تأثیر سالیسیلیک اسید بر پارامترهای جوانهزنی گیاه دارویی شنبلیله (Trigonella foenum- graecum L.) تحت تنش شوری
محورهای موضوعی : تکنولوژی بذرعلی بابایی قاقلستانی 1 , محمد تقی آل ابراهیم 2 , رویا راثی زاده 3 , مهدی نوکانی 4
1 - دانشجوی دکتری علوم علفهای هرز، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
2 - دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
3 - کارشناس مسئول گروه همکاریهای علمی و بین الملل، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
4 - کارشناسیارشد، گروه شناسایی و مبارزه با علفهای هرز، دانشگاه محقق اردبیلی، ایران
کلید واژه: طول ریشهچه, گیاه دارویی, شاخص بنیهبذر,
چکیده مقاله :
شوری یک عامل محیطی است که تمام مراحل رشد و نمو گیاه از جوانه زنی تا تولید میوه و دانه را کم و بیش تحت تأثیر قرار میدهد. جوانه زنی یکی از بحرانی ترین مراحل رشد گیاه در شرایط تنش شوری می باشد. به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر جوانه زنی و خصوصیات رشدی گیاهچه های گیاه دارویی شنبلیله تحت تنش شوری، آزمایشی در آزمایشگاه زراعت و تکنولوژی بذر دانشگاه محقق اردبیلی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1396 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل غلظت های (صفر، 5/0 و 1 میلی مولار) سالیسیلیکاسید و سطوح شوری شامل صفر (شاهد)، 50، 100 و 200 میلی مولار کلرید سدیم بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری درصد و سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، وزن خشک گیاهچه و بنیه وزنی شنبلیله کاهش یافت. کاهش درصد جوانه زنی (50 درصد)، سرعت جوانه زنی (35 درصد)، طول گیاهچه (40 درصد) و وزن خشک گیاهچه (45 درصد) در سطح شوری 200 میلی مولار نسبت به شاهد (بدون شوری) بدست آمد. کاربرد 1 میلی مولار سالیسیلیک اسید توانست صفات مورد بررسی را نسبت به شاهد به طور معنی داری بهبود بخشید. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از سالیسیلیک اسید می تواند در شرایط تنش گیاه دارویی شنبلیله را تا حدود زیادی متحمل کند.