تاثیر پرایمینگ و فرسودگی بر روی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بذر لوبیا رقم صدری Phaseolus Vulgaris
محورهای موضوعی : تکنولوژی بذر
1 - دانشجوی دانشگاه محقق اردبیلی
2 - استاد گروه علوم و مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
کلید واژه: پرایمینگ, اسیدسالیسیلیک, جیبرلین, جذب آب و فرسودگی,
چکیده مقاله :
به منظور بررسی اثر پرایمینگ و فرسودگی (پیری تسریع شده) بر روی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه لوبیا آزمایشی، بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 انجام شد. تیمارها شامل فرسودگی (شاهد و دو سطح 88 و 78 درصد جوانهزنی) و پرایمینگ (شاهد، هیدرو پرایمینگ، پرایمینگ با جیبرلین (20 میلیگرم بر لیتر) و اسید سالیسیلیک (100 میلیگرم بر لیتر)) بود. در این آزمایش جهت بررسی اثر پتانسیل آب بر روند جذب آب به وسیله بذر لوبیا از آب مقطر به عنوان آب با پتانسیل صفر استفاده شد. اندازهگیری وزن بذرهای تیمارشده هر 15 دقیقه، 45 دقیقه، 1:30 دقیقه و... به مدت 24 ساعت در دمای 25 درجهی سانتیگراد ادامه یافت. نتایج نشان داد که بیشترین میانگین مدت زمان جوانهزنی، سرعت جوانهزنی،ضریب جوانهزنی، شاخص وزنی بنیه گیاهچه، شاخص طولی بنیه گیاهچه و طول گیاهچه از تیمار پرایمینگ با جیبرلین و بدون فرسوده حاصل گردید. فرسودگی موجب کاهش میزان ذخایر فیتین و جذب آب شد، ولی انواع پرایمینگ صفات اندازهگیری شده را افزایش داد. همچنین، فرسودگی باعث افزایش سرعت جوانهزنی روزانه و ضریب آلومتری شد. در کل، استفاده از پیش تیمار جیبرلین موجب تقویت فیزیولوژیکی بذرهای ضعیف لوبیا شد و از این تیمار میتوان جهت افزایش بنیه بذرهای ضعیف استفاده کرد.
Abdul-Baki, A. and Anderson, J. D. 1973. Vigour Determination in soybean by multiple criteria. Crop Sci. 10: 630–633
Afzal, I., Basra, S. M. A., Ahmad, R. and Iqbal, A. 2002. Effect of different seed vigour enhancement techniques on hybrid maize (Zea mays L.). Pak. J. Agric. Sci. 39 (2): 109-112
Aghabarati, A. and Maralian, H. 2012. Acer cineracens boiss seed quality in relation to seed deterioration under accelerated ageing conditions. Nat. Ecos. Iran. 2(2): 25-35
Asgedom, H. and Becker, M. 2001. Effects of seed priming with different nutrient solutions on germination, seedling growth and weed competitiveness of cereals in Eritrea, in Proc Deutscher Tropentag. University of Bonn and ATSAF, Margrof Publishers. Press. Weickersheim. P 282
Basra, S. M. A., Ahmad, N., Khan, M. M., Iqbal, N. and Cheema, M. A. 2003. Assessment of Cotton seed deterioration during accelerated. Seed Sci. Technol. 31: 531-540
Black, M. and Bewley, D. 2000. Seed Technology and its Biological Basis: Chapters. 9: 287-325
Bradford, K. J. 1995. Water Relations in Seed Germination P351-396. In: Kigel, J. and Galili, G. (eds). Seed Development and Germination. Marcel Dekker. New York
Casanova, E., Moysset, L. and Trillas, M. I. 2008. Effects of agar concentration and vessel closure on the organogenesis and hyperhydricity of adventitious carnation shoots. Biol. Plant. 52:1-8
Chen, K. and Arora, R. 2013. Priming memory invokes seed stress-tolerance. Environ. Exp. Bot. 94: 33-45
Cui, Z., Zhang, H., Chen, X., Zhang, C., Ma, W., Huang, C. and Gao, Q. 2018. Pursuing sustainable productivity with 463 millions of smallholder farmers. Nature. 555: 363‒366.
Elias, S. G. and Copeland, L. O. 2001. Physiological and harvest maturity of canola in relation to seed quality. Agron. J. 92: 1054-1058
Ellis, R. and Roberts, E. H. 1980. Towards a rational basis for testing seed quality P605-635. In: P.D. Hebblethwaite (eds). Seed Production. Butterworth’s. London.
El Mansouri, I., Mercado, J. A., Valpuesta, V., Lo ́ pez-Aranda, J. M., Pliego-Alfaro, F. and Quesada, M. A. 2001. Biochemical and phenotypical characterization of transgenic tomato plants over-expressing a basic peroxidase. Physiol Plant. 106: 355–362
FAO. 2017. http://faostat3.fao.org.
Fathi Amirkhiz, K., Omidi, H., Heshmati, S. and Jafarzadeh, L. 2012. Study of black cumin
(Nigella sativa L.) germination attributes and seed vigur under salinity stress by osmopriming
accelerators pretreatment. Iran. J. Field Crops Res. 10(2): 299-310
Fouilleux, E., Bricas, N. and Alpha. A. 2017. Feeding 9 billion people’: global food security debates and the productionist trap. J. Eur. Public Poli. 24: 1658-1677
Gholami Tilebandi, H., Salehi Balashahri, M. and Farhoudi, R. 2012. The effect of seed priming and decay on changes in germination characteristics and growth of rice seedlings (Oryza sativa L.). Seed Sci. Technol. 2: 13-1.
Gurusamy, C. 1999. Effect of stage of harvesting on seed yield and quality of cauliflower. Seed Sci. Technol. 27: 927- 936
Hampton, J. G. and Tekrony, D. M. 1995. Handbook of vigour test methods (3rd Ed). International Seed Testing Association (ISTA) Zurich Switzerland.
Hardegree, S, P., Jones, T. A. and VanVactor, S. S. 2002. Variability in the thermal response of primed and non-primed seeds of squirreltail. Ann. Bot. 89: 311- 319Hill, H. J. 1999. Advances in seed technology. J. New Seeds. 1(1): 112-121
Hill, H. J. 1999. Recent Developments in Seed Technology. J. New Seed. 9(1): 105-112
Hoogenboom, G. and Peterson, C. M. 1987. Shoot growth rate of soybean as affected by drought stress. Agron. J. 79(4): 598-607
Hosseini, F., Gharineh, M. H., Bakhshandeh, A. A., Fathi, Q. A. and Shirin, M. 2008. Seed effects on germination and other growth parameters of seedlings of five canola cultivars under
laboratory conditions. Seed Sci. Technol. Gorgan University. Golestan. Iran.
Hussian, I., Ahmad, R., Farooq, M., Rehman, A. and Amin, M. 2014. Seed Priming Improves The Performance Of Poor Quality Wheat Seed Under Drought Stress. Appl. Sci. Rep. 7(1): 12 -18.
ISTA, 2010. International rules for seed testing. International seed testing association (ISTA)
ISTA. 2010. International rules for seed testing. International seed testing association (ISTA)
Kant, S., Pahuja, S. S. and Pannu, R. K. 2006. Effect of seed priming on growth and phenology of wheat under late-sown conditions. Trop. Sci. 44: 9-15
Kashanine jad, M., Dehghani, A. M. and Khashiri, M. 2009. Modeling of wheat soaking using two artificial neural networks (MLP and RBF). J. Food Eng. 91(4): 602-607
Lack, S., Danaiee Far, R. and Sharafizadeh, M. 2013. Investigation of seed aging and plant density effect on yield and yield components of wheat (CV. Chamran) in Khouzestan climate conditions. J. Crop Physiol. 5 (17): 77-87
Latifi, S. A. and Omidy, H. 2019. Effect of priming on germination characteristics of rice seeds and seedlings of Anbar Bo cultivar under low water stress. J. Crop Physiol. 11: 21-5.
Latta, M. and Eskin, M. 1980. A simple method for phytate determination. J. Agri. Food Chem. 28: 1313- 1315
Mayer, A. and Poljakoff-Mayber, A. 1982. The germination seeds. Peramon Press. Oxford. P 6
Mohsen Nasab, F., Sharghizadeh, M. and Siadat, A. 2010. The effect of seed maturity (accelerated aging) on germination and seedling growth of wheat cultivars in laboratory conditions. J. Crop Physiol. 3 (7): 13-1.
Murphy, D. J., Hernandez-Pinzon, I. and Patel, K. 2001. Role of lipid bodies and lipid-body proteins in seeds and other tissues. J. Plant Physiol. 158(4): 471-478
Nielson, D. C. and Nelson, N. O. 1998. Black bean sensin tivity to water stress at various growth stages. Crop Sci. 38: 422-427
Omidi, H., Jafarzadeh, L. and Nagdi Badi, H. 2014. Seeds of medicinal and agricultural plants. Press. Shahed University. p 545
Sadeghi, M., Sadeghi, M. and Jelodar, A. 2007. Effects of Erosion on Seed Germination Indices of Rapeseed Cultivars, National Conference on Water, Soil, Plant and Agricultural Mechanization Sciences. Islamic Azad University. Dezful Branch. p10
Scott, S. J., James, R. A. and Williams, W. A. 1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Sci. 24(6): 1192-1199
Seena, S. and Sridhar K. R. 2005. Physicochemical, functional and cooking properties of under explored legumes, Canavalia of the southwest coast of India. Food Res. Int. 38: 803-814.
Taheri, Sh., Gholami, A., Abbasdokht, H. and Makarian, H. 2018. Yield response, yield components and grain quality of safflower cultivars to dehydration stress and seed priming. J. Crop Physiol. 10: 58-39.
Taylor, A. and Pollicove, S. 2013. Why tetrazolium chloride does not enter intact seeds during imbibitions. 30th ISTA Seed Symposium, Antalya. Turkey, pp:12-16.
Vertucci, C. W. and Leopold, A. C. 1983. Dynamics of imbibition of soybean embryos. Plant Physiol. 72: 190-193
Yu, J., Ahmedna, M. and Goktepe, I. 2007. Peanut protein concentrate: Production and functional properties as affected by processing. Food Chem. 103: 121-129.