مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی (Thymus vulgaris) بر باکتری های غذازاد در محیط مدل
محورهای موضوعی : میکروب شناسی صنعتی مواد غذائیمیثم علیمرادی 1 , مهرداد عطایی کچویی 2 , فریبرز معطر 3
1 - گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
2 - گروه گیاهان دارویی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.
3 - گروه فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران.
کلید واژه: آویشن باغی, عصاره اتانولی, اثرات ضد میکروبی, باکتری های غذازاد,
چکیده مقاله :
آویشن باغی گیاهی از خانواده نعنائیان است که دارای خصوصیات ضدمیکروبی بالا است. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری های غذازاد انجام پذیرفت. اندام هوایی آویشن باغی برای تهیه عصاره اتانولی استفاده شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها با استفاده از روش دیسک گذاری ارزیابی شد. حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری ها با استفاده از پلیت الایزا ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد باکتری ها در برابر عصاره اتانولی آویشن باغی رنجی معادل 61/0 ± 87/7 تا 37/0 ± 99/16 میلی متر داشت. استفاده از غلظت 50 میلی گرم/میلی لیتر از عصاره اتانولی آویشن باغی سبب ایجاد بیشترین قطر هاله عدم رشد سودوموناس آئروژینوزا (43/0 ± 38/11 میلی متر)، اشریشیا کلی (35/0 ± 00/12 میلی متر)، استافیلوکوکوس اورئوس (69/0 ± 33/16 میلی متر) و لیستریا مونوسایتوژنز (37/0 ± 99/16 میلی متر) شد. اثرات ضد میکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی وابسته به دوز بود (05/0 P<). قطر هاله عدم رشد غلظت 50 میلی گرم/میلی لیتر عصاره اتانولی آویشن باغی روی باکتری های سودوموناس آئروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسایتوژنز از همه آنتی بیوتیک ها بیشتر بود (05/0 P<). کمترین میزان MIC و MBC برای باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس (به ترتیب 4 و 6 میلی گرم/میلی لیتر) و لیستریا مونوسایتوژنز (به ترتیب 4 و 6 میلی گرم/میلی لیتر) بدست آمد. عصاره اتانولی آویشن باغی می تواند به عنوان یک ترکیب با خصوصیات ضد میکروبی در مواد غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
Thymus vulgaris is a plant of family Lamiaceae that has high antimicrobial properties. The present study was performed to evaluate the antimicrobial effects of the ethanolic extract of Thymus vulgaris on food-borne bacteria. Aerial part of Thymus vulgaris was used to prepare methanolic extract. The diameter of the growth inhibition zone of bacteria was assessed using disk diffusion. Minimum inhibitory concentration (MIC) and Minimum Bacterial Concentration (MBC) of ethanolic extract of Thymus vulgaris were evaluated on the target bacteria using ELISA plate. The diameter of the growth inhibition zone of bacteria against the ethanolic extract of Thymus vulgaris ranged from 7.87±0.61 to 16.99±0.37 mm. Application of 50 mg/ml concentration of ethanolic extract of Thymus vulgaris caused the highest diameter of the growth inhibition zone of Pseudomonas aeruginosa (11.38±0.43 mm), Escherichia coli (12.00±0.35 mm), Staphylococcus aureus (16.33±0.69 mm) and Listeria monocytogenes (16.99±0.37 mm). The antimicrobial effects of ethanolic extract of Thymus vulgaris were dose-dependent (P <0.05). The diameter of growth inhibition zone of 50 mg/ml of ethanolic extract of Thymus vulgaris on Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus and Listeria monocytogenes was higher than all antibiotics (P <0.05). The lowest MIC and MBC values were obtained for Staphylococcus aureus (4 and 6 mg/ml, respectively) and Listeria monocytogenes (4 and 6 mg/ml, respectively). Thymus vulgaris ethanolic extract can be used as a combination with antimicrobial properties in food.
_||_