Rheological properties of the gum fractions from psyllium (Plantago psyllium L.)
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییمحمد حجت الاسلامی 1 , فاطمه رییسی 2 , معصومه اسدی 3 , مهران محمدیان 4 , نرگس سامانیان 5
1 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
2 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
3 - گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
4 - آزمایشگاه غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
5 - گروه مهندسی صنایع غذایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران؛
کلید واژه: temperature, rheology, Psyllium (Plantago psyllium),
چکیده مقاله :
Background & Aim: Psyllium (Plantago psyllium L.) is a native plant that grows widely in India and Iran. Different cases of using psyllium gum for its suitable rheological properties in a wide range of food products exist in nature. Experimental: In this study, different fractions of psyllium gum were extracted by water and alkali treatments. Rheological properties of these fractions were measured by Brookfield rheometer (RV DVIII). The obtained data was fitted by Herschel-bulkly model in three temperatures 30, 60 and 80°C. Results & Discussion: Results indicated that fractions show different behaviours during heating treatment. Recommended applications/industries: According to results of present study, the largest variations were observed in AEG0.5 fraction.
مقدمه و هدف: اسفرزه (Plantago psyllium) گیاهی است که به صورت بومی در پهنه وسیعی در هند، ایران و پنجاب میروید. صمغ اسفرزه به دلیل ایجاد خواص رئولوژیک مطلوب در گستره وسیعی از مواد غذایی کاربرد دارد. روش تحقیق: در این تحقیق اجزای مختلف صمغ اسفرزه به روش آبی و قلیایی استخراج شده و خواص رئولوژیک این اجزا در دماهای 30، 60 و 80 درجه سانتیگراد با استفاده از رئومتر بروکفیلد مدل RV DV III مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج و بحث: نتایج حاصل با مدل هرشل بالکلی انطباق داده شد. نتایج نشان داد که این اجزا رفتارهای متفاوتی در فرآیند حرارتی از خود نشان می دهند. توصیه کاربردی/ صنعتی: مطابق با نتایج تحقیق حاضر، بیشترین تغییرات در بخش AEG0.5 موسیلاژ استخراج شده از اسفرزه مشاهده شد.
Askari, H., Farahnaki, A., Majzoobi, M. and Mesbahi, Gh. 2008. Hydrocolloid extraction from Psyllium husk and investigation on its rheological properties. 18th, National Iranian food science and technology conference.
Farahnaki, A., Askari, H., Majzoobi, M. and Mesbahi, G.H. 2010. The impact of concentration, temperature and pH on dynamic rheology of Psyllium gels. Journal of Food Engineering., 1-8.
Fischer, M. H., Yu, N., Gray, G. R., Ralph, J., Anderson, L. and Marlette, J. 2004. The gel forming polysaccharide of Psyllium husk (Plantago ovata Fork). Carbohydrate Research., 339: 2009-20017.
Dennis, E., Allen Peter, C., Altamore, Gene, A., Furst 1989. Water-dispersible compound containing psyllium powder as a dietary bulking agent. US. 4: 828-842.
Guo, Q. W., Cuit, S. W., Wang, Q. and Young, J. C. 2008. "Fravtion and polysaccharide characterization of Psyllium gum." Carbohydrate Polymers., 73: 35-43.
Guo, Q. W., Cuit, S. W., Wang, Q. Goffa, H. D. and Smith, A. 2009. "Microstructure and rheological properties of Psyllium polysaccharide gel." Food Hydrocolloids., 23: 1542-1547.
Li, L., Tsao, R., liu, S., Yang, J. C., Zhu, H., deng, Z., Xie, M. and Fu, Z. 2005. Isolation and purification of acetoside and isoacetoside from Plantago Psyllium L. by high speed counter current chromatography. Journal of Chromatography., 1063: 161-169.
Nikoozadeh, H., Taslimi, A. and Azizi, M. 2008. The effect of Psyllium husk addition on rheological properties of dough and quality of Sangak bread. 18th, National Iranian Food Science and Technology Conference.
Park, H., P. A. Seib. and Chung. 1997. Fortifying bread with a mixture of wheat fiber and psyllium husk fiber plus three antioxidants. Cereal Chemistry., 74(3): 207-211
Singh, B. 2007. Psyllium as therapeutic and drug delivery agent. Int. Journal of Pharmaceutics., 334: 1-14.
Steffe, J. 1996. Rheological methods in food process engineering. East Lasting, Freeman Press.
Theuissen, E. a. M., R. P. 2008. Water soluble dietary fibers and cardiovascular disease. Physiology and Behavior., 94: 285-292.
Yu, L. a. P. 2003. Effect of solid-state enzyme treatments on the water absorbing and gelling properties of Psyllium. LWT - Food Science and Technology., 36: 203-208.