Growth Intensity of Lambs during Artificial Milk Rearing Depending on Chosen Non Genetic Factors
محورهای موضوعی : Camelپ. ماکوویسکی 1 , م. گالیسووا کوپیکووا 2 , م. مارگتین 3 , پ. ماکوویسکی 4 , م. ناگی 5
1 - Department of Biology, Faculty of Education, J. Selye University, Komárno, Slovak Republic
2 - Združenie Agropodnikateľov Slovenska, Hlohovská 2, Nitra, Slovak Republic
3 - National Agricultural and Food Centre, Research Institute for Animal Production Nitra, Hlohovecká 2, Lužianky, Slovak Republic|Slovak University of Agriculture in Nitra, Faculty of Agrobiology and Food Resources, Nitra, Slovak Republic
4 - Laboratory of Veterinary Histopathology in Komárno, Komárno, Slovak Republic
5 - Department of Biology, Faculty of Education, J. Selye University, Komárno, Slovak Republic
کلید واژه: age, sex, litter size, lambs, average daily gain, breeding group, improved Valachian, Lacaune, Tsigai,
چکیده مقاله :
The aim of the research was to evaluate the influence of sex, breeding group, litter size and age of lambs when placed in lambing pens for their growth rate during rearing. The average daily gain of lambs was evaluated based on their weighing data each week after their placement into lambing pens. Lambs of Improved Valachian, Tsigai and Lacaune breed (n=26) had been gradually integrated to the experiment. Artificial rearing was carried out using a feed slot machine. All lambs were weighted on a digital scale with an accuracy of 0.1 kg at birth, when placed in the lambing pens and then every week until weaning. The breeding group factor had no statistically significant effect on the average daily gain during milk rearing. The average daily gains of lambs at the end of milk rearing were the same for all experimental grups. The ewe lambs at the end of milk rearing reached a higher average daily gain than ram lambs; but we did not detect statistically significant influence of sex on the average daily gain. The litter size factor had a highly significant effect (P<0.01) only on the growth rate of lambs during the first week after beieng placed in the lambing pens. At the end of milk rearing, the average daily gain was the same for single-litter-lambs and twin-litter-lambs too. The difference of the age of their placement into lambing pens had no statistically significant effect on the weight of the lambs at the end of milk rearing. Statistically significant effect (P<0.05) was found in lambs of different age at their placement in the lambing pens on the average daily gain from placing in to the end of milk rearing. The lambs involved in rearing had a lower weight gains when placed into the lambing pens at an older age.
هدف پژوهش ارزیابی تأثیر جنس، گروه پرورشی، تعداد بره در هر زایش و سن برهها زمانیکه در پنهای برهزایی برای نرخ رشدشان در طول پرورش قرار میگیرند بود. متوسط رشد روزانه برهها براساس توزین دادههای هر هفته پس از قرار گرفتن آنها در پنهای برهزایی ارزیابی شد. برههای بهبود یافته Valachian، Tsigai و نژاد Lacaune (n=26) به تدریج به آزمایش پیوستند. پرورش مصنوعی با استفاده از یک ماشین تغذیه slot انجام شد. تمام برهها روی یک مقیاس دیجیتالی با صحت 1/0 کیلوگرم در زمان تولد، زمانیکه در پنهای برهزایی قرار داده شدند و سپس هر هفته تا شیردهی وزنکشی شدند. فاکتور گروه پرورشی هیچ اثر معنیداری روی متوسط رشد روزانه در طول پرورش شیری نداشت. متوسط رشد روزانه برهها در پایان پرورش شیری برای تمامی گروههای آزمایشی یکسان بود. میش برهها در پایان پرورش شیری به رشد متوسط روزانه بالاتری نسبت به قوچ برهها رسیدند، اما ما تأثیر معنیدار آماری اثر جنس روی متوسط رشد روزانه شناسایی نکردیم. عامل تعداد بره در هر زایش تأثیر بسیار معنیداری (01/0P<) تنها روی نرخ رشد برهها در طول اولین هفته پس از قرارگیری در پنهای برهزایی داشت. در پایان پرورش شیری، متوسط رشد روزانه برای تعداد برههای تکی و همچنین دوقلوها یکسان بود. تفاوتهای سن قرارگیری آنها در پنهای برهزایی اثر معنیداری آماری روی وزن برهها در پایان پرورش شیری نداشت. اثر معنیدار آماری (05/0P<) در برههای دارای سن متفاوت در قرارگیری آنها در پنهای برهزایی روی متوسط رشد روزانه از قرارگیری و تا پایان پرورش شیری یافت شد. برههای درگیر در پرورش، رشدهای وزنی کمتری، زمانیکه درون پنهای برهزایی در سنهای بالاتر قرار میگرفتند داشتند.
Akçapinar H. (2000). Sheep Breeding. Ismat Matbaasý Ltd., Ankara, Turkey.
Bimczok D., Rohl F.W. and Ganter M. (2005). Evaluation of lamb performance and costs in motherless rearing of German Grey Heath sheep under field conditions using automatic feeding systems. Small Rumin. Res. 60, 255-265.
Bocquier F., Aurel M.R., Barillet F., Jacquin M., Lagriffoul G. and Marie C. (1999). Effects of partial milking during the suckling period on milk production of Lacaune dairy ewes. Pp. 357-262 in Milking and Milk Production of Dairy Sheep and Goats. F. Barillet and N.P. Zervas, Eds. EAAP Publications. Wageningen, The Netherlands.
Čapistrák A., Margetín M., Apolen D. and Špánik J. (2004). Veľmi skorý odstav jahniat a dojenie bahníc plemena lacaune. Pp. 108-111 in Sborník přednášek z mezinárodní konference a setkání chovatelů, Brno, Czech Republic.
Folman Y., Volcani R. and Eyal E. (1966). Mother-offspring relationships in Awassi sheep. I: The effect of different suckling regimes and time of weaning on the lactation curve and milk yield in dairy flocks. J. Agric. Sci. 67, 359-368.
García de H.M., Sánchez C. and Colmenares J. (1998). Comparative evaluation in three suckling systems on goat kids in intensive managements. Zootec.Trop. 16, 87-98.
Gargouri A., Caja G., Such X., Ferret A., Casals R. and Peris S. (1993). Evaluation of a mixed system of milking and suckling in Manchega dairy ewes. Pp. 484-499 in Proc. 5th Int. Symp. Machine Milking of Small Rumin., Budapest, Hungarian.
McKusick B.C., Thomas D.L. and Berger Y.M. (2001). Effect of weaning system on commercial mil production and lamb growth of east friesian dairy sheep. J. Dairy Sci. 84, 1660-1668.
Pollott G.E., Gootwine E. (2004). Reproductive performance and milk production of Assaf sheep in an intensive management system. J. Dairy Sci. 87, 3690-3703.
SAS Institute. (2001). SAS®/STAT Software, Release 8.2. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sheath G.W., Thériez M. and Caja G. (1995). Grassland farm systems for sheep production. Pp. 527-550 in Proc. 4th Int. Symp. Nutr. Herb., Clermont-Ferrand, Paris.