Dietary Formulation with Poultry by-Product Meal on a Total Amino Acid vs. a Digestible Amino Acid Basis
محورهای موضوعی : CamelM. Jafari 1 , A. Mirzaei-Aghsaghali 2
1 - Department of Animal Science, Astara Branch, Islamic Azad University, Astara, Iran
2 - Department of Animal Science, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran
کلید واژه: amino acid digestibility, chick, poultry by-product meal,
چکیده مقاله :
Previous results indicated that performance of chicks fed a high level (10%) of poultry by-product meal(PBM) was lower than performance of chicks fed a corn-soybean meal (SBM) diet. The latter difference was hypothesized to be due to variation in digestible amino acid (AA) levels among the diets. This study evaluated diets containing PBM formulated on equivalent total AA basis vs. an equivalent digestible AA basis compared to a corn-SBM diet. In this study, 7 days old male chicks were fed from 8 to 21 and 21 to 42 days of age with a corn-SBM diet or diets containing 5 or 10% PBM formulated to be equal in total or digestible AA to the corn-SBM diet. From 8 to 21 days post hatch, chicks fed 10% PBM diet formulated on a total AA basis had significantly lower (P<0.05) feed efficiency than chicks consuming the corn-SBM diet. However, formulating diets containing 5 or 10% PBM on a digestible AA basis yielded growth performance equivalent to chicks fed the corn-SBM diet. From 21 to 42 days of age, chicks fed diets containing 5 or 10% PBM formulated on a total AA had significantly lower (P<0.05) weight gain and feed efficiency than chicks consuming the corn-SBM diet. Diets containing PBM formulated on a digestible AA yielded growth performance equivalent to chicks fed the corn-SBM diet. The results of this study indicated that formulation of diets containing PBM on a digestible AA basis is superior to formulation on a total AA basis and that 10% inclusion of PBM in chick diets had no detrimental effects on performance if the diets were formulated to contain adequate levels of digestible AA.
نتایج مطالعات نشان میدهد، عملکرد جوجههای تغذیه شده از سطوح بالای (10 درصد) پودر ضایعات طیور در جیره کمتر از جوجههای تغذیه شده از جیره حاوی ذرت و کنجاله سویا است. فرض میشود که تنوع در سطوح اسیدهای آمینه قابل هضم در میان جیرهها موجب این تفاوت شده است. این مطالعه جیرههای حاوی پودر ضایعات کشتارگاهی طیور را که بر مبنای اسیدهای آمینه کل یا قابل هضم فرموله شدهاند، با جیره حاوی ذرت و سویا مقایسه مینماید. در این آزمایش جوجههای نر 7 روزه از جیرههای حاوی ذرت و کنجاله سویا (شاهد) یا جیرههای حاوی 5 یا 10 درصد پودر ضایعات طیور بر مبنای اسیدهای آمینه کل یا قابل هضم از 8 تا 21 و 21 تا 42 روزگی تغذیه شدند. در 8 تا 21 روزگی جوجههای تغذیه شده از 10 درصد پودر ضایعات طیور فرموله شده بر مبنای اسیدهای آمینه کل به طور معنیداری راندمان خوراک کمتری نسبت به جیره شاهد داشتند (05/0P<). اما جیرههای حاوی 5 یا 10 درصد پودر ضایعات طیور فرموله شده بر مبنای اسیدهای آمینه قابل هضم، عملکرد مشابه جوجههای تغذیه شده از جیره شاهد را داشتند. در 21 تا 42 روزگی جوجههای تغذیه شده از 5 یا 10 درصد پودر ضایعات طیور فرموله شده بر مبنای اسیدهای آمینه کل افزایش وزن و راندمان خوراک کمتری نسبت به جیره حاوی ذرت و کنجاله سویا را داشته (05/0P<)، لیکن جیرههای فرموله شده بر مبنای اسیدهای آمینه قابل هضم عملکرد مشابه جیره شاهد را داشتند. این نتایج نشان میدهد، فرموله کردن جیرههای حاوی پودر ضایعات طیور بر مبنای اسیدهای آمینه قابل هضم نسبت به فرموله کردن آنها بر اساس اسیدهای آمینه کل برتر بوده و در صورتی که جیرهها دارای سطوح مساوی از اسیدهای آمینه قابل هضم باشند، میتوان تا 10 درصد از پودر ضایعات کشتارگاهی طیور در جیره جوجههای گوشتی بدون اثرات منفی بر عملکرد استفاده نمود.
Adedokun S.A., Utterback P., Parsons C.M., Adeola O., Lilburn M.S. and Applegate T.J. (2009). Comparison of amino acid digestibility of feed ingredients in broilers, laying hens and caecectomised roosters. Br. Poult. Sci. 50, 350-358.
AOAC. (2000). Official Methods of Analysis. 17th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Batterham E.S. (1992). Availability and utilization of aminoacids for growing pigs. Nutr. Res. Rev. 5, 1-18.
Elkin R.G. (2002). Nutritional components of feedstuffs: a qualitative chemical appraisal of protein. Pp. 57-86 in Poultry Feedstuffs: Supply,Composition and Nutritive Value. J.M. Mcnab and K.N. Boorman, Eds. CABI, Oxon, United Kingdom.
Escalona R.R. and Pesti G.M. (1987). Nutritive value of poultry by-product meal. 3. Incorporation in to practical diets. Poult. Sci. 66, 1067-1070.
Fernandez S. and Parsons C.M. (1996). Bioavailability of the digestible lysine and valine in cottonseed and soybean meals for chicks. Poult. Sci. 73, 216-223.
Fernandez S.R., Zhang Y. and Parsons C.M. (1995). Dietary formulation with cottonseed meal on a total amino acid versus a digestible amino acid basis. Poult. Sci. 74, 1168-1179.
Garcia A.R., Batal A.B. and Dale N.M. (2007). A comparison of methods to determine amino acid digestibility of feed ingredients for chickens. Poult. Sci. 86, 94-101.
Gohl B. (1981). Tropical Feeds. Feed Information Summaries and Nutritive Values. FAO Animal Production and Health Series,Food and Agriculture Organization of United Nations, Rome.
Han Y. and Parsons C.M. (1990). Determination ofavailable amino acids and energy in alfalfa meal, feather meal and poultry by-product meal by variousmethods. Poult. Sci. 69, 1544-1552.
Hassanabadi A., Amanloo H. and Zamanian M. (2008). Effects of substitution of soybean meal with poultry by-product meal on broiler chickens performance. J. Anim. Vet. Adv. 7, 303-307.
Jafari M., Ebrahimnezhad Y., Janmohammadi H., Nazeradl K. and Nemati M. (2011). Evaluation of protein and energy quality of poultry by-product meal using poultry assays. African J. Agric. Res. 6, 1407-1412.
Kim E.J., Utterback P.L., Applegate T.J. and Parsons C.M. (2011). Comparison of amino acid digestibility of feedstuffs determined with the precision-fed cecectomized rooster assay and the standardized ileal amino acid digestibility assay. Poult. Sci. 90, 2511-2519.
Main M.A. and Doghir N.J. (1981). Limiting amino acids in poultry by-product meal for growing chicks. Pakistan Vet. J. 1, 96-99.
Main M.A. and Doghir N.J. (1982). Bioassay of limiting amino acids in poultry by-product meal. Pakistan Vet. J. 2, 161-163.
Moore S. (1963). On the determination of cystine as cysteic acid.J. Biol. Chem. 238, 235-237.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC.
Parsons C.M. (1985). Influence of caecectomy on digestibility of amino acids by roosters fed distillers dried grains with solubles. J. Agric. Sci. Camb. 104, 469-472.
Parsons C.M., Castanon F. and Han Y. (1997). Protein and amino acid quality of meat and bone meal. Poult. Sci. 76, 361-368.
Parsons C.M., Potter L.M. and Bliss B.A. (1982). True metabolizable energy corrected to nitrogen equilibrium. Poult. Sci. 61, 2241-2246.
Rostagno H.S., Pupa J.M.R. and Pack M. (1995). Diet formulation for broilers based on total versus digestible amino acids. J. Appl. Poult. Res. 4, 293-299.
SAS Institute. (1996). SAS®/STAT Software, Release 6.11. SAS Institute, Inc., Cary, NC.
Sasse C.E. and Baker D.H. (1973). Availability of sulfur amino acids in corn and corn gluten meal for growing chicks. J. Anim. Sci. 37, 1351-1355.
Sibbald I.R. (1979). A bioassay for available amino acids and true metabolizable energy in feedstuffs. Poult. Sci. 58, 668-673.
Spackman D.H., Stein W.H. and Moore S. (1958). Automaticrecording apparatus for use in the chromatography ofamino acids. Anal. Chem. 30,1190-1206.
Spiehs M.J., Whitney M.H. and Shurson G.C. (2002). Nutrient database for distiller’s dried grains with solubles produced from new ethanol plants in Minnesota and South Dakota. J. Anim. Sci. 80, 2639-2645.
Steel R.G.D. and Torrie J.H. (1980). Principles and Procedures of Statistics. A Biometrical Approach. 2nd Ed. McGraw-Hill, New York.