امکان سنجی اقلیمی کشت زیتون در استان کرمانشاه
محورهای موضوعی : مطالعات برنامه ریزی شهری و منطقه ایسید حسین میرموسوی 1 , حمید اکبری 2
1 - استادیار گروه جغرافیا دانشگاه زنجان
2 - کارشناسی ارشد اقلیم شناسی
کلید واژه: نیاز آبی, زیتون, استان کرمانشاه, اقلیم کشاورزی,
چکیده مقاله :
این مطالعه با هدف بررسی و تطبیق شرایط آب و هوایی ایستگاههای منتخب استان کرمانشاه ( ایستگاههای کرمانشاه، کنگاور، اسلام آباد غرب، سر پل ذهاب و روانسر ) با حجم آماری حداقل 18 سال، با نیازهای بیوکلیماتیک درخت زیتون به منظور امکان سنجی کشت آن انجام شده است. بدین منظور با توجه به شرایط فنولوژیکی زیتون و تطبیق آن با شرایط اقلیمی مورد نیاز به بررسی شاخص های موثر در کشت محصول پرداخته شده است . با استفاده از روش فائو- پنمن – مانتیث نیاز آبی و مقادیر نیاز آبیاری محاسبه و در ادامه درجه حرارت ترا کمی و نیاز سرمایی محصول نیز محاسبه شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد در بین عناصر اقلیمی دما یک عامل محدود کننده محسوب می شود. همچنین برآورد نیاز آبی و نیاز آبیاری نشان داد که ایستگاههای منتخب به لحاظ بارش برای تامین نیاز آبی و آبیاری برای تولید محصول با کیفیت با کمبود مواجه است ولی یک عامل محدود کننده به شمار نمی آید. با مقایسه عناصر اقلیمی استان کرمانشاه با نیازهای اقلیمی زیتون مشخص شدکه عناصر حداقل دمای سردترین ماه ، حداکثر دمای گرم ترین ماه ، ساعات آفتابی سازگاری کامل با شرایط فیزیولوژیکی زیتون را دارند.
This study is implemented to survey and compare weather conditions in selected stations (Kermanshah, Kangavar, Islamabad Gharb, Sarpolezahab, and Ravansar) in a statistical period of at least 18 years, with bioclimatic needs of olive tree cultivation feasibility. For this purpose, regarding phonological conditions of olive and its match with needed climate effective indices in cultivation of the crop has been investigated. Using FAO - Penman - Mantys irrigation and water requirement are calculated. Finally, the temperature need and cooling degree of the crop product were estimated. Results of this study indicate that among the elements of climate, temperature is a limiting factor. The estimated irrigation and water requirements also indicated that the selected stations face dire shortage to rainfall and irrigation for producing quality product, but they are not limiting factors. Comparing climatic elements of Kermanshah with specific needs of olive climate it was indicated that the lowest temperature degree in the coldest month and the highest temperature, in the hottest month, and sunny hours have full compatibility with physiological conditions of olive.