Dietary Formulation with Poultry by-Product Meal on a Total Amino Acid vs. a Digestible Amino Acid Basis
محورهای موضوعی : CamelM. Jafari 1 , A. Mirzaei-Aghsaghali 2
1 - Department of Animal Science, Astara Branch, Islamic Azad University, Astara, Iran
2 - Department of Animal Science, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran
کلید واژه: amino acid digestibility, chick, poultry by-product meal,
چکیده مقاله :
Previous results indicated that performance of chicks fed a high level (10%) of poultry by-product meal(PBM) was lower than performance of chicks fed a corn-soybean meal (SBM) diet. The latter difference was hypothesized to be due to variation in digestible amino acid (AA) levels among the diets. This study evaluated diets containing PBM formulated on equivalent total AA basis vs. an equivalent digestible AA basis compared to a corn-SBM diet. In this study, 7 days old male chicks were fed from 8 to 21 and 21 to 42 days of age with a corn-SBM diet or diets containing 5 or 10% PBM formulated to be equal in total or digestible AA to the corn-SBM diet. From 8 to 21 days post hatch, chicks fed 10% PBM diet formulated on a total AA basis had significantly lower (P<0.05) feed efficiency than chicks consuming the corn-SBM diet. However, formulating diets containing 5 or 10% PBM on a digestible AA basis yielded growth performance equivalent to chicks fed the corn-SBM diet. From 21 to 42 days of age, chicks fed diets containing 5 or 10% PBM formulated on a total AA had significantly lower (P<0.05) weight gain and feed efficiency than chicks consuming the corn-SBM diet. Diets containing PBM formulated on a digestible AA yielded growth performance equivalent to chicks fed the corn-SBM diet. The results of this study indicated that formulation of diets containing PBM on a digestible AA basis is superior to formulation on a total AA basis and that 10% inclusion of PBM in chick diets had no detrimental effects on performance if the diets were formulated to contain adequate levels of digestible AA.
نتایج مطالعات نشان میدهد، عملکرد جوجههای تغذیه شده از سطوح بالای (10 درصد) پودر ضایعات طیور در جیره کمتر از جوجههای تغذیه شده از جیره حاوی ذرت و کنجاله سویا است. فرض میشود که تنوع در سطوح اسیدهای آمینه قابل هضم در میان جیرهها موجب این تفاوت شده است. این مطالعه جیرههای حاوی پودر ضایعات کشتارگاهی طیور را که بر مبنای اسیدهای آمینه کل یا قابل هضم فرموله شدهاند، با جیره حاوی ذرت و سویا مقایسه مینماید. در این آزمایش جوجههای نر 7 روزه از جیرههای حاوی ذرت و کنجاله سویا (شاهد) یا جیرههای حاوی 5 یا 10 درصد پودر ضایعات طیور بر مبنای اسیدهای آمینه کل یا قابل هضم از 8 تا 21 و 21 تا 42 روزگی تغذیه شدند. در 8 تا 21 روزگی جوجههای تغذیه شده از 10 درصد پودر ضایعات طیور فرموله شده بر مبنای اسیدهای آمینه کل به طور معنیداری راندمان خوراک کمتری نسبت به جیره شاهد داشتند (05/0P<). اما جیرههای حاوی 5 یا 10 درصد پودر ضایعات طیور فرموله شده بر مبنای اسیدهای آمینه قابل هضم، عملکرد مشابه جوجههای تغذیه شده از جیره شاهد را داشتند. در 21 تا 42 روزگی جوجههای تغذیه شده از 5 یا 10 درصد پودر ضایعات طیور فرموله شده بر مبنای اسیدهای آمینه کل افزایش وزن و راندمان خوراک کمتری نسبت به جیره حاوی ذرت و کنجاله سویا را داشته (05/0P<)، لیکن جیرههای فرموله شده بر مبنای اسیدهای آمینه قابل هضم عملکرد مشابه جیره شاهد را داشتند. این نتایج نشان میدهد، فرموله کردن جیرههای حاوی پودر ضایعات طیور بر مبنای اسیدهای آمینه قابل هضم نسبت به فرموله کردن آنها بر اساس اسیدهای آمینه کل برتر بوده و در صورتی که جیرهها دارای سطوح مساوی از اسیدهای آمینه قابل هضم باشند، میتوان تا 10 درصد از پودر ضایعات کشتارگاهی طیور در جیره جوجههای گوشتی بدون اثرات منفی بر عملکرد استفاده نمود.
