بررسی اثر عصاره هیدروالکلی مرزه سهندیکا و تریسدیم فسفات بر تشکیل بیوفیلم در باکتری سالمونلا تایفیموریوم جدا شده از طیور
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائیمینا احمدپور 1 , محمد حسین موثق 2 , سمیه حسین زاده 3
1 - دانش آموخته دکتری حرفهای دامپزشکی، گروه دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد اسلامی، شبستر، ایران
2 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد، شبستر، ایران
3 - دکتری تخصصی باکتری شناسی، گروه دامپزشکی، واحد شبستر، دانشگاه آزاد، شبستر، ایران
کلید واژه: بیوفیلم, عصاره هیدروالکلی, مرزه سهندیکا, تریسدیم فسفات, سالمونلا تایفیموریوم,
چکیده مقاله :
سالمونلا تایفیموریوم از مهمترین دغدغهها و نگرانیهای بهداشت عمومی در سرتاسر جهان میباشد که قادر به تولید بیوفیلم در سطوح در تماس با مواد غذایی میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی فعالیت ضد باکتریایی و ضد بیوفیلمی عصاره هیدروالکلی مرزه سهندیکا (SSHE) و تریسدیم فسفات (TSP) بر علیه سالمونلا تایفیموریوم جدا شده از طیور بود. میزان حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC)و حداقل غلظت کشندگی (MBC) با استفاده از روش براث میکرودایلوشن مشخص گردید. برای ارزیابی اثرات ضدبیوفیلمی، جدایهها با غلظتهای مهاری و تحتمهاری هر دو ماده تیمار شده و پس از 24 ساعت میزان تشکیل بیوفیلم بررسی شد. بر اساس نتایج به دست آمده میزان MIC برای عصاره هیدروالکلی مرزه سهندیکا و TSP در جدایههای سالمونلا تایفیموریوم به ترتیب در محدوده ۱۰- ۲۵/۱ و ۸۰-۵ میلیگرم در میلیلیتر بود. میزان MBC عصاره هیدروالکلی مرزه سهندیکا و TSP در جدایههای سالمونلا تایفیموریوم، به ترتیب در محدوده >۱۶۰ – ۴۰ و >۱۶۰ – ۸۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج آزمون آماری نشان داد که استفاده از عصاره هیدروالکلی مرزه سهندیکا و TSP به طور معنیداری باعث کاهش تشکیل بیوفیلم در سالمونلا تایفیموریوم نسبت به گروه کنترل میشود (۰۵/۰p<). همچنین نتایج آماری نشان داد که عصاره هیدروالکلی مرزه سهندیکا بیشتر از TSP میزان تشکیل بیوفیلم را کاهش میدهد (۰۵/۰p<). با توجه به این نتایج، عصاره هیدروالکلی مرزه سهندیکا میتواند جایگزین مناسبی برای مواد شیمیایی مثل TSP در صنعت موادغذایی در جهت کاهش میزان آلودگی باکتریایی باشد، با اینحال کاربرد بالینی آن مستلزم انجام مطالعات بیشتر در جهت تعیین میزان ایمنی و سمیت آن میباشد.
Salmonella Typhimurium (S. Typhimurium) is one of the most important worldwide public health concerns capable of forming biofilms on food contact surfaces. The aim of this study was to evaluate the antibacterial and anti-biofilm activity of Satureja sahendica hydroalcoholic extract (SSHE) and Trisodium Phosphate (TSP) against S. Typhimurium (n= 20) isolated from poultry. The Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) were determined using the microdilution broth method. To evaluate the anti-biofilm effects, the isolates were treated with inhibitory and sub-inhibitory concentrations of both substances and after 24 hours, the biofilm formation was evaluated. According to the results, the MICs of SSHE and TSP against S. Typhimurium isolates were ranged from 1.25-10 and 5-80 mg ml-1, respectively. Also, MBCs value of SSHE and TSP were varied against isolates and were ranging from 40-160> and 80-160> mg ml-1, respectively. The results of statistical analysis showed that both of SSHE and TSP significantly reduced biofilm formation in S. Typhimurium compared to the control group (p <0.05). Also, the statistical results showed that SSEH reduces the rate of biofilm formation more than TSP (p <0.05). According to these results, SSHE can be a suitable alternative to chemicals such as TSP in the food industry to reduce bacterial contamination. However, its application requires further studies to determine its safety and toxicity.
_||_