Effect of Roasted Soybean and Canola Seeds on Peroxisome Proliferator-Activated Receptors Gamma (PPARG) Gene Expression and Cattle Milk Characteristics
محورهای موضوعی : Camelم. اَحسنی 1 , م.ر. محمدآبادی 2 , م. اسدی فوزی 3 , ع. اسمعیلی زاده کوشکوئه 4 , ا. خضری 5 , م. ویتالیونا بوشتراک 6 , M. Vitaliivna Bushtruk 7 , س. واسیلیوویچ تکاچنکو 8 , ر. ولادیمیریونا استاوتسکا 9 , ن. ایگوریونا کلاپمکو 10
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
3 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
4 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
5 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
6 - Department of Animal Science, Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Ukraine
7 - Department of Animal Science, Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Ukraine
8 - Department of Animal Science, Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Ukraine
9 - Department of Animal Science, Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Ukraine
10 - Department of Animal Science, Bila Tserkva National Agrarian University, Bila Tserkva, Ukraine
کلید واژه:
چکیده مقاله :
The aim of this research was to investigate the changes in milk yield and its composition, fatty acid profile and peroxisome proliferator-activated receptors gamma (PPARG) gene expression in adipose tissue of Iranian Holstein cattle in response to feeding isonitrogenousandisocaloric diets but formulated based on different oilseeds (soybean or canola seeds). Twenty cows were tested randomly with experimental diets. Sampling from subcutaneous adipose tissue was performed. Moreover, fatty acid composition was analyzed, total RNA was isolated, cDNA synthesized and samples were amplified. SPSS 16.0, LinRegPCR and REST software were used to analyze real-time polymerase chain reaction results of gene expression. The amount of PPARG gene expression in the adipose tissue for canola seed treatment, in comparison with the soybean seed was higher. The milk production, 4% fat corrected milk, fat percentage, milk urea nitrogen and body condition score between two treatments was significant (P<0.05). The results showed that the amount of some fatty acids extracted from adipose tissue was changed by altering the diet. As, for C16:1, C18:0 and C18:3t fatty acids, there was a significant effect between the two treatments (P<0.05). In general, the PPARG gene expression was not significant in canola that can be due to the similarity of most of the fatty acids between canola and soybean, and the similarity and nutrient balance of the diet. Therefore, canola seed can be a good option for dairy cattle diet due to high levels of fat and protein and lower prices than soybean seed. It can also be used to improve milk, with the effect of feeding on the fatty acid composition of the milk.
هدف این پژوهش بررسی تغییرات تولید و ترکیبات شیر، پروفایل اسیدهای چرب و بیان ژن PPARG در بافت چربی گاوهای هلشتاین ایران در پاسخ به جیرههای ایزونیتروژنوس و ایزوکالریک، در دانههای روغنی متفاوت (دانههای سویا و کانولا) بود. بیست گاو به صورت تصادفی با جیرههای آزمایشی تست شدند. نمونهبرداری از بافت چربی زیرپوستی انجام شد. به علاوه، ترکیب اسید چرب آنالیز شد، RNA کل استخراج شد، cDNA سنتز شد و نمونهها تکثیر شدند. نرم افزارهای SPSS 16.0، LinRegPCR و REST برای آنالیز نتایجReal-Time PCR بیان ژن مورد استفاده قرار گرفتند. مقدار بیان ژن PPARG در بافت چربی برای تیمار دانه کانولا در مقایسه با دانه سویا بالاتر بود. تولید شیر، شیر تصحیح شده بر اساس چهار درصد چربی، درصد چربی، نیتروژن اورهای شیر و نمره وضعیت بدنی بین دو تیمار تفاوت معنیداری داشت (05/0>P). نتایج نشان داد که مقدار بعضی اسیدهای چرب استخراج شده از بافت چربی با تغییر جیره تغییر میکند. به طوریکه، برای اسیدهای چرب C16:1، C18:0 و C18:3t اثر معنیداری بین دو تیمار وجود داشت (05/0>P). به طور کلی، بیان ژن PPARG در کانولا معنیدار نبود که میتواند به دلیل شباهت بیشتر اسیدهای چرب بین کانولا و سویا و شباهت و تعادل مواد مغذی جیره باشد. بنابراین، دانه کانولا میتواند گزینه خوبی برای جیره گاو شیری، به دلیل سطوح بالای چربی و پروتئین و قیمت پایینتر آن نسبت به دانه سویا باشد. این دانه همچنین برای بهبود شیر، با تأثیرات تغذیهای بر ترکیب اسیدچرب شیر میتواند استفاده شود.
