Effects of essential oils of Thymus deanensis and Satureja bachtiarica on plasma lipoproteins in rats feeding with a fatty diet
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییمهرنوش نظری 1 , رامش منجمی 2 , عبدالله قاسمی پیربلوطی 3 , محسن جعفریان دهکردی 4 , مجید ریاحی دهکردی 5
1 - گروه زیست شناسی- فیزیولوژی جانوری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان، فلاورجان، ایران؛
2 - گروه زیست شناسی- فیزیولوژی جانوری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد فلاورجان، فلاورجان، ایران؛
3 - . گروه گیاهان دارویی، ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
گروه علوم گیاهی، کالج علوم طبیعی، دانشگاه ماساچوست، آمهرست، آمریکا؛
4 - گروه کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
5 - گروه کلینیکال پاتولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
کلید واژه: savory, Thyme, LDL, HDL, Plasma lipids,
چکیده مقاله :
Background & Aim: Hyper lipidemy is one of the main factors in progressing cardiovascular diseases. Thymus deanensis celak and Satureja bachtiarica Bunge are medicinal herbs which are used in folklore medicine in Iran. In this research, hypolipidemic effects of essential oils of these herbs in rats fed with a fatty diet were investigated. Experimental: 40 male and femade adult rats (20 rats in each group) with 190 - 220 g weight were divided to five groups randomly (8 rats in each group). Experimental groups were 1) control, 2) control + fatty ration, 3) standard drug () + fatty ration, 4) T. deanensis (200 mg/kg) + fatty ration, and 5) S. bachtiarica (200 mg/kg) + fatty ration. At one week after starting special dietary ration, animal treated by the essential oils for three weeks. In final, serum and plasma were separated for measuring lipids and doing the other biochemical experiments. Results & Discussion: Results indicated that the essential oil of T. deanensis in rats fed with fatty dietary ration decreased level of low density lipoproteins (LDL) significantly (p ≤ 0.05). There was a significant difference in amount of triglycerides of blood serum in rats (p ≤ 0.05), The lowest and highest amounts of triglycerides obtained from T. deanensis and control + fatty ration groups, respectively. Recommended applications/industries: Results indicated the essential oil of T. deanensis had hypolipidemic effect in rats fed with a fatty diet.
مقدمه و هدف: هیپرلیپدمی از ریسک فاکتورهای اصلی در پیشرفت بیماری های قلبی عروقی میباشد. آویشن دنایی(Thymus deanensisCelak) و مرزه بختیاری(Saturejabachtiarica Bunge) گیاهانی دارویی و معطری هستند که شاید به دلیل داشتن متابولیتهای ثانویه مهم در آنها نقش مناسبی در بهبود هیپرلیپدمی داشته باشند. روش بررسی: در این تحقیق اثرات هیپولیپدمیک اسانس دو گونه مذکور در موشهای صحرایی تغذیه شده با جیرهغذایی پرچرب موردبررسی قرارگرفتند. تعداد 40 سر موش صحرایی نر و ماده بالغ (20 سر در هر گروه) با میانگین وزن 190 تا 220 گرم به صورت تصادفی به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروههای آزمایشی در این مطالعه شامل 1) جیره شاهد؛ 2) جیره شاهد+ جیره پر چرب؛ 3) جیره پر چرب+ لوواستاتین؛ 4) جیره پر چرب+ اسانس آویشن دنایی(دز 200 میلی گرم بر کیلوگرم)؛ 5) جیره پر چرب+ اسانس مرزه بختیاری(دز 200 میلی گرم بر کیلوگرم) بودند. یک هفته بعد از شروع جیره غذایی خاص، حیوانات به مدت سه هفته تحت تیمارها فوق قرارگرفتند. پس از طی این مدت سرم و پلاسما جهت اندازهگیری لیپیدها و انجام سایر آزمایشات بیوشیمیایی جدا شد. نتایج و بحث:نتایج آزمایش نشان داد که اسانس آویشندنایی در موشهای صحرایی تغذیه شده با جیرهغذایی پرچرب به صورت معنیداری سطح لیپوپروتئین های با چگالی پائین(LDL) را کاهش داد(05/0>p). همچنین اسانس مرزه بختیاری تا حدودی سطح لیپوپروتئین های با چگالی بالا(HDL) را افزایش داد(05/0p)، به طوری که کمترین و بیشترین میزان تریگلیسریدها به ترتیب متعلق به گروه دریافت کننده اسانس آویشن دنایی و گروه دریافتکننده جیره پرچرب بود. توصیه کاربردی/صنعتی: نتایج آزمایش نشان داد که اسانس آویشن دنایی و مرزه بختیاری دارای اثرات آنتی لیپدمیک قوی در موشهای تغذیه شده با جیرهغذایی پرچرب میباشد.
احمدوند، ح.، طوافی، م.، شهسواری، غ.، خسروبیگی، ع.، باقری، ش. و عبدالله پور، ف. 1390. بررسی اسانس روغنی مرزه خوزستانی بر میزان چربیهای سرم و شاخصهای آتروژنیک در موشهای صحرایی نر دیابتی. مجله تحقیقات علوم پزشکی زاهدان.، جلد 13: 52 تا 55.
یغمایی، پ.، حیدریان، ا. و پور بهمن، ن. 1391. بررسی اثر آویشن(Thymus vulgaris) بر روی هایپر لیپیدیمیا در رت های دیابتی شده نر بالغ نژاد ویستار. فصلنامه علوم غذایی و تغذیه. جلد 9: 2.
Agric, J. and Bucar, F. 2000.Antioxidant effect of some essential oils. Food Chem., 4: 156-161.
Albrink, M. J. and Ullrich, I. H. 1986. Interaction of dietary sucrose and fiber on serum lipids in healthy young men fed high carbohydrate diets. Am J Clin Nutr. Mar., 43(3): 419-28.
Babadi, E.S., Ghasemi Pirbalouti, A., Nourafcan, H., and Hamedi, B. 2012. Bioactivity of essential oil of bakhtiari savory (Lamiaceae). Electronic Journal of Biology., 8(4), 73-78.
Baum J. A., Teng, H., Erdman, J. W.,Weigel, R. M., Klein, B. P., Persky, V. W., Freels, S., Surya, P., Bakhit, R. M., Ramos, E., Shay, N. F. and Potter S. M. 1998. Long term intake of soy protein improves blood lipid profile and increases mononuclear cell low-density lipoprotein receptor messenger RNA in hypercholesterolemic postmenopausal women. Ame J Clin Nut., 58: 545-551.
Blumenthal, M. 2000. Herbal Medicine. First ed. Integrative Medicine Communications USA, p: 519.
Ghasemi Pirbalouti, A. and Dadfar, S. 2013. Chemical constituents and antibacterial activity of essential oil of Satureja bachtiarica (Lamiaceae). Acta Poloniae Pharmaceutica Drug Research., 70: 933-938.
Ghasemi Pirbalouti, A., Hashemi, M., and Ghahfarokhi, F.T. 2013a. Essential oil and chemical compositions of wild and cultivated Thymus daenensis Celak and Thymus vulgaris L. Ind Crop Prod., 48: 43-48.
Ghasemi Pirbalouti, A., Samani, M.R., Hashemi, M., and Zeinali, H. 2013b. Salicylic acid affects growth, essential oil and chemical compositions of thyme (Thymus daenensisCelak.) under reduced irrigation. Plant Growth Regul., 1-13.
Ghasemi Pirbalouti, A., Oraie, M., Pouriamehr, M., and Babadi, E.S. 2013c. Effects of drying methods on qualitative and quantitative of the essential oil of Bakhtiari savory (Satureja bachtiarica Bunge.). Ind Crop Prod., 46: 324-327.
Haslam, E. 1981. Plant Polyphenols. 1sted Cambridge University Press، Cambridge United Kingdom, 154-195.
Letchamo, W., Xu, H. L. and Gosselin, A. 1995.Variations in photo synthesis and essential oil in thyme. J. Plant Physiology., 147: 29-37.
Moroe, H. and Honda, H. 2006.Comparison of endothelial function in the carotid artery between normal and short-term hypercholesterolemic rabbits.Comparative Biochem Physiol., 144: 197-203.
Pokorny, J. 2007. Are natural antioxidants better and safer than synthetic antioxidant components? EurJ Lipid Sci Technol., 109: 629-642.
Sefidkon, F. and Ahmadi, Sh. 2000. Essential oil of Satureja khuzistanica Jamzad. J Essent Oil Res., 12: 427-428.
Sefidkon, F. Jamzad, Z. and Mirza, M. 2004. Chemical variation in the essential oil of Saturejasahandica from Iran. Food Chem., 88: 325-328. 23.
Seung-Joo, L. and Katumi, U. 2005. Department of food science and technology, Dongguk University, Identification of volatile components in basil (Ocimum basilicum L.) and thyme leaves (Thymus vulgaris L) and their antioxidant properties. Food Chem., 131-137.
Shaiq Ali, M., Saleem, M., Ali, Z. and Ahmad, V. U. 2000. Chemistry of Zataria multiflora (Lamiaceae). Phytochemistry., 55(8), 933-936.
West, C. E., Sullivan, D. R., Katan, M. B., Halferkamps, I. L. and van der Torre, H. W.1990. Boys from populations with high-carbohydrate intake have higher fasting triglyceride levels than boys from populations with high-fat intake. Am J Epidemiol. Feb., 131(2): 271-82.
Whitehead, G. C. and Griffin, H. D. 1984. Development of divergent lines of lean and fat broilers using plasma very low density lipoprotein concentration as selection criterion: the first three generations. British Poul.Sci., 25: 579 - 82.