Comparison of Two Spectrophotometric Methods for Quantifying Total Hydroxycinnamic Acids in Coneflower (Echinacea purpurea) Preparations
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییحسین مهدوی 1 , محمد رضا نادری 2 , محمدحسین اسماعیلی 3
1 - واحد تحقیق و توسعه، شرکت داروسازی سینافرآور، نجف آباد، ایران
2 - واحد تحقیق و توسعه، شرکت داروسازی سینافرآور، نجف آباد، ایران
3 - آزمایشگاه شیمی، شرکت داروسازی سینافرآور، نجف آباد، ایران
کلید واژه: quality control, Echinacea purpurea, European pharmacopoeia, Hydroxycinnamic acid,
چکیده مقاله :
Background & Aim: Hydroxycinnamic acids are one of the most important bioactive substances of Echinacea drugs. These compounds possess immuno-enhancing activity and thus, total hydroxycinnamic acids are mostly used as the main criterion for quality control of Echinacea purpurea and its drugs. Hence, the quality control of Echinacea requires to developing the reliable methods which are simple and also have a suitable accuracy in measuring total hydroxycinnamic acids.The current study was performed in order to sets a simple method for quantifying total hydroxycinnamic acids of Echinacea and then, comparison of this method which named as the AlCl3 method with the method of European pharmacopoeia (EP). Experimental: Total hydroxycinnamic acids of 10 coneflower samples were determined using AlCl3 and EP methods and the amounts obtained by these two methods, were compared using statistical criterion. Results: Accuracy of AlCl3 method in measuring total hydroxycinnamic acids of Echinacea was not suitable, as the relative difference between amounts measured by this method and those measured by EP method was 50-130%. Comparison of this method with EP method indicated that performance of AlCl3 method for quantifying total hydroxycinnamic acids of Echinacea drugs was very poor and low value of willmott index of agreement (d= 0.53) and high value of relative error (RE= 0.83) were obtained. Recommended applications/industries: Due to non-selective reaction of Al(III) with hydroxycinnamic acids, the AlCl3 method is not suitable for measuring the total hydroxycinnamic acids of Echinacea and its preparations.
مقدمه و هدف: هیدروکسیسینامیک اسیدها یکی از مهمترین مواد مؤثره فرآوردههای دارویی سرخارگل هستند. این ترکیبات موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشوند و از این رو، غالباً از هیدروکسیسینامیک اسیدهای کل به عنوان معیار اصلی کنترل کیفیت سرخارگل و فرآوردههای دارویی آن استفاده میگردد. بنابراین، کنترل کیفیت سرخارگل نیازمند توسعه روشهای معتبری که در عین ساده بودن، از دقت مناسبی نیز در اندازهگیری هیدروکسیسینامیک اسیدهای کل برخوردار باشند، است. مطالعه حاضر، با هدف توسعه روشی ساده برای اندازهگیری مقدار کل هیدروکسیسینامیک اسیدهای سرخارگل و سپس، مقایسه این روش که تحت عنوان روش AlCl3 نامیده شد، با روش فارماکوپه اروپا، به انجام رسید. روش تحقیق: مقدار کل هیدروکسیسینامیک اسیدهای 10 نمونه سرخارگل با استفاده از دو روش AlCl3 و فارماکوپه اروپا اندازهگیری شد و مقادیر حاصل از این دو روش، بهوسیله شاخصهای آماری مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج و بحث: روش AlCl3 از دقت مناسبی در اندازهگیری مقدار کل هیدروکسیسینامیک اسیدهای سرخارگل برخوردار نبود، چراکه اختلاف نسبی بین مقادیر اندازهگیری شده بهوسیله این روش و مقادیر اندازهگیری شده بهوسیله روش فارماکوپه اروپا، بین 50 تا 130 درصد بود. مقایسه این روش با روش فارماکوپه اروپا نشان داد که به دلیل پایین بودن مقدار شاخص انطباق ویلموت (d= 0.53) و بالا بودن مقدار خطای نسبی (RE= 0.83)، کارآیی روش AlCl3 در اندازهگیری هیدروکسیسینامیک اسیدهای کل فرآوردههای دارویی سرخارگل، بسیار ضعیف بود. توصیه کاربردی/صنعتی: به دلیل عدم وجود واکنش اختصاصی بین آلومینیوم سه ظرفیتی و هیدروکسیسینامیک اسیدها، روش AlCl3 برای اندازهگیری مقدار کل هیدروکسیسینامیک اسیدهای سرخارگل و فرآوردههای دارویی آن، مناسب نیست.
Alam, A., Subhan, N., Hossain, H., Hossain, M., Reza, H.M., Rahman, M., Obayed Ullah, M. 2016. Hydroxycinnamic acid derivatives: a potential class of natural compounds for the management of lipid metabolism and obesity. Nutrition & Metabolism, 13(27): 1-13.
Awika, J.M., Rooney, L.W. 2004. Sorghum phytochemicals and their potential impact on human health. Phytochemistry, 65(9): 1199-1221.
Burns, J., Gardner, P.T., Matthews, D., Duthie, G.G., Lean, M.E., Crozier, A. 2001. Extraction of phenolics and changes in antioxidant activity of red wines during vinification. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 49: 5797-5808.
European Pharmacopoeia (Volume IV). 2016. Rosemary Leaf. pp. 351-352.
French Pharmacopoeia. 2007. Galium Aparine. pp. 1-3.
Fuentes, E., Báez, M.E., Bravo, M., Cid, C., Labra, F. 2012. Determination of total phenolic content in olive oil samples by UV-visible spectrometry and multivariate calibration. Food Analytical Methods, 5: 1311-1319.
Gallardo, M., Giménez, C., Martinez-Gaitan, C., Stockle, C.O., Thompson, R.B., Granados, M.R. 2011. Evaluation of the VegSyst model with muskmelon to simulate crop growth, nitrogen uptake and evapotranspiration. Agricultural Water Management, 101: 107-117.
Gregoris, E., Lima, G.P.P., Fabris, S., Bertelle, M., Sicari, M., Stevanato, R. 2013. Antioxidant Properties of Brazilian Tropical Fruits by Correlation between Different Assays. BioMed Research International, 2013: 1-8.
Kurkin, V.A., Akushskaya, A.S., Avdeeva, E.V., Velmyaikina, E.I., Daeva, E.D., Kadentsev, V.I. 2010. Flavonoids from Echinacea purpurea. Russian Journal of Bioorganic Chemistry, 37(7): 905-906.
Magnani, C., Isaac, V.L.B. Correa, M.A., Salgado, H.R.N. 2014. Caffeic acid: a review of its potential use in medications and cosmetics. Analytical Methods, 6: 3203-3210.
Nazer, A.I., Kobilinsky, A., Tholozan, J.L., Dubois-Brissonnet, F. 2005. Combinations of food antimicrobials at low levels to inhibit the growth of Salmonella sv. typhimurium: a synergistic effect?. Food Microbiology, 22: 391-398.
Ndhlala, A.R., Moyo, M., Van Staden, J. 2010. Natural antioxidants: fascinating or mythical biomolecules? Molecules, 15: 6905-6930.
Pękal, A., Pyrzynska, K. 2014. Evaluation of Aluminium Complexation Reaction for Flavonoid Content Assay. Food Analytical Methods, 7: 1776-1782.
Razzaghi-Asl, N., Garrido, J., Khazraei, H., Borges, F., Firuzi, O. 2013. Antioxidant Properties of Hydroxycinnamic Acids: A Review of Structure-Activity Relationships. Current Medicinal Chemistry, 20: 4436-4450.
Štefan, M.B., Rodríguez, J.V., Blažeković, B., Kindl, M., Vladimir-Knežević, S. 2014. Total Hydroxycinnamic Acids Assay: Prevalidation and Application on Lamiaceae Species. Food Analytical Methods, 7(2): 326-336.
Stockle, C.O., Kjelgaard, J., Bellocchi, G. 2004. Evaluation of estimated weather data for calculating Penman–Monteith reference crop evapotranspiration. Irrigation Sciences, 23: 39-46.
Vanzani, P., Rossetto, M., De Marco, V., Sacchetti, L.E., Paoletti, M.G., Rigo, A. 2011. Wild Mediterranean Plants as Traditional Food: A Valuable Source of Antioxidants. Journal of Food Science, 76(1): 46-51.
Willmott, C.J. 1982. Some comments on the evaluation of model performance. Bulltin of American Meteorological Society, 63: 1309-1313.
Zaporozhets, O.A., Krushinsksya, E.A., Barvinchenko, V.N., Lipkovskaya, N.A., Pogorelyi, V.K. 2003. Spectrophotometric determination of hydroxycynnamic acid and related compounds in Echinacea preparations. Pharmaceutical Chemistry Journal, 37(12): 632-636.
Zaporozhets, O.A., Krushynska, O.A., Lipkovska, N.A., Barvinchenko, V.N. 2004. A New Test Method for the Evaluation of Total Antioxidant Activity of Herbal Products. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 52: 21-25.
Zolgharnein, J., Niazi, A., Afiunizadeh, S. and Zamani, K. 2010. Determination of Cichoric Acid as a Biomarker in Echinaceae purpurea Cultivated in Iran Using High Performance Liquid Chromatography. Chinese Medical Journal, 1: 23-27.