Variation in yield and yield components in cultivated accessions of Satureja macrantha in Yazd
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییعباس زارع زاده 1 , فاطمه سفیدکن 2 , سیدرضا طبایی عقدایی 3 , علی میرحسینی 4 , محمدرضا عربزاده 5
1 - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، یزد، ایران
2 - مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
3 - مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
4 - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، یزد، ایران
5 - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان یزد، یزد، ایران
کلید واژه: Yield, Yield components, Yazd, Satureja macrantha,
چکیده مقاله :
Background & Aim: The genus Satureja belonging to the family of lamiaceae and consists of over 235 different species throughout the world. Fourteen species grow naturally in IRAN of which eleven species are endemic. Different species of Satureja are used in food, Healthy, cosmetic and medical industry. This reseach has been carried due to selection and introduction of suitable germplasm in Satureja macrantha accessions. Experimental: This reseach has been carried in medicinal plants research station inYazd province with the coordinates of longitude and latitude 55 31 49 northly, 27 15 54 east to a heigh of 1209 meters above Sea level in the region Gerdefaramarz city of Yazd shahedial. In order to in the first year seeds 3 accession of Satureja macrantha obtained from the research institute of forsts and Rangelands, were planted in jifypot and in the green house. Then seedling in case of randomized complete block with three replication were planted on the main floor. Rate of plant establishment, canopy diameter, plant height, yield, essential oil yield per hectare, percentage of essential oil, were meseared and recorded. Results & Discussion:The results showed, analysis of variance rate of plant establishment at the level of one percent was significant and plant heigh, canopy diameter, yield, essential oil yield per hectare, percentage of essential oil, dry weight of shoot and leaf, were not significant. Regarding to yield, percentage of essential oil, essential oil yield per hectare and amount plant stablishment accessions SM1 with mean of yield(2410 kg/ha), percentage of essential oil(1.03%), oil yield(15.8kg/ha) and amount plant stablishment(42.7%) with origin East Azarbayejan province was selected superior accessions. Recommended applications / industries: Because of that in Satureja macrantha is essential oil and high yield. for planting in the same climate zones is recommended.
مقدمه و هدف: جنس Satureja متعلق به خانواده Lamiaceae بوده و تقریباً 235 گونه مختلف از آن در سراسر جهان یافت میشود. در ایران 14 گونه علفی و یکساله و چند ساله وجود دارد که از میان آنها 11 گونه انحصاری ایران هستند. گونههای مختلف مرزه در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده متنوعی دارند. این تحقیق به منظور تعیین و معرفی مناسبترین توده گونه Satureja macranthaانجام شد. روش تحقیق: این تحقیق در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی استان یزد با مختصات طول جغرافیایی 49 31 53 شمالی و عرض 54 15 27 به ارتفاع 1209 متر از سطح دریا در منطقه گردفرامرز شهر شاهدیه یزد به اجرا در آمد. برای این منظور بذر 3 توده Satureja macranthaاز استان آذربایجان شرقیدر اواخر بهمن ماه در گلدان کاغذی و در گلخانه مرکز کشت گردید و هنگامی که نشاءها به اندازه کافی رشد کردند در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار کشت گردید. میزان استقرار بوتهها، ارتفاع گیاه، قطر تاج پوشش، میزان عملکرد اندامهای هواییتر و خشک، وزن خشک شاخهها و برگ، بازده اسانس و میزان تولید اسانس در هکتار اندازهگیری و ثبت گردیدند. نتایج و بحث: نتایج تجزیه واریانس میزان استقرار بوتهها در سطح یک درصد و وزنتر و خشک اندامهای هوایی، بازده اسانس، میزان تولید اسانس در هکتار، ارتفاع بوتهها، سطح تاج پوشش وزن خشک شاخهها و برگ معنیدار نبودند. مقایسه میانگینها توسط آزمون دانکن در سطح احتمال 5% انجام شد.. با توجه به میزان عملکرد، بازده اسانس، میزان تولید اسانس و درصد استقرار بوته، توده SM1 با میانگین عملکرد وزن خشک 2410 کیلوگرم در هکتار، بازده اسانس 03/1%، میزان تولید اسانس 8/15 کیلوگرم در هکتار و میزان استقرار7/42% به عنوان توده برتر معرفی میگردد. توصیه کاربردی/ صنعتی: با توجه به اینکه مرزه گل درشت دارای عملکرد و مواد موثره بالا میباشد. جهت کشت در مناطق آب و هوایی مشابه توصیه میگردد.
Jamzad, Z. 2009. Savory Thymus and Satureja species of Iran, publication of Research Institute of Forests and Rangelands, 171pp.
Javidnia, K., Miri, R., Edraki, N. and Nasiri, A. 2005. Chemical constituents of the volatile oil of Satureja macranatha from Iran. First seminar of medicinal & natural products chemistry, Shiraz, Iran 10 -11 may, 1386.
Mirhydr, H. 1993. Plant Sciences. Publications of Islamic Farhang Office, Volume 1, Third Edition, 577pp.
Mohammad pour, M., Ghasem Nejad, A., Lebaschi, H., Abbaszadeh, B., and Azadbakhsh, M. 2013. Effect of planting date and plant density on morphological characteristics and yield of summer savory. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 29(3): 621-634.
Mozaffarian, V. 1995. A Dictionary of Iranian plant Names. Publication of Farhang Moaser, Tehran.
Omidbaigi, R. 2004. Processing plants, Volume III. publisher of Astan Quds Razavi, Tehran, 424 pp.
Safahi, L., Sharifi Ashor abadi, E., Zynali, H., and Mirza, M. 2012. Effect of harvesting on yield the main shoots and combines essential oils of Thymus daenensis. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 8(2): 342-355.
Sefidkon, F. and Jamzad, Z. 2005. Chemical composition of essential oil of the Iranian Satureja species (S. mutica, S. macrantha, S. intermedia ). Food Chemistry,91: 1-4.
Zare, M., Ganj Khanloo, H., Sharifi Ashorabadi, E. and Maddah Arefi, M. 2013. Evaluation of genetic variation, compatibility, selection and introduction of suitable germplasm with in Thymus daenensis Celak. accessions in Markazi province. Journal of Eco-phytochemical Medical Plants, 1(1):15-22.
Zarezadeh, A. 2005. Encyclopedia of Medicinal Plants, Volume III (translated). Publication of Vesale, Tehran, 392 pp.
Zarezadah, A., Madah Arefi, H., mirhosseini, A., and Arabzadeh, M.R. 2013. Survey on phenology and aeclimitization some Thymus species in field. Abstract of 2nd National Congress on Medicinal Plants15 and 16 May, Tehran, Shahid Beheshty University.
Zargary, A. 1993. Medicinal Plants, Vol.II. Amir Kabir Publications, 976pp.