterolemia and markers of cardiovascular risk familial. Journal of Lipid Research, 54(9): 2543-2549.
[18] Mahamuni SP, Khose RD, Menaa F, Badole SL. (2012). Therapeutic approaches to drug targets in hyperlipidemia. Biomedicine, 2 (4:)137–146.
[19] Mathers CD, Loncar D. (2006). Projections of global mortality and burden of disease from 2002 to 2030. PLoS Medicine, 3 (11): e442.
[20] Reddy GD, Reddy AG, Rao GS, Kumar MV. (2012). Pharmacokinetic interaction of garlic and atorvastatin in dyslipidemic rats. Indian J Pharmacol, 44(2): 246–252.
[21] Steinberg D. (2006). Thematic review series: the pathogenesis of atherosclerosis. An interpretive history of the cholesterol controversy, part V: the discovery of the statins and the end of the controversy. J Lipid Res, 47: 1339–51.
[22] Souza MC, Siani AC, Ramos MFS, Menezes-de-Lima OM, Henriques MGMO. (2003). Evaluation of anti-inflammatory activity of essential oils from two Asteraceae species. Pharmazie, 58(8): 582586.
[23] Verstegen- Haaksma AA, Swarts HJ, Jansesn B, Groot A, MacGillarry N, witholt B. (1995). Application of S-(+)carvone in the synthesis of biologically active natural products using chemical transformations and bioconversions. Industrial Crops and Products, 4(1): 15-21.
[24] Xie W, Zhao Y, Du L. (2012). Emerging approaches of traditional Chinese formulas for the treatment of hyperlipidemia. Journal of Ethnopharmacology, 140 (2): 345–367.
_||_