تبیین عوامل موثر بر توسعه مهارت های کارآفرینی در کسب و کارهای خانوادگی روستایی از دیدگاه روستائیان (مطالعهی موردی: شهرستان بوکان)
محورهای موضوعی : مطالعات برنامه ریزی روستایی و عشایریانور شنگه 1 , لقمان رشیدپور 2 , سلیمان رسولی آذر 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت کشاورزی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
2 - استادیار گروه مدیریت کشاورزی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
3 - استادیار گروه مدیریت کشاورزی، واحد مهاباد، دانشگاه آزاد اسلامی، مهاباد، ایران
کلید واژه: ", عوامل موثر", توسعه", مهارت کارآفرینی", کسب و کارهای خانوادگی", بوکان",
چکیده مقاله :
مقدمه: توسعه کسب و کارهای خانوادگی کارآفرینانه فرآیند پیچیده و دشواری است که برای دستیابی به آن پیش از هر چیز باید شناخت جامعی نسبت به عوامل موثر بر توسعه این کسب و کارها داشت تا بتوان راهکارهایی را بر اساس شرایط منطقه برای توسعه کسب و کارهای خانوادگی ارائه داد. هدف پژوهش: این تحقیق با هدف تبیین عوامل موثر بر توسعه مهارت کارآفرینی در کسب و کارهای خانوادگی روستایی انجام شد.روش شناسی تحقیق: این تحقیق از نوع توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه بهره برداران فعال و کارآفرین روستایی در بخش های کشاورزی، دامداری، باغبانی و خدماتی شهرستان بوکان به تعداد 12700 بهره بردار بودند. برای انتخاب نمونه ها از جدول کرجسی و مورگان استفاده شدکه بر مبنای جامعه آماری، تعداد 375 نمونه برآورد گردید. برای بررسی و تحلیل مبانی نظری از شیوه مطالعات اسنادی و جستجو در پایگاههای اطلاعاتی علمی استفاده شد و در بخش میدانی نیز، ابزار جمعآوری دادهها، پرسشنامهای محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه بر مبنای روش اعتبار محتوایی تایید و قابلیت اعتماد پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ تعیین گردید که میزان آلفای کرنباخ آن برای مولفههای اصلی پرسشنامه بین 732/0 تا 959/0 محاسبه و تعیین گردید که به طور متوسط قابل قبول بود. تحلیل داده های پژوهش حاضر در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزارSPSSwin22 انجام شده است.قلمرو جغرافیایی پژوهش: شهرستان بوکان در استان آذربایجان غربی، با وسعت ۲۵۴۱۳۰۶ کیلومترمربع، حدود 50/6 درصد از سطح استان را به خود اختصاص میدهد دارای یک نقطه شهری، دو بخش،7 دهستان و 181 آبادی دارای سکنه میباشد. یافته ها و بحث: نتایج تحلیل آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که همبستگی مثبت و معنی داری بین عوامل آموزشی، اقتصادی، زیرساختی، فردی، محیطی و سیاستگذاری و توسعه مهارت های کارآفرینی وجود دارد. نتایج مدل رگرسیون چندگانه نشان داد که 4/52 درصد تغییرات متغیر وابسته توسعه مهارتهای کارآفرینی از طریق متغیرهای وابسته تحقیق پیشبینی و تعیین خواهد شد. نتایج: نتایج نشان داد که عوامل آموزشی، اقتصادی، زیرساختی، فردی، محیطی و سیاستگذاری با توسعه مهارت های کارآفرینی ارتباط و تاثیری معنی داری در تعیین و پیشبینی توسعه مهارتهای کارآفرینی دارند.
Introduction: The development of entrepreneurial family businesses is a complex and difficult process to achieve. First of all, a comprehensive understanding of the factors affecting the development of these businesses in order to provide solutions based on the regional conditions for the development of family businesses is needed.Goal: This study was conducted to explain the factors affecting the development of entrepreneurial skills in rural family businessesMethodology: This research was descriptive-survey. The statistical population of this research includes all active agricultural beneficiaries and rural entrepreneurs in the agriculture, livestock, gardening and services sectors of Boukan with 12700 people. To select the samples, the Kerjesi and Morgan tables were used. Based on the statistical population, 375 samples were estimated and selected in a simple random sampling method. To study theoretical foundations, documentary studies were used. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. Validity of the questionnaire was determined based on the content validation method and the reliability of the questionnaire through Cronbach's alpha, which was calculated and determined for the main components of the questionnaire between 0.732 and 0.995, which was acceptable on average. Data analysis of the present study was carried out in two sections; descriptive and inferential statistics and using SPSSwin22 software.Geographical area of research: Buokan county is one of the counties of West Azerbaijan province. Its area is 2541,306 square kilometers, occupying about 6.50 percent of the province.Results and discussion: The results of Pearson correlation test showed that there is a positive and significant correlation between educational, economic, infrastructural, individual, environmental and policy factors with the development of entrepreneurial skills. The results of multiple regression model show that 52.4% of changes in entrepreneurship skills development are predicted and determined.Conclusion: The results showed that educational, economic, infrastructural, individual, environmental and policy factors have a significant relationship and effect with the development of entrepreneurship skills in determining and predicting the development of entrepreneurial skills.
احسانیفر، تهمینه؛ رستمی، فرحناز، نادری، نادر و رضایی، بیژن. (1395). موانع و راهکارهای توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی. کارآفرینی در کشاورزی، 3 (2)، 15-1.
احمدپور، امیر؛ قاسمی، حیدر و علیخانی دادوکلایی مهدی .(1394). عاملهای موثر بر توسعهی مهارتهای کارآفرینی دانشجویان آموزشکدههای کشاورزی ایران. پژوهش مدیریت آموزش کشاورزی، 7 (32). 40-26.
انبارلو، مسعود و هرائینی، مصطفی .(1395). جایگاه کارآفرینی در توسعه پایدار سکونت گاه های روستایی. پنجمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت، کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران.
ایزدی، بنت الهدی؛ رضایی مقدم، کوروش و اسداله پور، علی .(1395). سازههای موثر و موانع تحقق توسعه کارآفرینی در مشاغل خانگی بخش کشاورزی در مناطق روستایی شیراز. علوم ترویج و آموزش کشاورزی، 12 (1)، 51-39.
پناهی، لیلا؛ پیشرو، حمداله و شاهقلی، محمد صادق .(1395). بررسی موانع کارآفرینی در مناطق روستایی شهرستان مرودشت در جهت کاهش بیکاری. فصلنامه جغرافیایی سرزمین، 11(50)، 120- 107.
خسرویپور، بهمنو و دهقانپور، مجتبی .(1394). کارآفرینی در بخش کشاورزی از طریق ایجاد و گسترش مشاغل خانگی. کارآفرینی در کشاورزی، 2(3)، 75-61.
رحمان نیای کوشکی، مهدی؛ زارعی، یعقوب و استعلاجی، علیرضا .(1396). واکاوی موانع فرآوری کار آفرینی خانگی در نواحی روستایی با تاکید بر اقتصاد مقاومتی از دیدگاه دانشجویان جهادگر بسیجی به مناطق محروم، مطالعه موردی: دهستان کامفیروز شهرستان مرودشت). 12 (2)، 265-249.
رکنالدین افتخاری عبدالرضا؛ سجاسی قیداری، حمداله و رضوی، سید حسن .(1389). راهبردهای توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی (مطالعه موردی:روستاهای شهرستان خدابنده). فصلنامه روستا و توسعه، 13(3)، 29-1.
رئیسی، ابوبکر؛ شیهکی تاش، مهیم، سالارزهی، حبیباله و نفسعبدالعزیز، ولی .(1395). شناسایی و اولویتبندی عوامل مؤثر بر توسعه کارآفرینی کشاورزی در مناطق روستایی (مطالعه موردی: شهرستان سرباز). راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، 3 (6)، 58-51.
سجاسی قیداری، حمد اله؛ رکن الدین افتخاری، عبدالرضا و پورطاهری، مهدی .(1393). تدوین و اعتبار سنجی شاخصهای توسعه کارآفرینی اکوتوریستی در مناطق روستایی. فصلنامه مطالعات برنامهریزی سکونتگاههای انسانی، 9 (26)، 70-45.
شفیعی ثابت، ناصر؛ انبارلو، مسعود و یوسفی طالقانی، علی .(1397). واکاوی تسهیل کنندهای مشارکت روستاییان در توسعه سکونتگاههای روستایی (مطالعه موردی: دهستان چورزق و درام شهرستان طارم). فصلنامه مطالعات برنامهریزی سکونتگاههای انسانی، 13 (3)، 744-729.
صادقلو، طاهره؛ حیدری ساربان، وکیل و قلی زاده، سلیمه .(1396). ارزیابی ظرفیتهای توسعه کارآفرینی در نواحی روستایی (مطالعه موردی: روستاهای دهستان بیزکی). فصلنامه جغرافیا و توسعه، 15(49)، 58-37.
مرکز آمار ایران .(1395). نتایج تفصیلی سرشماری عمومی کشاورزی. استان آذربایجان غربی، گزارشی از کشاورزی.
نبی زاده ذوالپیرانی، مجتبی؛ حسینی یکانی، سیدعلی و حیدری کمال آبادی، رضا .(1394). عوامل مؤثر بر انگیزه کارآفرینی کشاورزی (مطالعه موردی: استان گیلان). راهبردهای کارآفرینی در کشاورزی، 2 (3)، 18-9.
نجفی کانی، علی اکبر؛ حسام، مهدی و آشور، حدیثه .(1394). سنجش وضعیت توسعه کارآفرینی در مناطق روستایی (مطالعه موردی: دهستان استرآباد جنوبی در شهرستان گرگان). فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، 4(11)، 56-37.
هزار جریبی، جعفر .(1382). توسعه کارآفرینی و دانش آموختگان. فصلنامه پژوهش و برنامه ریزی در آموزش عالی، ۹ (۴)، 177-159.
Ahmadi Kafshani, A., Noori, P., & Talebi, K. (2018). Examining the Process of Knowledge Transfer in Family Businesses: A Fundamental Data Theory Approach. Entrepreneurship Development, 11(2), 201-220.
Arshed, N., Carter, S., & Mason, C. (2014). The ineffectiveness of entrepreneurship
policy: is policy formulation to blame?. Small Bus Econ, 43, 639–659.
Belas, J., Demjan, J., Habanik, J., Hudakova, M., & Sipko, J. (2015). The business
environment of small and medium-sized enterprises in selected regions of the Czech
republic and Slovakia. Business Administration and Management, 1(8), 95-110.
Chang, J., & Alison, R. (2013). Assessing students' entrepreneurial skills development in live projects. Journal of Small Business and Enterprise Development, 5(20), 241-225.
Chrisman, J.J., Chua, J.H., & Steier, L.P. (2011). Resilience of family firms: An Introduction. Entrepreneurship Theory and Practice, 35(6), 1107–1119.
Dawari, A., Ramezanpour Nargesi, Gh., Afrasibi R., & Dawari A. (2018). The Impact of Job Policies and the Business Environment on the Development of Workers. Entrepreneurship Development, 11(2), 321-339.
Decter, M., Bennett, D., & Leseure, M. (2007). University to business technology transfer UK and USA comparisons. Technovation, 7(27), 145–55.
DOI 10.1007/s11187-014-9554-8.
Fayolle, A. (2005). Evaluation of entrepreneurship education: behavior performing or
intention increasing. International journal of entrepreneurship and business, 2 (1), 89-98.
Hnatek, M. (2015). Entrepreneurial thinking as a key factor of family business success.
Procedia-Social and Behavioral Sciences, 181, 342-348.
http:// jshsp.iaurasht.ac.ir/article_545186_en.html.
Ibukunoluwa, O.E. and Oluwadamilola, E.A. (2014). Relevance of prosocial behaviours to rural entrepreneurship development in Nigeria. Case Studies Journal, 3 (4), 8-15.
Joice, T., & R.Mujuru .(2014). Researched about Entrepreneurial Agriculture for Human Development (A Case Study of Dotito Irrigation Scheme, Mt Darwin). International Journal of Humanities and Social Science, 4(4), 121-131.
Lordkipanidze, M., Brezet, H., & Backman, M. (2005). The entrepreneurshipfactor in sustainable tourism development. Journal of Cleaner Production, 13(8), 787-798.
Lundstrom, A., Vikström, P., Fink, M., Meuleman, M., Gaodek, D.J., & Storey, D. (2014).
Measuring the Costs and Coverage of SME and Entrepreneurship Policy: A
Pioneering Study, Entrepreneurship Theory and Practice, 38(4), 941-957.
Millman, C., & Li, Z. (2017). Establishing a viable institutional environment for
entrepreneurship in China: A case study of Zhejiang province. Strategic Change, 26(3), 237–242.
Patel, B., & Chavda, K. (2013). Rural Entrepreneurship in India: Challenge and
Problems. International Journal of Advance Research in Computer Science and Management Studies, 1(2), 28-36.
Pindado, E., & Sanchez, M. (2017). Researching the entrepreneurial behavior of new and existing ventures in European agriculture. Springer Science Business Media New York, 49 (2), 421-444.
Shanga, A., Rashidpour, L., & Rasouliazar, S. (2018). Explaining Effective Factors on Entrepreneurship Skills Development in Rural Family Businesses (Case Study: Boukan County(. Master's thesis,Mahabad Branch, Islamic Azad University, Mahabad.
Sobel, R.S. and King. K.A. (2008). Does school choice increase the rate of youth
entrepreneurship? Economics of Education Review, 7(27), 429-438.
Stenholm, P. J. Acs, Z., & Wuebker, R. (2013). Exploring country-level institutional
arrangements on the rate and type of entrepreneurial activity. Journal of Business
Venturing, 28(1), 176-193.
Thromton, H., Riberio–Soriano, D., & Urbano, D. (2013). Socio-Cultural Factors and Entrepreneurial Activity an Overview, International Small Business Journal, 29(2), 105-118.
Toma, S.G., Grigore, A.M. & Marines, P. (2013). Economic Development and Entrepreneurship. Procedia Economics and Finance, 8(2), 436–443.
Ugochukwu, C.O., Elom, E.N., Ituma, A., Opara, P.N., Ukwa, N.J., Inyiagu .E.E., & Ndem, J. (2014). Influence of Entrepreneurship Education on Students Attaining Business Development Awareness and Skills Acquisition in Nigeria. Journal of Research & Method in Education, 4(3), 37-44.
Urbano, D., Domingo, N., & Soriano R. (2011). Socio-cultural factors and transnational entrepreneurship: A multiple case study in Spain. International Small Business Journal London, 29(2), 119-127.
_||_